Desi suntem in plin post, eu va tentez cu ditai porcu’! Stiu, sunt o pacatoasa :)))
Dar nu-i pacat sa nu mai profitam putin, cat inca il mai mancam cu placere?
Ca parca vad ca peste o luna vin caldurile si nu o sa mai dorim sa vedem in fata noastra decat salateeee 🙂
Reteta de astazi este una specifica sudului Frantei (sau cel putin asa zicea doamna de la TV care a preparat-o).
Nu intrebati unde, cand, e de muuult si nu mai tin minte.
Se face foarte simplu si e tare buna.
O mica “scamatorie” am facut in plus, un sos, miam, musai nu renuntati la el!
Ne trebuie:
1 bucata de cotlet de porc de cca 700 g
1 lg de unt
1-2 lg de ulei
4-5 catei de usturoi
2 morcovi
o ceapa mare (sau doua potrivite)
500 ml lapte
1-2 crengute de cimbru (sau 1 lgt de cimbru uscat)
1 foaie de dafin
sare, piper
Cum se face:
Simplu de tot. Luam bucata de porc (intreaga, nu o feliem!), o saram, o piperam si din loc in loc
facem gauri de cca 1 cm cu cutitul, gauri in care punem cateii de usturoi taiati in 3-4 fasii pe lungime.
Intr-o tigaie de teflon sau ceramica (de preferat) tipim untul, adaugam uleiul
si cand sunt incinse punem bucata de carne si o rumenim frumos pe toate partile.
Cand este rumena si frumoasa, o punem intr-un vas mai adanc care merge la cuptor
si are capac (eu am folosit un vas de yena cu capac), punem ceapa si morcovii taiate in 2-4,
crengutele de cimbru (in reteta originala era rozmarin, dar mie nu-mi place), foaia de dafin,
putina sare si turnam peste ea laptele.
Acoperim si dam la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 70 de minute.
La jumatatea timpului, intoarcem bucata de carne pe cealalta parte.
Dupa cele 70 de minute, mai lasam vasul la cuptor, fara capac, pentru inca 15 minute.
Cand este gata ne ocupam de sos (aici am interventi eu putin asupra retetei care nu prevedea asta :P).
Scoatem canea din lapte, o punem pe platoul pe care urmeaza sa o servim, scoatem
firele de cimbru si foaia de dafin si cu blenderul vertrical pasam legumele in laptele ramas in vas.
Potrivim de sare, piper (eu am pus ceva mai mult piper, si a iesit foarte bun usor piperat).
Daca vreti, puteti adauga in sos putina zeama de lamaie (eu nu am adaugat).
Servim porcul taiat felii cu sosul peste ele.
Mmmbun!
Enjoy!
O feliuta as vrea si eu…
Cristina, te rog serveste-te 🙂
notata! acush plec spre supermakert sa-mi iau porcu’ 😛
multzam!
l-ai incercat? te astept cu impresii 🙂
Interesanta reteta!Cu porcu mai cochetez si eu chiar daca e post:)
ma bucur ca-ti place 🙂
Imi place reteta asta. O sa o incerc, musai 🙂
Iar ai facut o treaba exceptionala cu fotografiile. Felicitari!
Meci Andi, ma bucur ca-ti place 🙂
De acord!! Arata Mmmbun!
Super, super deliciu:)!!!!
gustos tare porcusorul tau :). O duminica frumoasa iti doresc!
foarte interesanta reteta si superb rezultatul 😉 Te pup scumpa mea
Uite ca acum e porcusorul in cuptor. Sunt f curioasa cum iese, l- am pregătit pentru duminica. Te anunț cum mi- a ieșit 🙂
Extraordinara!!! Carnea mi- a ieșit un felicit, frageda si super aromata, iar sosul…o nebunie!!! Multumesc pentru reteta!
Vio, ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Te mai astept cu drag 🙂
Buna Edith, am pregatit reteta de mai sus de Craciun…si toata lumea a fost foarte incantata, de la pitica pana la mama mea 🙂
Pentru Revelion pregatesc din retetele tale, fiptura cu sos de mustar si salata de cruditati cu nuci.
Sotul meu e foarte incantat de tot ce am pregatit si preagtesc de la tine.
Multumesc pentru inspiratie.
Iti doresc un an nou minunat!
Germinia Ciurea
Germinia, ma bucur tare ca iti sunt de folos retetele mele si ca va plac 🙂
Te mai astept cu drag sa te inspiri. Un an nou asa cum ti-l doresti!
NU MI-A VENIT SA CRED CAT DE BUNA E…….NU MA PUTEM OPRI DIN MANCAT IAR SOSUL E DIVIN . ALINA , BRAILA.
Alina, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
Eu nu pap porc , insa sotul da si inca cum 😀 deci clar o sa incerc arata foarte bine, FELICITARI PENTRU MAIESTRIA TA IN BUCATARIE
Sper ca i-a placut sotului. 🙂
Iti multumesc si te mai astept!
baloshistic
Adriana Huszar