Imi plac gogosile mult. Dar din cauza ca au un milion de calorii si mai sunt si prajite, mananc foarte rar.
Varianta de gogosi la cuptor, este cumva una mai putin vinovata, nefiind prajite si ne scutesc si de mirosul din bucatarie
(de pe haine si din par, fie vorba-ntre noi :)) Mai am pe blog o reteta de gogosi la cuptor, insa cum nu toti aveti tava
cu forme pentru gogosi, reteta de astazi este la indemana oricui. Gasiti pe blog si o reteta de gogosi Dukan (ma rog,
un soi de pseudo gogosi dar bunute tare).
Ne trebuie:
230 ml lapte caldut
70 g zahar
1 ou
450 g faina
100 g unt moale
2 lingurite de drojdie granule
coaja de la o lamaie mare
1/2 lingurita sare
vanilie
Pentru desupra:
cca 50 g unt topit
cca 50 g zahar
– cantitati pentru 24 bucati –
Cum se fac:
Batem oul cu furculita si il punem in bolul mixerului impreuna cu zaharul, sarea, vanilia, coaja de lamaie si laptele caldut.
Mixam putin pana la omogenizare.
Amestecam faina cu drojdia si adaugam jumatate din cantitatea de faina peste oua si punem robotul in functiune
cca un minut, pana compozitia este omogena.
Adaugam untul moale (pe care in prealabil l-am taiat in cubulete) si mixam din nou pana la incorporare.
Schimbam paleta mixerului cu cea de framantat si adaugam si restul de faina si lasam mixerul sa framante cca 1 minut.
Transferam aluatul pe o suprafata infainata si cu ajutorul fainii framantam aluatul, pana cand nu se mai lipeste de maini.
Punem aluatul intr-un bol incapator uns cu ulei, il acoperim cu folie alimentara sau un prosop
si lasam la crescut in jur de o ora.
Transferam din nou aluatul pe planul de lucru (pe blat in cazul meu) – nu a mai fost nevoie de faina,
nu s-a lipit. Ungem facaletul cu putin ulei si intindem aluatul intr-o foaie de 5-7 mm grosime.
Decupam cercuri cu un inel metalic sau o cana, si mijlocul cu un dop.
Sfat, cautati un dop puutin mai mare. Unele dintre gogosi, la copt au crescut astupand gaura din mijloc.
Punem gogosile formate in tava pe hartie de copt, le acoperim cu un servet si le mai lasam la crescut o ora
(eu am dat drumul la cuptor 2 minute, l-am oprit si am bagat cele doua tavi pentru 15-20 minute in cuptorul
usor incalzit, oprit si intredeschis). Au crescut foarte frumos.
Preincalzim cuptorul la 180 C si coacem gogosile 15 minute.
Le lasam sa se raceasca, le ungem cu ajutorul unei pensule cu unt topit si le dam prin zahar (doar partea de sus).
Bune de tot, seamana la gust cu gogosile si cu cozonacul si sunt extrem de pufoase!
Enjoy!
Minunate!!
Arata incredibil de bine si par si mai sanatoase, mai putin satioase. Mereu ma feresc in a manca gogosi normale in cantitati mari, dar astea par a fi ceva mai in regula. Multumesc de idee!
Intr-adevar, sunt ceva mai in regula 🙂
Sper sa-ti placa!
Buna Edith,
Am incercat reteta, sunt delicioase. Doar ca ale mele sunt albe rau, trebuiau intoarse ? Coapte pe ambele parti ? Dar la gust sunt demential de bune !
Numai bine.
Anca, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Nu trebuiau intoarse, se rumenesc de la cuptor. Cuptorul tau de obicei rumeneste deasupra?
Daca nu prea, eventual in ultimele 5 minute le ridici la un nivel superior fata de cel la care le-ai copt.
Buna Edith,as vrea foarte mult sa incerc maine aceasta reteta,dar am o intrebare : daca nu am doua tavi la fel pe care sa le pot pune in acelasi timp si la crescut si la copt apoi,cum procedez cu a doua tava ?
