Aka Lava muffins.
Le-a venit randul si la minunatiile astea sa vada “lumina” blogului 🙂
Cei care aveti deja Bucatarie la cutie, ati vazut ca se regasesc printre retetele de acolo si poate le-ati si incercat.
Sunt minunateee, se fac atat de rapid, si-s parca special facute pentru “ciocolatosi” !!
Ne trebuie:
150 g ciocolata amaruie (70% cacao)
20 g faina
2 oua + 1 galbenus
1 praf de sare
10 g cacao + 1 lgt pt pudrat formele
80 g unt
90 g zahar pudra
vanilie
(cantitati pentru 4 bucati)
Cum se fac:
Topim ciocolata la bain-marie, adaugam untul cubulete, amestecam pana se topeste untul (tot pe bain-marie).
Mixam ouale cu vanilia si cu zaharul pudra pentru cca 10 minte pana obtinem o consistenta spumoasa (eu am mixer de mana si cred ca am mixat doar 5-6 minute, daca aveti din acela de isi face treaba singur, lasati 10 minute cum spune reteta…).
Turnam ciocolata peste oua, apoi cacao, faina si sarea.
Ungem formele cu unt si tapetam cu cacao (scuturam excesul de cacao).
De preferat este sa folosim forme din folie de aluminiu de unica folosinta (se gasesc in supermarketuri).
Dar merg si cele de silicon individuale. Nu am incercat in tava de briose, insa cred ca merg si acelea.
Coacem la 180 de grade pt 13-15 minute, in functie de cuptor (cuptorul trebuie preincalzit).
Daca le coaceti 2-3 minute in plus, centrul se solidifica, dar sunt foarte bune si asa.
Eu am un cuptor mai cu probleme, asa ca briosa din poza am lasat-o 17 minute, altele le-am lasat 20 de minute si au avut centrul solid, insa au fost foarte bune si alea.
Lasam sa se raceasca in forme 2 minute, le rasturnam cu fata in jos pe o farfurie, pudram cu zahar pudra si servim, eventual alaturi de fructe acrisoare sau inghetata.
Au mers de minune cu coacaze.
Se servesc caldute. Mi-nu-na-teee!
Enjoooy! 🙂
Eu care sunt un mare fan ciocolata,nu pot spune decat ca sunt buuune tare.Pupici!Daca-ti face placere poate vei vrea sa mi te alaturi si sa ma urmaresti,doresc si eu sa-mi fac prieteni in blogosfera.Multumesc mult,sper ca nu te-am dernjat.
credeam ca e ceva mai complicat, dar pare taare simplu. ma rog, mai putin faza cu cuptorul, ca eu sunt in faza de experimente cu al meu :)))
minunata…cioco…multa cioco 🙂
Super !
Edith, daca mai faci pasteaza-mi si mie una, la cum arata nu ii pot rezista! Imi fac drum in zona special! Pup
OMG !! CUM ARATAAAA!!! delicioasa rau !!
:)) bai esti culmea, azi am pus un post la misto cu mamalava, deci nu are legatura cu prajitura ta, e pura coincidenta, jur, de ieri voiam sa pun “reteta” mea.
ca sa stii 🙂
Ce delicioasa!!!Yummy, ce frumos curge ciocolata!Pup!
Mmmm ce buna trebuie sa fie…
Ce frumos arata! Mi-ai facut o pofta!!
Fetele, multumesc frumos!
ma bucur ca va plac 🙂
Dana, las’ ca stiu eu ca ai facut postarea sa faci misto de ciocolatoasa mea :))
Moaa ce pofta mi-ai facut, cum arataaaa!!
De unde iau eu acu’ mamalava, hm?? 🙂
Am facut si eu de vreo 3 ori pana acum si niciodata nu am reusit sa le imortalizez :)) Sunt bune rauuuuuu
Minunata reteta, felicitari !
Nu am inteles insa cum de ramane lichida ciocolata dupa coacere, cer scuze pentru ignoranta .
Compozitia se toarna in forme, pur si simplu, la fel ca pentru oricare alta briosa si apoi se pun la copt ?
Multumesc si felicitari inca odata !
Emilia Stanescu
Buna seara;draga mea,te urmaresc de mult,ba chiar am facut si placinta cu foi de gris care a fost un deliciu;stiu ca ai retete deosebite dar cu aceste briose m-ai dat gata;voi incerca si eu sa le fac la copii,din cate am vazut nu este complicata reteta;iti doresc tot binele din lume si sa ai putere si inspiratie sa faci multe bunatati!!
Spectaculoase sunt lava muffins, foarte bine ti-au iesit!!Felicitari!
cred si eu ca sunt mi-nu-na-tee!!!!! ;)…. arata de zile mari oricum !!!
