Imi place mult pilaful de pui cum il face mama, simplu, doar cu orez si carne de pui,
fara legume sau alte adaosuri.
Din cand in cand ma “loveste” cate o pofta de mancare ca la mama si atunci pun mana
pe telefon si ii cer reteta intocmai, sperand sa regasesc “acel” gust. De multe ori reusesc.
Asa s-a intamplat si cu pilaful de fata si am zis sa va arat cum il facem mama.
Ne trebuie:
5 pulpe de pui superioare (am folosit eu)
2-3 lg ulei
1 cana mare orez
4 cani supa de pui/legume/apa
putin sofran (pt culoare) – optional
sare, piper (boabe si rasnit)
Cum se face:
Punem pulpele de pui intr-o cratita ce merge la cuptor cu putin ulei, sare, piper si dam la cuptorul incins pana se rumenesc frumos (cca 30 min).
Scoatem carnea din cratita, punem orezul spalat si lasam pe ochiul aragazului cca 2-3 minute, amestecad in el.
Punem supa de pui/de legume/apa fierbinte (in care am pus si ofranul) peste orez, asezam bucatile de pui,
cateva boabe de piper si dam la cuptorul incins, la foc mic, pentru cca 40 minute.
Simplu si taare gustos, mai ales daca aveti pui “de casa”.
Enjoy!
Oau ce bine arata!!!! bestial…
Pupici
si mie imi place pilaful , dar din pacate doar mie 🙁 si atunci il fac destul de rar, insa pilaful tau mi-a facut o mare pofta si sigur il voi face intr-o zi cat mai apropiata 😉 … o mancarica simpla , dar prezentata superb , bravoo!!!!
tare fain mai arata pilaful tau! se vede ca mamele au ele cate-un secret de ne fac amintirile mai pretioase!
simplu si apetisant.
“de la mama” putem spune ca invatam multe bunatati culinare…
verdeata este doar pentru decor? sau se potriveste gustul alaturi de pilaf?
Simplu si foarte bun, imi place orezul in fel si-n chip 🙂 Prezentarea super ca de obicei! pupicei!
Arata f apetisant!!!
Offf, Edith draga, cu tine nu poate omul sa tina regim!:) fac ce fac si o sa TREBUIASCA sa intrerup putin dieta, ca numai la tortul tau ganache cu zmeura ma gandesc :)) Am inceput si eu un blog culinar, am doar cateva retete deocamdata, dar sper ca poti sa arunci un ochi si sa-mi spui parerea ta. Daca nu-ti cer prea mult, poate ma adaugi si pe mine in blog-roll-ul tau cu papa bun….Sper sa aduc si eu ceva nou, avand in vedere ca locuiesc in Belgia, am sot flamand-deci ma specializez pe bucataria franceza si cea flamanda, voi incepe scoala de bucatari aici, in octombrie…si am si eu ca pasiune fotografia,ca si tine. Cu dulciurile tale, aluaturile Laurei si sosurile mele…hahaha ce mai echipa yummy putem face!O sa particip si eu la concursul Laurei pt cutitele elvetiene, sper sa iasa un desert bun, ceva cu specific belgian…iar tie, draga Edith, vreau sa-ti multumesc pt retetele minunate, nici nu pot sa-ti spun de cate ori m-au scos din belea cand aveam musafiri, de cate ori (nenumarate!) ne-am delectat cu ele, iar anul trecut,in decembrie, de ziua sotului meu, i-am facut tortul amandina cu reteta ta,pentru care am primit complimentul:”este cel mai bun si mai frumos tort pe care l-am avut vreodata de ziua mea!” Numai bine din Brugge!
Ah da, link-ul pt blogul meu este: http://ingreedyhands.blogspot.com
Salutari!
Tare bun!!! Are o culoare foarte frumoasa de la sofran! Pup!
Si noua ne place tot simplu!Se simte pur si simplu gustul de orez!
Fetele, va multumesc frumos!
Iulian, verdeata este pentru decor.
Daca vrei ii poti pune patrunjel tocat, sau orice altceva iti place.
Eu il prefer simplu..
Georgi, te-am adaugat in blogroll.
