Placintele astea, de origine turceasca (pe numele lor original Sigara böreği), m-au cucerit definitiv. Sunt excelente, pur si simplu se topesc in gura.
Se fac usor si se mananca imediat. Partea proasta e ca au cam multe calorii, dar cum nu le facem in fiecare zi, merg din cand in cand.
Pe zi ce trece imi place tot mai mult bucataria turceasca, deci o sa mai vedeti retete turcesti pe viitor.
Partea cea mai dificila din aceasta reteta este gasitul foilor Yufka, niste foi de placinta turcesti, speciale pentru produsele lor de patiserie.
Le puteti cumpara de la magazinele cu specific turcesc (eu le-am luat de la un magazin de la intersectia cu metrou Iancului), mai este un magazin pe sos Pantelimon am inteles..
Puteti folosi si foi de placinta care se gasesc la noi, dar nu au aceeasi grosime ca yufka.
Reteta Poca
Ne trebuie:
foi yufka
cascaval
branza telemea (de preferat nu foarte sarata)
patrunjel
piper
cascaval
branza telemea (de preferat nu foarte sarata)
patrunjel
piper
(cantitatile sunt in fct de cate foi aveti, se pot umple si cu carne)
Cum se fac:
Radem branza, cascavalul, amestecam cu patrunjelul tocat marunt si macinam piper deasupra. Omogenizam. Asta e umplutura.
Eu am facut 2 feluri de umpluturi, in cealalta am inlocuit patrunjelul cu ceapa verde tocata marunt.
Foile sunt triunghiulare, special taiate pentru aceste tigarete.
Foile sunt triunghiulare, special taiate pentru aceste tigarete.
Exista si foi yufka rotunde, foarte mari, pe care le puteti taia in triunghiuri (le taiati pe toate odata in jumatate, apoi le suprapuneti,
inca o data injumatate si tot asa, pana ajungeti sa obtineti triunghiuri)
Foile mele au fost putin uscate si se crapau la rulare, ceea ce nu este de dorit pentru ca iese umplutura din ele la prajit.
Am udat palmele si am umezit foaia pe fiecare parte, apoi nu am mai avut probleme la rulat.
Procedam ca in pozele de mai jos.
Luam cate o foaie de placinta si punem cca 2 lgt de umplutura la 2-3 cm de baza foii, indoim marginile laterale, apoi indoim si marginea de la baza si incepem sa rulam destul de strans.
Ultimii 3-4 cm din foaie se umezesc cu putina apa sa faca aderenta (tineti aproape un bol cu apa cand le infasurati).
Le puteti impacheta pe toate (cred ca sunt cca 30 de foi intr-un plic), le puneti pe un platou, le acoperiti cu o foile de plastic si le pastrati la frigider.
Puteti praji din ele doar o parte, iar restul a doua zi.
Se prajesc in ulei incins – puneti cam un deget de ulei in tigaie (eu am folosit ulei de palmier) si stati cu ochii pe ele, nu dureaza mult pana capata o culoare frumoasa aurie.
Sunt bune rau si calde dar si reci (sau se pot reincalzi putin in cuptor).
Enjoy!
Si mai de aproape:
Sunt foarte delicioase, le-am gustat si noi in Turcia. Chiar ma gandeam cum se fac. Doar o intrebare – de unde gasesc foile (sunt din Bucuresti)?
Este un magazin complet cu produse din Turcia, destul de mare, ca autoservire, la interesectia Sos. Vitan cu Bd. Mihai Bravu. In Bucuresti.
Tiberiu, multumim pt info. 🙂
ce bine arata am vazut si la tv aceasta reteta si de atuci ma gandesc sa le fec si eu…Felicitari dupa cum am mai zis ai niste retete minunate iar pozele de o adevarata profesionista
Lena, am scris chiar la inceputul retetei unde se gasesc, la magazinele turcesti 🙂
Multumesc pt vizita!
Naty, multumesc mult, esti draguta! 🙂
Ah, da! Am sarit introducerea 🙂
Are vreun nume magazinul?
Te-am prins ! :))
mi-ai adus aminte cu ocazia asta ca nici io nu le-am mai prestat de mult. Chiar acu’ 2 zile am fost la magazinul turcesc din Pantelimon pentru niste carne de berbec ( stii ca au si carneturi) , si-am gasit taietei proaspeti ( in vid) speciali pt cataif , evident ca am luat, sa vad cum o sa-i fac . Tot acolo aveau si foi speciale pt baclava, d-alea iau data viitoare
p.s. Imi place blogu’ tau 🙂
Gînd la gînd cu bucurie!Si eu le-am facut azi cu Feta.Mie mi-au placut si cu brînza mai sarata 🙂
Foarte fain arata!
Lena, magazinul se numeste ceva de genul “Macelaria yasi” (nu am fost personal, foile le-a luat logodnicul meu dupa indicatiile mele citite pe un forum.
