Galette sau un soi de tarta, mai rustica si parca mai aratoasa deca tartele clasice, ce poate fi umpluta cu ce vreti voi.
Astazi, am ales spanac si trei feluri de branza. Combinatie buna de tot!
Se intampla de foarte multe ori sa nu gasesc sa cumpar spanac proaspat, asa ca spanacul congelat este mereu la indemana.
Iar in spanacul acesta de la Edenia – spanac frunze portii, funzele sunt intregi incat in preparatul final pare ca
ai folosit spanac proaspat. Chiar mai bine, pentru ca spanacul Edenia e congelat la maxim 3 ore dupa recoltare,
pastrandu-si astfel vitaminele si minerelale.
Ne trebuie:
Ingrediente crusta:
250 g faina integrala
1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar (optional)
100 g unt rece
1 ou
50 ml apa rece
Ingrediente umplutura:
cca 280 g spanac frunze Edenia
1 lingura ulei
1-2 catei de usturoi
cca 50 ml smantana lichida (5-6 linguri)
130 g mozzarella
2 linguri parmezan ras
50 g gorgonzola
piper
1 ou de prepelita pentru uns deasupra
Cum se face galette cu spanac:
Preparare pâte brisée:
Punem in robotul de bucatarie faina, sarea, untul rece taiat cubulete (eu l-am taiat cubulete si l-am tinut la congelator cat am pregatit ingredientele).
Pulsam pana obtinem un aluat nisipos si adaugam apa rece si oul si punem din nou robotul in functiune.
Rasturnam aluatul pe o suprafata curata, il framantam putin si formam o bila pe care o aplatizam,
o invelim in folie alimentara, si o punem in frigider pentru cca 30 minute.
Preparare umplutura:
In uleiul incins prajim cateva secunde usturoiul pisat (atentie, se arde repede!), apoi adaugam spanacul congelat.
Acoperim cu capac si amestecam din cand in cand, timp de 5-10 minute.
Adaugam piper si cca 50 ml smantana pentru gatit (din cea lichida), acoperim din nou si mai lasam pe foc cca 5 minute.
Indepartam de pe foc si adaugam branzeturile (am oprit cateva cubulete de gorgonzola pentru deasupra). Omogenizam bine.
Intindem aluatul in foaie subtire in forma de cerc de cca 2 mm grosime si de diametru cam 30 cm.
Punem umplutura in mijloc, lasand margini de aluat libere de cca 4-5 cm. Aducem marginile peste umplutura si le ungem
cu ou batut (eu am folosit un ou de prepelita,ca-i mai micut si nu ne trebuie mult). Puteti unge si cu putin unt topit sau ulei.
Punem deasupra cuburile de gorgonzola oprite (pasul asta este optional).
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 35 minute.
Servim rece sau calda, este la fel de buna. Atentie, calda nu se va taia la fel de bine ca rece.
E minunata langa rosii (am nimerit niste rosii cherry tare dulci si bune…).
Enjoy!
Mai multe idei de retete rapide gasiti pe www.vitrinacuidei.ro
Ce idee bunaaa! Stiu ce fac in weekend! 🙂 Si daca zici ca spanacul asta e asa funze, e perfect. Nu-mi place spanacul congelat tocat care iese piure la fiert.
Da,da, e frunze. Super fain! Te-astept sa-mi spui cum ti-a placut 🙂
Am revenit cu impresii. A fost foaarte buna, a mai ramas o singura felie rece pe care am impartit-o cu sotul. :)) In rest, am devorat-o calduta. Multam mult!
Mihaela, ma bucur tare ca v-a placut 🙂
Mie parca mi-a placut mai mult rece decat calda..
Te mai astept!
Vaaai, cum e, trebuie sa incerc <3
astept impresii 🙂