Suntem in post dar deseori avem pofta macar de ceva lactate, daca nu de carne.
Un inlocuitor mult mai sanatos si de post al cremei de branza este crema de branza
facuta din seminte caju. Se face foarte simplu, este foarte satioasa si sanatoasa
si o putem face in mai multe combinatii. Eu i-am adaugat ceapa verde, marar si turmeric
(curcuma) un alt ingredient foarte sanatos. Daca puneti putin, nu schimba esential gustul preparatelor,
insa le confera o culoare galbena, naturala. Eu il folosesc si la deserturi, in loc de colorant.
Mai multe despre turmeric puteti citi aici.
Ne trebuie:
300 g caju (crud, nu prajit)
1/2 lingurita sare himalaya
2 linguri drojdie inactiva
1 lingurita turmeric
3 fire de ceapa verde (doar partea verde)
1/2 legatura marar
– cantitati pentru 3-4 persoane –
Cum se face:
Hidratam caju-ul peste noapte (sau minim 4-5 ore), in apa cat sa il acopere.
Il scurgem de apa, il clatim putin si il punem intr-un blender impreuna cu 100 ml apa, sarea,
turmericul si drojdia inactiva (daca nu aveti turmeric si drojdie inactiva, puteti renunta la ele).
Atat drojdia inactiva cat si turmericul pot fi gasite in plafaruri si in unele supermarket-uri.
Drojdia inactiva ii da un plus de savoare. Arata asa:
Punem blenderul in functiune, pana obtinem o pasta fina si omogenia (daca este nevoie,
oprim blenderul si cu ajutorul unei lingurite, curatam peretii de crema depusa).
Punem pasta obtinuta intr-un bol si adaugam ceapa si mararul tocate foarte marunt.
Putem pune si piper (optional). Servim pe paine neagra/integrala sau pe paine prajita
cu ardei, morcovi, castravete sau salata. Este foarte buna si sanatoasa, merita incercata.
O alta varianta ar fi sa puneti in ea usturoi sau ardei gras tocat foarte marunt.
Sau patrunjel. Dupa preferinte.
Poate sta cu succes printre aperitivele de pe o masa festiva!
Enjoy!
Interesant … Ce se poate face din caju ! N-am mai auzit …
As vrea sa fac o mica observatie pentru textul de inceput.
Postul inseamna renuntare, de aceea sa pregatim aceasta crema in ideea de a ne potoli pofta de branza, nu e corect. Practic se anuleaza postul, ne pacalim singuri ca postim pentru ca de fapt mancam cu gandul la cele de frupt de la care vrem sa ne abtinem.
Daca, in schimb, mancam crema de caju ca pe un alt preparat de post, doar ca sa ne astamparam foamea, atunci e bine.
Sper ca nu te-am suparat ca am indraznit sa scriu asta …
Maria, ai dreptate in legatura cu postul… Cati dintre noi insa il tinem “ca la carte”?
Branzica asta este tare gustoasa si sanatoasa, asa ca oricare este prilejul cu care o mancam, e binevenita. 🙂
Chiar eram curioasa cum se face branzica asta! O consum cand merg la restaurantele raw si e delicioasa!
Multumesc pentru reteta, draga Edith!
Corina
Corina, si eu am mancat-o in restaurantele raw si mi-a placut. Apoi am cautat reteta 🙂
Edith,ce putere are blenderul tau ? Al meu are 600w si parca nu iese asa de fina.Multumesc,Anca.
Anca, eu am un robot de bucatarie (ce are si blender) de 1000W. Sa stii ca nici a mea nu a fost foarte fina. Se putea si mai fina 🙂
Am pregatit-o astazi, mai aveam niste caju ratacit prin dulap. Absolut delicioasa! (nu am avut fulgi de drojdie dar mi-a placut si asa) Mult de tot!!)
Super reteta ! Foarte gustoasa . Eu am un robot de 1200 cu care reusesc sa o fac mai cremoasa . De data asta am pus si turmeric , mi-a placut foarte mult . Multumesc Edith de idee !
Cerasela, sunt sigura ca cu robot de 1200 a iesit super 🙂 Ma bucur ca ai incercat-o 🙂
Si eu am blender cu putere de 1200 si iese cremoasa ca o smantana. Eu fac smantana de caju pt ca sunt vegana si e super delicioasa.
O sa incerc si reteta ta.
Daa, si smantana din caju e ff buna. 🙂
Sa o incerci, ca e tare buna 🙂
Arata chiar bine! Vreau sa pregatesc si eu!
Cu asta chiar ca m-ai dat gata !!! Nici nu mai stiu ce sa zic , si asta pentru ca pozele m-au lasat fara grai , sincer !!! 😉
O zi buna , Edith !!
Magda, te pup, esti tu prea draguta. Insa sunt niste poze din seria: “Fara inspiratie. Punem bolul pe lemn si facem poza” :))
Poate incerci branzica asta ca e tare buna si ff sanatoasa. Pup!
Chiar foarte interesant, uimitor ce se poate face din alunele de caju. Nu am mai auzit de asa ceva. Tind sa cred ca alimentele sanatoase au mereu inlocuitori lafel de sanatoase. Am mai mancat caju dar nu in combinatie cu vreun fel de mancare. Voi incerca cat de curand pentru ca vreau sa o seara de film cu prietenii si cred ca o surpriza culinara ar cadea la tanc pentru buna-dispozitie si o seara de iarna delicioasa 🙂 Plus ca mi-am propus sa tin acest post cat mai corect si pasta de caju e cea mai oportuna acum.
Merita incercata, este delicioasa! Cat traim invatam, nu? 🙂
Mi-e ciuda din cauza blenderului meu care a murit. Se poate inlocui cu tofu in combinatie cu turmericul? Ceva sa nu necesite blender.
Mihaela, nu stiu, nu am incercat. Stiu ca exista si un tofu cremos, nu din cel bucata, insa nu va avea acelsi gust. Eu zic sa astepti pana cand vei lua un nou blender ca sa te bucuri de un gust mai bogat 🙂