Cat de bine arata! Ti-a iesit minunat Edith draga mea!
thank you friend i find your blog very informative
regards
tii,ce frumos arata !!!!!zici ca-i vie.
Emilia, cumva raman necoapte :)) Dar nu in sensun rau (adica ce ramane in mijloc are gust de ciocolata topita…)
Daca le lasi putin mai mult.. se coc 🙂
Sa le incerci ca-s minunate!
Lulu, iti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase. 🙂
Ma bucur ca iti plac retetele mele. Sigur le vor placea copiilor aceste briose 🙂
Fetele, va multumesc pentru vizita!! 🙂
Am incercat diverse retete si niciodata nu au fost pe gustul meu. Aseara am incercat si reteta ta de Lava Muffins si pot spune doar: WOW!!!! Best ever!!! Sunt exact ce cautam: gustoase, pufoase, fara sa fie seci. Multumesc mult pt reteta!
Maya, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Asa este, nici cele pe care le-am copt mai mult putin si au avut centrul copt nu mi s-au parut seci deloc.
te mai astept! 🙂
Mniam, mniam 🙂 abia astept sa le incerc!
foarte faine! arata minunat in fotografie:)! am sa incerc si eu!
Fetele, sunt minunate, neaparat sa le incercati! 🙂
am incercat in tava de briose, au iesit foarte bune, nu s-au lipit deloc:) ma asteptam la 4 bucati, dar au iesit 6.
Diana, ma bucur ca ti-au placut.
Cred ca tava de briose are formele mai mici decat acestea de aluminiu folosite in reteta, din cauza asta au iesit 6 🙂
Ceva nu e ok cu minunatiile astea. Am facut reteta de DOUA ORI, AZI: nu mi-a iesit din prima, m-am ambitionat, si-am repetat figura, cu acelasi rezultat dezastruos. Nu pot spune de cat timp cautam reteta asta, am dat toate combinatiile posibile, drept care, cand am vazut-o intamplator pe acest site am zi Evrika! Ale mele-s! Cand colo, IOC, nu mi-ai iesit de nici o culoare. E drept ca n-am folosit formele de briose din aluminiu, ci tava speciala, dar nu cred ca astaar trebui sa conteze. Ce s-a intamplat, de fapt? Au iesit niste chestii (f. gustoase, altfel)care s-au lipit atat de “afectuos” de tava (de teflon!) ca nu reuseam sa le desprind nicicum. A doua oara, am folosit hartiute speciale pt. briose, cu acelasi rezultat. Compozitia are o consistenta care nu permite dezlipirea de locul in care s-a copt. Plus ca, in cuptor se umfla de numa’ iar cand se racesc se lasa rau de tot. Nu e pre putina faina, cumva? Nu stiu, intreb. Nu pot intelege cum cea din poza este asa, iar ale mele…
Una peste alte, imi place site-ul f. mult si voi incerca (sper, cu mai mult noroc) alte retete.
Edna, nu este nimic in neregula cu reteta sau cu cantitile, crede-ma! Alte persoane le-au incercat fara probleme.
Nu imi dau seama ce s-a intamplat la tine.. Chiar imi pare rau ca nu ti-au iesit.. 🙁
Ai pudrat formele cu cacao?
Uite mai jos filmuletul de unde am luat reteta, mai incearc-o odata, imposibil sa nu iti iasa.
http://ricette.giallozafferano.it/Tortino-di-cioccolato-con-cuore-fondente.html
Si cumpara forme de aluminiu, se gasesc in supermarketuri.
Este singura reteta pe care ai incercat-o de la mine?
Te astept sa-mi spui cum ti-au iesit 🙂
Multumesc pentru raspuns si pt. link. Apreciez promptitudinea. Ce sa zic, mi-am pus si eu intrebarea de ce mie nu mi-au iesit, vazand ca altor persoane da. Voi relua experienta, dar deocamdata trebuie sa se termine cele doua tavi facute ieri… Noroc ca-s f. gustoase!
Nu am mai incercat inca alte retete, dar o voi face cu siguranta. Am “ochit” alte super-prajituri.
Multumesc inca o data si voi reveni dupa experientele viitoare.
Am revenit! Am vazut filmuletul si oricat de greu ar parea de crezut, aceiasi pasi i-am urmat si eu. Ar fi deosebirea in ceea ce priveste ciocolata: eu folosesc, de regula, din aceea cu lapte, nu amaruie…Asta sa fi fost cauza??? In fine, voi persevera… si voi folosi cioco amaruie next time.
edna, de ce nu ai zis asa de la inceput?? 🙂
Asta este cauza, sigur, trebuie folosita ciocolata neagra.