Este pe partea stanga cum mergi de la intersectia Iancului spre Pantelimon, cam la 100 m de intersectie.
Sper sa o gasesti 🙂
Pocaaa, ce bine ca m-ai prins :)) Sarumana tare pt reteta, sunt minunate!! Ti-am multumit si pe culi nush dc ai vazut…
Eu la aia din Pantalimon nu am ajuns (nici la aia din Iancului de altfel) :)) My better half a luat foile si mi-am luat si unele mari si o sa fac boreeek, abia astept!
Mercik ca iti place blogul 😉
Maya, eu le-am facut in weekend. Cu telemea de oaie le-am facut si eu si a fost cam sarata.. data viitoare o sa aleg o branza mai potrivita ca sare.
Merci ca ai trecut pe la mine 🙂
Merci mutl Edith, ajung neaparat pe acolo, daca au si foi de baclava….imi fac timp obligatoriu.Felicitari pt blog, retetele sunt superbe, frumoase si apetisante. O seara buna.
La Yasi au foi misto de baclava si parca si preturile sunt mai mici, dar in general ma duc la magazinele alea de pe Iancului pt ca-s mai mari un pic si au mai multe chestii
Pe culi nu mai sunt ca inainte, intru mult mai putin, d-aia n-am vazut.
Pupici 🙂
Lena, merci merci!
Si mie imi plac retetele tale, acum intr-o zi am vazut o reteta la tine si i-am pus gand rau :))
O salata floarea-soarelul cu chipsuri. Arata intr-un maare fel 🙂
Seara faina si tie!
Poca, ooo ce pierdere pt culi… Si eu intru cam de 2-3 ori/an, dar am intrat sa iti multumesc tie 😉
Si “te dai” pe alte forumuri acum sau doar la tine pe blog putem vedea minunatii noi de-ale tale?
te pun acush in blogroll 🙂
Pup u too!
Ei pe dracu pierdere, io as zice mai degraba usurare :)). Acu’ sunt numai pe blog la mine si pe blogurile voastre, asa mai stiu si io ce faceti
te pup, te adaug si eu in lista
Haha, eu raman la parerea mea.
Erai o pata de culoare pe acolo 🙂
Nu mai vb de retetele tale minunate 😉
Dar hai ca te-am laudat destul, sa nu ti se urce la cap :))
Pup!
Nu mai mancam demult sigara boregi…Sooo yummyyy ! Arata minunat ! Poate fac si eu saptamana asta.Pupici !
Ana, daaa sunt asa de bunee 🙂
Pupici!
Buna, Edith. Ma intrebam daca ar merge si cu foile subtiri de placinta. care ar fi diferenta intre ele? as incerca, totusi. daca nu iese, zilele urmatoare vine vecina mea turcoaica din vacanta si o intreb pe ea de magazin. pup. o saptamana frumoasa!
Raluca, am scris la inceput ca merg facute si cu foi de placinta de-ale noastre.
Sa ai grija cum le manevrezi pt ca se usuca f repede si devin casante. Sa le tii pe cele care inca nu sunt impachetate, acoperite cu un prosop umed. La fel si pe cele pe care le impachetezi cred ca e necesar..
Daca gasesti vreodata un magazin tucesc sa iei din astea, vor iesi mai bune.
Raluca, daca esti din Bucuresti, am scris in reteta pe unde sunt 2 magazine turcesti 🙂
Buna, Edith, mersi de informatie. sunt nascuta in bucuresti, dar acum locuiesc intr-un orasel de langa seattle. suntem aici doar de 9 luni, asa ca inca mai invat unde sunt magazinele traditionale; abia l-am vizitat pe cel rusesc, care vinde si produse romanesti, sau alte produse est europene. insa vecina mea e turcoaica de la mama ei, si super simpatica, asa ca inca un motiv s-o astept din vacanta. pupici, si la mai multa inspiratie.
Raluca, atunci iti tin pumnii!
Sa imi spui cum ti-au placut 🙂
Turcuoaicele din Dogrogea( acolo m-am nascut eu) fac aceste foi in casa, cu multa sudoare, bineinteles. secretul e iaurtul. se pune faina, apa, sarea, si iaurtul se framanta bine, se lasa sa se odihneasca aluatul un pic apoi se ia o cantitate cat o nuca din aluat si se intind foi rotunde. se taie in forma de triunghiuri si se umple asa cum gospodina Edith ne-a spus mai sus, eu am mancat cu carne tocata…sunt bune. Magazinul Yasi e la piata Iancului pe partea cu oficiul postal 39, 50 m mai sus spre electroaparataj. Intrebati de posta apoi ghidati-va dupa miros…miroase a berbecuti toata soseaua Iancului:)
Draga anonima, ce bunatati trebuie sa fi mancat tu prin dobrogea… Tatarii au niste mancaruri tare bune (suberek e preferatul meu..).
