Ca imi place tot ce este produs de panificatie sau patiserie cred ca nu mai este un secret.
Ca nu-mi place sa lucrez cu aluaturi cred ca stiti deja, insa aluatul asta se face foarte usor si se lucreaza la fel de usor.
Astazi avem o reteta de panici marocane pur si simplu delicioase.
Se servesc la micul dejun (pranz sau cina :))) goale sau cu unt/miere/dulceata.
Eu am mancat cateva goale, sunt foarte gustoase, cu un pronuntat gust de unt, neaparat sa le incercati! 🙂
Ne trebuie:
400 g gris
1 lingura zahar
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita praf de copt
100 g unt topit
150 ml lapte caldut
– cantitati pentru cca 14 painici de 7 cm diametru –
Cum se fac:
Simplu de tot.
Intr-un bol incapator amestecam 360 g gris (restul il pastram pentru mai tarziu), cu zaharul, sarea si praful de copt.
Turnam peste amestec untul topit, omogenizam. Vom obtine un aluat nisipos.
Peste el turnam laptele caldut si omogenizam bine aluatul. Lasam sa se odihneasca cca 20 minute.
Presaram putin gris pe masa de lucru si intindem cu facaletul o foaie din aluat groasa de cca 1 cm din care
decupam cu un pahar sau o forma de biscuiti cercuri de cca 7 cm diametru.
Din resturile de aluat facem din nou o bila pe care o intindem la fel, pana terminam tot aluatul.
Incingem o tigaie antiaderenta pe foc, punem un strat subtire de gris, punem painicile peste stratul de gris
si presaram gris peste ele. Le coacem pe fiecare parte cate 3 minute.
Le intoarcem cu grija cu o paleta .
Cum am spus, se pot consuma ca atare, sau taiate in jumatate cu unt, miere sau gem.
Buuuuune de tot!
Enjoy!
Abia astept sa le incerc si eu! Am totusi o intrebare: se pot coace si la cuptor, la fel ca painea de casa?
Multumesc! O zi superba si un week-end minunat!
Anca, cred ca merg coapte si la cuptor, nu vad de ce nu. Insa nu am incercat.
Eu zic sa le incerci in ambele moduri sa vezi daca ies ok 🙂
Trebuie neaparat sa le incerc si eu:) arata foarte bine:)
De incercat! Oare se pot face si la cuptor? O sa incerc :))
Le-am facut aseara, nu stiu cum am reusit dar mi-au iesit cam tari… la gust foarte bune au iesit dar ca textura am dat gres cu ceva..La tine in poze arata mai pufoase, la mine au iesit ca niste turte 🙁
Anca, nu sunt pufoase, sunt niste painici “indesate”. Deci ti-au iesit cum trebuie 🙂
Vai de mineeee! Cred ca sunt grozave! 😀 <3
Diana, trebuie sa le incerci! Sunt foarte-foarte bune 🙂
Edith-utzaaaaa…eu le-as dukani…ce zici tu ca in loc de gris sa pun tarite de ovaz pisate bine bine si fara unt? incerc diseara si iti zic, numa doream asa o opinie in avanpremiera de la tine..ce zici?
Nu cred ca vor iesi prea ok. Incearca 1/2 de cantitate mai bine. Cred ca vor iesi niste painici tari, insa te astept sa-mi spui 🙂
a iesit….un “malai” vorba bunicutei mele…niste talpi de ciupici. In fine le voi roade…dar nu recomand!
dar voi face in weekend reteta originala pt copii…ca eu nu am voie…si iti zic luni opiniile, desi le banuiesc deja…cred ca fac din start cantitate dubla.
cantitate dubla este alegerea perfecta 😉
Te astept cu impresii.
hehe, I told u ;))
Am tot ce imi trebuie acasa, asa ca le incerc chiar azi 🙂 Abia astept!
Enjoy! 🙂
aluatul se odihneste momentan. wish me luck, am emotii 🙂 sper sa iasa ok.
astept impresii 🙂
Edith,buna as dori sa fac maine reteta dar as putea inlocui untul cu margarina sau ulei si laptele cu apa pentru a fi de post??? oare ar mai iesi aluatul? pupici
Nico, cred ca ies si cu margarina si apa. Nu am incercat pentru ca eu nu folosesc margarina. Este foarte daunatoare pt sanatate..
Sa le incerci si cu unt, sunt mult mai savuroase 🙂
Foarte gustoase, intr-adevar, Edith! le-am facut de mai multe ori si s-au bucurat de succes.
Buna, Edith! Acum am scos si ultima painica din tigaie. Cu toate ca gustul este foarte bun si le-am tinut mai mult de 3 min pe o parte, in interior aluatul pare umed, nefacut. Asa trebuie sa iasa sau am gresit undeva? Multumesc anticipat!
Nicoleta, este usor umed interiorul. Asa mi-au iesit si mie. Dar mie mi-au placut asa 🙂
Am facut aluatul dar e cam moale..ar mai trebui adaugat gris? Altfel nu stiu cum sa intind foaia..Mulțumesc
Irina, imi pare rau ca nu am fost pe faza mai devreme..
Mie mi-a iesit ok aluatul de fiecare data cand le-am facut. Aluatul este atat de moale cat trebuie, pentru a intinde foaie.. Ai cantarit cantitatile? De asemenea laptele, 150 ml i-ai masurat exact? Poti adauga putin gris in plus daca chiar e moale dupa ce ai cantarit exact totul si ai respectat cantitatile.
Este o rețetă la columbieni se numesc repas și se fac cu faina de mălai alb precopt, unt, lapte și sare. Aproape același lucru ca la tine. La urma de umplu cu omleta, brânză, în fine se pot manca cu ce dorește fiecare.
sunt sigura ca sunt delicioase si acelea 🙂
bune, foarte bune, Dar cam putine !! 🙂
Ma bucur ca ti-au placut! Eu am scris cate ies din cantitatile date 🙂
Data viitoare faci portie dubla 😉
Buna. Am urmat reteta insa mie mi s-au sfarmat la modelare si sau copt f greu. Nu stiu unde am gresit. Inauntru parca sunt un pic crude.
Irina, ai respectat intocmai gramajele si ingredientele? Odata ce ai pus laptele nu avea de ce sa se mai sfarame… Oare l-ai masurat corect?
Ai lasat aluatul sa se odihneasca?
In ceea ce priveste interiorul, da, usor crude raman. Poti incerca sa le mai coci putin la cuptor, mie mi-au placut asa 🙂