Acum sigur iti vor reusi 😉
Multam’ mult. Am vazut eu ca se alegea untul de cioco (asa cum se taie maioneza), dar m-am gandit ca nu-i nimic… In fine, am luat ce-mi trebuie si le voi face asisderea.
By the way! Am facut si minunatia de prajitura de biscuiti cu crema caramel, azi. Nu m-am putut abtine. MOARTE DE OM, nu alta. Incredibil ce gust fin poate avea! Ca o prajitura elvetiana…Felicitari pentru tot ce faci. Te voi “urmari” constant.
da, e buna rau prajitura cu biscuiti si crema caramel, e una dintre retetele mamei.. Si tot ce am de la ea e tare bun 😉
Ma bucur ca ti-a placut.
Ei, acum daca ti-ai luat si ciocolata amara iti iese sigur 🙂
Te mai astept!
OMFG!!! Este pentru prima oara cand las un comentariu si crede-ma ca “fur” multe retete de peste tot. Au iesit senzationale. Le-am servit cu bucatele de mandarine taiate “fideluta”. Un succes rasunator. Mie nu-mi plac prajiturile cu ciocolata, dar aici am rupt norma.
Am folosit tava de briose cu cofrajele “dedicate” , s-au desfacut foarte usor desi nu le-am pudrat cu cacao, tot din “antipatia” mea vis-a-vis de praful negru.
Repet. OMFG! Absolut dementiale.
Ana, mii de scuze, nu stiu cum mi-a scapat comentariul tau!
:))) Ma bucur tare ca ti-au placut 🙂
arata minunat !vreau s-o fac ,!.cam cate linguri inseamna 20gr faina?Multumesc!
Conform celui de-al treilea tabel de aici, 1 lingura ar avea 15 g de faina:
http://www.jsward.com/cooking/conversion.shtml
Este f util un cantar de bucatarie electronic, e bine sa il ia in casa 🙂
Buna, Edith! Am incercat si eu reteta ta, este fabuloasa! Multumesc foarte mult!
Anca, asa-i?!? 🙂 Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
A facut ravagii!!!Nu arata ca a ta, ce-i drept ca vorba aia…n-ai cum sa-ti intreci profesorul 🙂 dar buna rau! Am incercat multe retete de la tine si nu am dat gres cu niciuna, asta apreciez cel mai mult la tine – ca pui suflet, esti originala si sincera. Si nu sunt multe persoane asa…Felicitari, ai admiratia mea maxima!
Anca, sunt sigura ca si ale tale au fost minunate. Sa stii ca aici le faceam si eu pt prima data (ca pe majoritatea retetelor pe care le public pe blog..).
Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si te mai asept 🙂
Am facut si eu reteta, din pacate tin o dieta mai restrictiva si nu le-am gustat, dar cei care le-am gustat se ling si acum pe buze:))
sunt bune rau, cand termini dieta musai sa le gusti 🙂
ma bucur ca le-au placut 🙂
Am facut 2 tavi intr-o singura zi atat de incantata am fost de ceea ce a iesit prima oara incat am mai facut odata. S-au terminat instantaneu .
Ma bucur tare ca ti-au placut. Sunt tare bune, asa este, si 4 sunt intotdeauna prea putine 🙂
buna ….vreau si eu sa fac si nu ma prea pricep la gatit .. dar ce fel de vanilie trebuie sa pun? esenta e buna ? 😀
Da sigur, esenta de vanilie poti pune.
Edith, dar oare daca cuptorul e normal, fara temperatura hmmmm, ala se incinge mai mult cred, trebuie sa le tot pazesc 🙁 sper sa imi iasa, eu am facut de 2 ori la nasi, ei au cuptor electric, niste minunatiiii au iesit, insa duminica vreau sa le fac acasa, am emotii :))
Giorgiana, le pazesti, desi dupa aspect nu iti dai seama. Sper ca ti-au reusit 🙂
Am mancat briose de genul asta la restaurant, cu inghetata de vanilie si dulceata de afine deasupra. Ma bucur ca am gasit reteta ta, acum pot sa incerc sa le fac si eu acasa. Sunt fantastice!!
Buna,
As vrea si eu sa incerc aceasta reteta, dar am o nedumerire… as putea sa inlocuiesc formele de aluminiu cu unele din silicon, sau sunt absolut necesare doar din acelea de aluminu pentru a iesi cum trebuie?
Merg facute si in forme de silicon 🙂 Ideea este sa nu se lipeasca, deci nu merg puse in hartiutele clasice de muffins. Te astept cu impresii 🙂
Se pot reincalzi la microunde? Multumesc.
Nu am incercat, deci nu stiu ce consistenta va avea centrul. Insa poti incerca 🙂
dar la microunde se pot face? Multumesc!