Mult succes sa ai cu blogul! 🙂
Asteptam specialitati locale de la tine 😉
:))))) Ce coincidenta !! Si mie ieri imi era pofta de pilaf ca la mama, si am facut reteta ei. :))) Se-apropie de a mamei tale. E cel mai bun orez din lume, iar iubitul meu si familia lui, cat de italieni or fi ei, prefera fara orezul asta risotto-urilor lor, fara sa clipeasca. Il adora, chiar. Stim noi ce stim… 😛
Pupicei scumpa! xoxoxo
Minunat arata Edith!! simplu si delicios.. exact cum zici ca la mama acasa.. 😉 pupici
una dintre mancarurile mele preferate in copilarie, cred ca nicaieri nu-i mai bun ca la mine acasa 🙂
Care e secretul de-ti iasa asa orezul? La mine iasa tot lipit. Sa lasi barbatii in bucatarie… :)).
Compass, nu este niciun secret.
Incearca sa il faci cum am spus in reteta si sigur iti va iesi bun.
Si al meu este destul de “lipit” cum zici tu, pt ca in fond facem pilaf nu garnitura de orez asiatic. 🙂
Incearca sa foloseti orez cu bobul mai lunguiet, nu cel rotund pt sarmale..
Salut, Edith!!
Azi am avut pofta de pilaf dupa ce am vizitat blogul tau. :-). Aici, daca nu imi gatesc eu, foarte greu gasesc ceva cat de cat asemanator bucatariei romanesti. Uneori ma apuca dorul de casa si ma refugiez in bucatarie.:-). Eu sunt pasionata de bucatarie, ca si tine, si iti vand un pont, sper sa nu te superi. Ca sa nu iasa lipicios orezul, se pune in apa in care fierbe o ceapa alba intreaga, crepata in patru. Se poate folosi orice orez, ca nu se va mai lipi. Asta e secretul pentru pilaf sau garnituri cu orez simplu. Pupici din San Francisco! 🙂
Buna Delia, iti multumesc frumos pentru pont 🙂
Eu cand fac pilaf, il prefer mai “lipit”, cand fac orez asiatic imi place sa fie bob cu bob 🙂
Oricum nu stiam pontul asta, foarte util! 🙂
pup! te mai astept! 🙂
Am facut si eu orezul asta minunat la cuptor. Mersi de idee, nu m-as fi gandit la asta. E chiar deosebit!
Lavinia, ma bucur mult ca ti-a placut! 🙂
Si eu pun o ceapa,dar intreaga ca sa nu se sfarme,la urma o scot.Si pun si un morcov la fiert.In rest,reteta e la fel,tot luata de la mama.Nici mie nu-mi place cu ardei si alte adausuri,nu mai e orez cu carne ci ghiveci cu orez.
Oricum,de cate ori ma inspir ,numai la tine gasesc retete pe gustul meu de moldoveanca. Felicitari.
Ma bucur ca iti sunt pe plac retetele mele 🙂
Mie imi place si varianta de pilaf sarbesc (cu legume in el), dar uneori mi-e pofta de cel simplu simplu, cum este asta 🙂
adevarul e ca acest blog e unul dintre cele mai reusite site-uri de retete culinare!
Mi se pare extrem de complex si totodata complet!
Tine-o tot asa Edith!
iti multumesc mult! Ma bucur ca iti place blogul meu 🙂
Te mai astept cu drag sa te inspiri 🙂
Buna, eu am niste carne de cocos tanar, pot sa fac aceeasi reteta? Pup
Cu siguranta merge. Daca nu se patrunde bine in cca 30 min la cuptor, pune putina apa peste el si il mai lasi in plus. 🙂
Buna Edith si bine te-am gasit in noul an! Legat de partea cu “[…] cateva boabe de piper si dam la cuptorul incins, la foc mic, pentru cca 40 minute.” cand vine vorba de un cuptor electric, foc mic cam cate grade ar insemna? 80/100? Iar pentru a face supa de pui, pot sa fierb pulpele inainte cu putina sare? Iese mult mai frageda daca apoi o bag la cuptor pentru inca o perioada de timp?
Multumesc mult pentru rabdare si sper ca anul asta sa avem parte cu totii de cate ceva special.
