Desi este foarte cald, zilele astea am avut pofta de vinete. Si nu oricum, ci umplute, la cuptor,
varianta turceasca, cu mult ulei de masline, cunoscuta si sub numele de Imam Bayildi ( in traducere – imamul a lesniat).
Circula o legenda pe marginea acestui fel de mancare: se spune ca atunci cand le-a mancat, imamul a lesinat.
Acum, sunt mai multe speculatii: a lesinat de bune ce erau, a lesinat cand a aflat cat au costat ingredientele sau… cand a aflat cat
ulei de masline s-a folosit la reteta. Acum, indiferent de adevar, noi le multumim inca odata turcilor pentru o reteta delicioasa.
Mai multe despre imam bayildi puteti citi aici.
Ne trebuie:
2 vinete
2 cepe mari
100 ml ulei de masline
1 ardei gras
1/2 legatura patrunjel
2 conserve de rosii Sun Food
5-6 catei mari de usturoi
1 lingurita de zahar
1/2 lingurita scortisoara (optional)
sare, piper
4 ardei iuti (optional)
– cantitati pentru 4 portii –
Am folosit rosii decojite de la Sun Food – conserve 100% sanatoase, fara aditivi sau conservanti,
pe care le am mereu la indeamana.
Cum se face:
Taiem vinetele in doua pe lung, dupa ce le-am spalat bine in prealabil (eu nu le-am decojit si nici nu am taiat coada).
Le scobim miezul (nu de tot, ca in foto), le saram si le lasam asa pana pregatim umplutura.
Calim in cca 50 ml de ulei de maslie ceapa tocata solzi pentru cca 5 minute, apoi adaugam ardeiul gras taiat cuburi potrivite.
Taiem pulpa vinetelor in cubulete si le adaugam si pe ele dupa alte 2-3 minute.
Adaugam sare, piper si scortisoara (daca folositi).
Pasam o conserva de rosii cu blenderul de mana si turnam sosul obtinut peste amestecul de legume,
si lasam sa fiarba la foc mic cca 15 minute, amestecand din cand in cand. La sfarsit adaugam usturoiul pisat
si patrunjelul tocat marunt si omogenizam.
Clatim cu apa excesul de sare de pe vinete si le tamponam usor cu un servet de hartie.
Le punem intr-o tava, le umplem cu amestecul pragatit anterior, iar peste ele turnam cealalata conserva de rosii cuburi,
pe care am amestecat-o in prealabil cu sare, piper, zaharul si cei 50 ml ulei de masline ramasi.
Punem cate un ardei iute peste fiecare vanata
si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 45-50 minute.
Servim cu garnitura de bulgur, cous-cous, orez sau orice altceva preferam.
Enjoy!
Arata absolut fenomenal ! Trebuie sa le incerc. Cred ca scortisoara le da o aroma aparte. Sunt familiara cu ea in mancarurile sarate din Grecia. Mmmm. Multumesc pentru reteta! 🙂
Am stat multa vreme deoparte de vinete, caci inafara de salata clasica de vinete romaneasca, nu stiam cum sa le prepar… asa ca am inceput sa caut… asta e una din retetele exceptionale de care am dat, ridicata in slavi de sot! Felicitari inca o data si spor la toate!
Irina, sa le incerci si pe astea 🙂 https://www.edithskitchen.ro/vinete-la-cuptor-cu-usturoi/
Am mancat acum cativa ani la un restaurant si am tot cautat retete, dar abia pe blogul tau am gasit cea mai buna varianta. Eu am adaugat si tofu si a fost un deliciu. Iti multumesc!
Ma bucur tare ca le-ai incercat si ti-au placut. Am cautat o varianta cat mai… originala, pregatita de o persoana de origine turca. 🙂
Te mai astept!
Bună Edith și mulțumesc ca exiști. Eu gătesc de vreo 3 ani doar și fac, în proporție de 80%,numai rețetele tale. Am avut succes cu marea majoritate. As avea însă de comentata faptul ca sunt unele rețete, în care specifici anumite ingrediente în lista ingredientelor și ulterior ele nu se mai regăsesc în descrierea și indiciile de preparare. Întradevar, cu experienta și imaginație, găsim noi un rost și pt ingredientele uitate. Însă ținând cont de profesionalismul estetic și calitativ al aceitei pagini, cred ca e demn de specificat aceasta mica observație. Mulțumesc.
PS. As mai avea o sugestie care sa te diferențieze de restul siturilor, care sa aducă un plus de atenție asupra cititoarelor constante și probabil mult mai multa munca pt tine(ups) și anume un indice caloric pe fiecare rețeta/per porție sau per. intreaga cantitate la care oricum specifici deja cam câte porții sunt.
Multumesc încă o data și la cât mai multe rețete mișto, sănătoase și aspectuoase.
Diana, ma bucur ca iti plac retetele mele. Este adevarat ca imi mai scapa uneori in descrierea retetei unele ingrediente, dar zic eu, destul de rar.
M-ar mai ajuta daca imi spuneti voi in comentarii cand observati asta 🙂
In legatura cu indicele caloric al retetelor, imi pare rau ca nu pot face asta. Nu am studii de nutritie, blogul nu se vrea unul de nutritie, deci prefer sa ma limitez in a impartasi cu voi experientele mele culinare.
Desigur, cine isi calculeaza caloriile va apela la retete de salata, sau la cele fara maioneza, smantana sau alte ingrediente cu multe calorii. 🙂