Nu stiu, nu folosesc microundele deloc. Poti incerca cu 1/2 de cantitate sa vezi..
Sunt absolut delicioase! Ma bucur mult ca ai postat reteta! 🙂
Ma bucur ca ti-au placut 🙂
un fel de moules a chocolat , nu? f. rafinat. azi am incercat si eu reteta de negresa de saptamana trecuta cu unt topit in loc de ulei si a iesit la fel de buna. sunt f. curioasa cu ce ne mai uimesti de revelion))
Este un moelleux au chocolat dar le-am numit asa pentru cei care nu stiu fracenza 😉
Ma bucur ca a iesit buna si cu unt topit. 🙂
Sincer sincer, sunt cam in pana de idei pt Revelion, mai am o zi de gandire :)))
Tocmai la preferatele mele nu am lasat nici un comentariu!!! le-am facut de cel putin 10 ori, sunt GENIALE!! cred ca e singura chestie pe care am facut-o de pe blogul tau(si am incercat destule) care a iesit exact ca in poza! 😀
Diana, imi pare bine ca iti plac dar imi pare rau ca sunt singurele care ti-au iesit ca in pozele mele 🙁
Le-am facut azi, pentru prima oara …au iesit delicioase !Multumesc mult pentru reteta!!!!!:)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202298262991600&set=a.1062822764439.2012937.1042057012&type=1&theater
Akush, ma bucur ca ti-a plact 🙂 Multumesc pentru pozaaa 🙂
Buna, edith! briosele acestea arata incredibil! doresc sa le incerc si eu, dar am o nelamurire..nu se foloseste deloc praf de copt?
Buna. Nu, nu trebuie praf de copt 🙂
Daca tebuia, il scriam la ingrediente 😉
Le-am facut inca o data aseara…GENIALEEEE!!! a, le-am facut in tava de muffins si au iesit 6 😀
Diana, ma bucur tare ca ti-au placut 🙂
Arata delicios! O intrebare am doar..cele 2 oua plus galbenusul se mixeaza deodata? Nu separat galbenusuri si apoi albusurile. Multumesc muult!
Oule se mixeaza intregi, nu separam albusul de galbenus.
Te astept cu impresii! 🙂
Multumesc mult! Astazi o sa incerc! O sa pun poza daca o sa iasa!! De abia astept sa gust! O zi frumoasa!
Daca respecti intocmai reteta, nu are de ce sa nu iasa 😉
La fel si tie!
Suuuunt delicioasee!! Au devenit desertul nostru preferat! Însa mijlocul nu a ieși chiar lichid, ci mai degraba, puțin spumos și moale. (Au fost perfecte la gust) Oare e din cauza cuptorului? La preincalzire l-am pus pe maxim, iar in timpul coacerii l-am pus la mic spre mediu ( am trei posibilităti la aragaz: o linie, 2 linii și trei cel mai cald, iar la mine a fost intre o linie si 2 linii. L-am lăsat 14 minute. Sa scad minutele putin? Multumesc!
Adela, da, depinde de cuptor, cum spuneam si in reteta. Poti incerca cu 12-13 minute si vezi cum ies in interior 🙂
Ma bucur ca v-au placut!
cand spui vanilie, te referi la esenta de vanilie? si in ce cantitate?
Poti folosi mai multe variante: pastaie de vanilie (pui semintele de la o pastaie), esenta de vanilie, 1-2 lingurite, extract natural de vanilie – 1 lingurita sau esenta la fiola si in cazul asta pt ca nu e cantitate mare de compozitie, eu as pune cam 1/2 de fiola… 🙂
Dar nu e o cantitate fixa. Eu pun din ochi, sa simt ca miroase frumos compozitia 😉
Buna ziua. am gasit din intamplare reteta dvs.am incercat si eu. e absolut bestiala …mi-a reusit din prima si ..nu am cuvinte cat de mult imi plac. va multumesc mult pentru reteta. eu am facut in forme de silicon, unse cu unt si tapetate cu cacao, nu s-a lipit nici un gram.
Buna ziua. Ma bucur tare ca v-au reusit. Sunt tare bune, intr-adevar! 🙂
Va mai astept!
Aceste retete care sint preparate pe aceasta adresa se pot prepara si acasa dar preparate de noi insine.
Nu am nevoie de raspuns repede dar un raspuns pe buna dreptate.
Va Mulltumesc Frumos
Nu-mi dau seama exact ce vrei sa spui, insa daca ma intrebi daca preparatele pot fi pregatite de voi acasa, cu siguranta.
Asta este scopul blogului, ca fiecare dupa reteta, sa isi poata face preparatul singur, acasa 😉