IMGP0040 1 - KRANTZ

Reteta este a mamei, Krantz-ul fiind una dintre prajiturile cu care am crescut.
Culmea, cand eram mai mica nu imi placea insa acum imi place mult si a fost pentru prima data cand l-am facut eu, de Paste, la ai mei .

Blatul:
5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de faina
coaja de la o lamaie
zahar vanilat
1 pachet praf de copt
un praf de sare

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat pana se obtine o spuma tare.

Se pun galbenusurile, faina praful de copt si coaja de lamie.

IMGP9968 1 - KRANTZ

Se coace in tava tapetata cu hartie de copt pana trece “testul scobitorii”.
Se taie in doua si se umple cu crema.

krantz1 1 - KRANTZ

Crema:
1 ou
5 linguri de faina
500 ml lapte
250 g zahar
200 g unt
coaja de la o lamaie
vanilie

Se amesteca zaharul cu faina, apoi se pune oul, se amesteca si se toarna laptele incet, amestecand pana la omogenizare.

Se pune vasul pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa (cu atentie sa nu se lipesca de vas). Se ia de pe foc si se pune untul si coaja de lamaie.

krantz4 1 - KRANTZ

Glazura:
150 g zahar
un pumn mare de nuci maruntite

Se arde zaharul caramel, se adauga nucile si se amesteca bine.
Se rastoarna pe o farfurie intinsa umezita bine cu apa.
Atentie ca zaharul se lipeste de farfurie. Trebuie evitat sa se lipeasca prea tare,
desprinzandu-l de farfurie, din cand in cand, cu varful unui cutit de jur imprejur pana se raceste.

IMGP9999 1 - KRANTZ

Cand se receste se piseaza in piua.

krantz3 1 - KRANTZ

Asamblarea:
Se taie blatul in 2, se pune jumatate din crema pe primul blat, se acopera cu cel de-al doilea blat. Se imbraca cu restul de crema.

krantz2 1 - KRANTZ

Deasupra se pune glazura de zahar caramelizat cu nuca pisata.
Tehnica ar fi urmatoarea: se pune platoul inclinat (o latura fiind pusa pe ceva mai inalt, un fund de ex).

Cu o lingurita se ia din glazura iar cu un cutit se va fixa glazura pe tort, impiedicand-o sa cada. Sper ca poza sa fie mai explicita decat mine… biggrin 1 - KRANTZ Se continua pana tot tortul este acoperit.

IMGP0030 1 - KRANTZ

Se da la rece pentru ca crema se inmoaie la caldura (eu nu l-am tinut tot timpul
la rece si la crema din interior se vede…)

Tortul final iese cam asa:

IMGP0040 2 - KRANTZ

Si o feliuta…

IMGP0058 1 - KRANTZ

O ne-bu-ni-e!