cataif 2 - CATAIF
Cataiful este o reteta cu specific Turcesc, intalnita si in Grecia si in alte tari orientale.
Traditional el se face sub forma de rulouri si umple cu alune/fistic macinate.
Eu am facut o varianta putin mai… lejera, mai de vara si poate mai europeana, cu frisca.
 
Ne trebuie:
400 g fidea f subtire
300 g zahar
500 ml apa
50 g unt
400 g frisca
esenta de vanilie
(eu am folosit Butter Vanilla de la Dr Oetker)
Cum se face:
Am folosit fideaua asta de la Monte Banato:
 
IMGP0064 1 - CATAIF
Ungem o tava cu unt topit (eu am facut in tava de la aragaz), apoi asezam fideaua in strat subtire pe toata suprafata tavii.
IMGP0065 1 - CATAIF
Dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit pana se rumeneste usor (cca 15 minute a durat la mine).
IMGP0072 1 - CATAIF
Intre timp facem un sirop din apa si zahar, il lasam sa fiarba pana incepe sa se lege putin.
Luam de pe foc si punem esenta de vanilie.
Scoatem tava de la cuptor dupa cele 15 min (sau mai mult, in f de cuptor)
si turnam deasupra, uniform, siropul.
Mai dam din nou tava la cuptor pana lichidul este absorbit de fidea (cca 20 min).
O sa vedem ca datorita siropului, din fidea s-a format o foaie ca un blat.
Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca
(acoperim tava cu hartie de copt sau folie de alum sa nu se intareasca fideaua).
Intre timp batem frisca.
IMGP0070 1 - CATAIF
Cand fideaua s-a racit o taiem in doua, punem pe o jumatate un strat de frisca
IMGP0074 1 - CATAIF
si acoperim cu cealalta jumatate.
IMGP0076 1 - CATAIF
Punem si deasupra frisca
IMGP0082 1 - CATAIF
si dam la frigider pt cca 2-3 ore sa aiba timp sa se inmoaie fideaua.
Portionam si mancaaaam! Este taaare bun!
cataif1 1 - CATAIF
Mie, varianta cu frisca imi place muuult mai mult decat cea cu fistic sau alune. Desi nu te-ai astepta ca o combinatie de fidea, sirop si frisca sa fie atat de gustoasa, este incredibil de bun.