Alex,bine ai revenit! 🙂
Temperatura la care se coc cam toate mancarurile si prjiturile este de 180 C. Puiul oricum fierbe repede. Nu este nevoie sa il fierbi inainte. Poti cumpara de la plafaruri pudra de legume uscate si le fierbio 5 minute cu apa, pe care apoi o adaugi la pilaf. Sau daca ai prin apropiere magazine DM acolo au cuburi concentrate de legume, pui si vita care nu contin monoglutamat ca cele clasice din comert si poti folosi 1-2 cuburi de pui dizolvate in apa fierbinte. Insa la fel de bine, poti folosi dar apa. Nu are rost sa te complici fierband carnea 🙂
Sa dea Doamne-Doamne sa avem cu totii un an bun! 🙂
Ei bine nu am mai avut rabdare asa ca aseara am facut reteta aceasta. Scuza-ma insa m-am exprimat gresit si nu cred ca am fost indeajuns de explicit. Am fiert pana la urma cele 3 copanele de pui (eu asta am folosit, nu am avut pulpe superioare) impreuna cu un catel de usturoi (sa dea a tenta de ciorba). Apoi am continuat normal si m-am asigurat ca apa in care am fiert toate acestea era mereu calda, pentru orez am mai fiert-o bine si am pus sofranul. A iesit excelent.
Cat despre cuptor, am lasat la 180 de grade pentru 10 minute (uitasem de el) apoi am variat de la 60 treptat la 120. In ultimele 5 minute (aproximativ) am lasat la 120 constant si am reusit sa le fac ok. Insa raspunsul tau este confuz, in reteta ai spus “foc mic” iar din cate am citit pe net asta reprezinta 120 de grade la un cuptor electric.
Multumesc mult pentru rabdare si multa sanatate!
da, greseala mea, 180 e foc mediu, mai jos e foc mic.. nu stiam ca 120 🙂
Ma bucur ca te-ai descurcat!
Ce pofta mi-ai facut … Azi fac si eu reteta ta. Chiar am scos de la congelator pulpe de pui si nu eram hotarata ce sa fac cu ele. Simplu si bun!!
Aproape un an mai tarziu si execut iar reteta asta, n-am uitat-o, nu am avut cum!
Din pacate nu am parte de sofran, asa ca ii fac un twist: pentru carne la inceput, o dau cu niste cimbru si rozmarin inainte, folosesc praf de legume in loc de sofran iar cand ii vine randul orezului la prajit un pic, ii dau niste oregano, la sfarsit pt. toate adaug salvie/busuioc.
Cand sunt gata ma gandesc sa rad si niste usturoi sau sa pun mujdei pe carne si orez inainte de servire. Devine mai complexa din pacate reteta in acest caz si isi pierde din tenta simpla si eleganta gustului cu care vine (miam!), insa sper sa fie mai gustoasa.
Inca odata Edith sper sa te gasesc cu bine, inca te citesc din cand in cand.
Un an implinit in fata si tie si cititorilor tai.
Alex, ma bucur ca inca ma vizitezi si sper sa mai fi incercat si alte retete de la mine 🙂
In ceea ce priveste modificarile aduse de tine, deja ai un cu totul alt gust, minunat banuiesc.. 🙂 (personal nu sunt fan al plantelor aromatice care nu sunt romanesti, gen rozmarin, salvie, busuioc..).
Te astept si in noul an, care sper sa-ti fie asa cum ti-l doresti!
Ce fel de orez cumparati? Bob cu bob sau prefiert? Am incercat diverse sortimente/firme, insa niciunul nu arata ca acesta. Multumesc.
Nu mai stiu exact ce am avut atunci, dar cel mai probabil a fost bob cu bob…
vaiiii…ce bunatate!! si mama mea il face intocmai ca si acesta!! 🙂
Salut, spuneti-mi Va rog, verdeata din imagine ce e? Oregano? Multumesc anticipat ^_^
Da, oregano este, insa a fost folosit doar ca decor 🙂
Intredevar o bunatate, este mancarea preferata de cand eram mica, fetele mele de asemenea o adora.
Foarte bun! Chiar cel mai bun pilaf pe care l-am gatit pana acum.
Ramona, ma bucur tare ca ti-a placut 🙂
Bună seara Edith! Doar ce am scos de la cuptor pilaful. Arată apetisant și este foarte gustos ! Am adăugat niște ceapă verde, un cățel de usturoi, tocate mărunt și o conservă de ciuperci, călite separat . Carnea este fragedă, orezul moale, fără să se fi lipit , o bunatate! Pentru așa idei simple și gustoase vă mulțumesc ție și mamei tale!
Simona, ma bucur ca te-a inspirat reteta, ca deja tu ai facut cu totul alta 🙂
Cred ca a fost delicios cu ceapa si usturoi.
Te mai astept sa te inspiri.