Andreea, le poti pune pe hartie de copt pe celelalte, iar cand prima tava este coapta si libera, le tragi usor pe tava cu tot cu hartie.
Te astept cu impresii 🙂
Multumesc pt sugestie Edith !:) Au iesit foarte bune ! Am incercat varianta cu dopul mai mare,dar mi-au placut mai mult cele facute cu dopul normal fiindca au iesit mai aspectoase si mai pufoase 🙂 Felicitari pt site !
Ma bucur ca ti-au placut 🙂
La cele facute cu dop nromal nu s-a astupat gaura la copt?
Te mai astept!
Buna Edith,
Am incercat si eu reteta si au iesit delicios de bune!
Cand am sa-mi iau un airfryer al doilea lucru dupa cartofii prajiti, va fi aceasta reteta. Si ma mai gandeam daca ai incercat cumva ca aluatul sa-l mai folosesti si la altceva: gen cozonac. Se poate umple cu nuca, rahat si cacao? Mi-a placut consistenta si cat de fluffy a fost, dar nu cunosc daca si sustine compozitie mai grea.
Multumesc tare mult pt retete! Esti o reala inspiratie!
Simona, ma bucur ca ti-au placut gogosile.
Aluatul nu l-am incercat altfel, dar am de gand sa fac o umplutura sarata, sper curand. Revin si cu reteta atunci 🙂
Daca vrei o reteta buna de cozonoac, ti-o recomand pe asta: https://www.edithskitchen.ro/cozonac-cu-nuca-si-stafide/ 🙂
Te mai astept!
Buna Edith,
Am facut reteta din linkul de mai sus, si a iesit si nu prea. Am gresit undeva si cred ca la cantitatea de lapte deoarece mi-a iesit compozitia prea moale. In final, am dres-o adaugand mai multa faina pe planul de lucru in loc de ulei. Din 2 cozonaci, unul a iesit mai zapacit, nu avea fata de cozonac, ci numai gust, dar al doilea la care am utilizat faina mai multa a iesit cozonac. Cei drept, s-au mancat amandoi! Si cum mai sus te intrebasem daca se poate folosi compozitia de gogosi pt cozonac, ei bine, aseara, am facut un cozonac super bun! Am folosit aluatul de la gogosi (inlocuind untul cu ulei de cocos) si l-am umplut cu ingredientele de la cozonac. A iesit incredibil de pufos si bun! Si ceea ce mi-a mai placut si mai mult a fost faptul ca am folosit mai putin zahar decat la reteta de cozonac propriu-zisa!
Important (pt mine) este ca se mananca si ca toata lumea este multumita la final! Inca o data iti multumesc pt retele tale minunate!
Simona, deci retetea mea de cozonac nu a iesit? Imi pare rau… Compozitia este destul de moale, se manevreaza cu ulei. Daca o faci mai tare, nu iese pufos.
Sa stii ca sunt f importante cantitatile, si trebuie toate respectate pentru reusita unei retete. In special la dulciuri 🙂
Insa imi pare bine ca a iesit cozonacul din aluatul de gogosi 🙂
Te mai astept!
Delicioase gogosile. Le-am facut de muuulte ori. Au devenit favoritele noastre. Multumim de reteta! 🙂
Andra, ma bucur tare. Te mai astept! 🙂
Buna. Nu am avut unt,si am folosit ulei.Sper sa fie in regula. Am mai facut o data reteta,a fost super buna.Ne-a incantat pe toti. Acum astept sa creasca gogosile ca sa le pot pune la cuptor.
Buna, nu cred ca ies ok cu ulei, aluatul iese prea subtire, iar daca adaugi faina, nu va fi afanat dupa coacere… Untul folosit nu este topit ci moale.
Ca recomandare pentru viitor, ca sa-ti reuseasca retetele, nu mai schimba/inlocui ingrediente 🙂
Buna Edith!
In loc de drojdie granule, as putea sa pun drojdie proaspata?
Sigur, merge si cu drojdie proaspata.
Eu folosesc mereu drojdie granule, pt ca o am mereu in casa.. 🙂