Desigur ca cu foi facute in casa sunt si mai bune, insa nu toata lumea re dexteritatea necesara 🙁 Asa ca ne multumim cu foile yufka cumparate 🙂
Te mai astept !
cat trebuie sa tinem prima parte la frigider inainte de a le praji?
Le poti praji imediat cum le faci, nu trebuie tinute la frigider inainte.
Varianta cu frigiderul este pentru cand vrei sa le mananci calde. Le impachetezi , le invelesti cu folie si le tii la frigider, pana a doua zi sau mai tarziu. Cand vrei sa mananci,doar le prajesti, ca sa le mananci calde. 🙂
Sper sa nu va suparati pentru comentariu,se pot unge foile inainte de a pune umplutura cu lapte caldut amestecat cu unt topit.Se pot face si fara cascaval,doar branza si patrunjel.Chiar sunt delicioase.
Cum sa ma supar? este binevenita orice precizare 🙂
Insa sa le ungi inainte cu unt nu cred ca e o idee prea buna, avand in vedere ca ele se prajesc.. Nu devin prea grase? Ma bucur ca ti-au placut 🙂
Stii,Edith, cele pe care le-am mancat eu aveau in ele niste bobite negre, ca niste seminte mici-mici incoltite. Stii oare ce erau acelea? Le-am vazut presarate pe mai multe feluri de specialitati cu branza . Delicioase!!! E ora 11 si m-a luat o pofta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hm.. incoltite zici? Ei folosesc foarte mult susanul negru. Am pus si eu in reteta asta: https://edithskitchen.ro/placinta-cu-branza-borek/
Alt ingredient sa fie la fel cu ce zici tu nu stiu..
le-am degustat si eu in Turcia…sunt delicioase…chiar ma intrebam cum se fac…asa ca m-am bucurat cand am dat peste reteta…dar din pacate nu mi-au iesit ca si originalele…am prajit o parte in ulei dar au iesit prea grase pt gustul meu, asa ca am incercat varianta in cuptor…dar s-a cam topit umplutura pe margini…asta e…se pare ca va trebui sa raman doar cu amintirea lor 🙂
Miha, oare in Turcia nu erau prajite tot in baie de ulei?
Poate sa ca le-ai facut tu la foc mai mic si au stat prea mult in ulei si au absorbit mult ulei? Nu stiu ce sa zic.. Pentru gustul meu nu au fost uleioase 🙂
Edith ın primul rand vreau sa te felicit pentru blogul tau cu retete şi poze minunate! 🙂 Mi-au atras atentia şi retetele turceşti ,despre care nu puteam sa nu comentez odata ce stau de 17 ani ın Turcia 🙂 Turcii au mancaruri gustoase dar tot atat de ”bombe calorice” mai ales produsele de cofetarie şi panificatie…In schimb au mancarurile reci(zeytin yağlı) care se fac aproape din toate legumele numai cu ulei de masline,şi care sunt foarte sanatoase..ele se servesc odata cu mancarurile principale sau ca aperitiv.Favoritele mele sunt:de praz,fasole tarcata,telina,napi,anghinare..In privinta tigaretelor cu branza 🙂 da,ele se fac numai ın ulei..dar vreau sa mai adaug ceva la reteta ta..se mai pune ın compozitie şi ou, aşa tine branza şi caşcavalul mai bine sa nu curga din foaie şi cu siguranta sunt şi mai gustoase 🙂 Apoi se scot pe servetel şi se servesc musai calde.. Iti multumesc ınca odata pentru retetele tale minunate şi ıtı doresc succes ın contınuare!
Mihaela, iti multumesc frumos! 🙂
Am incercat si eu cateva feluri din legume, am o reteta de orez cu praz, o salata de morcovi cu iaurt, sunt tare bune. Daca mai ai recomandari de retete gustoase, astept cu drag un e-mail pe edith@edithskitchen.ro.
In legatura cu tigaretele, eu am luat reteta de la o sotie de cetatean turc. Sincer, eu nu am avut probleme cu branza, in sensul ca nu a curs dupa prajire. Insa este foarte posibil sa se puna si ou in compozitie, eu nu am simtit nevoia.
Te mai astept! 🙂
Le-am facut, sunt delicioase! Am insa o problema: la prajit se sparg din loc in loc si iese branza. Nu prea imi dau seama unde e greseala. Ar fi trebuit sa las focul mai mic? Multumesc!
ma bucur ca ti-au placut 🙂
Ai folosit foi yufka? Nu mai retin daca iesea si la mine… Rulezi de mai multe ori, sau doar 1-2 ori? Posibil sa fie mai subtire stratul de foi, nu stiu ce sa-ti spun.
Da, am folosit foi yufka, gata taiate, luate de la Auchan. Si cred ca erau rulate bine, mai ales ultimele, dupa ce mi-am intrat in mana. Focul a fost destul de tare, crezi ca asta ar putea fi cauza? Multumesc!
Hm, atunci nu stiu ce sa-ti spun, incearca sa lasi focul mai moale data viitoare si vezi. 🙂