Nu sunt o fana a batoanelor de cereale din comert, insa mai mananc din cand in cand.
Este prima data cand fac acasa batoane de cereale, desi am vrut de mult sa le incerc. Si imi pare rau ca nu am facut-o mai demult.
Sunt incredibil de bune! Am facut 2 tavi in 2 zile consecutive. 🙂
Ne trebuie:
300 g amestec de cereale (eu am pus fulgi de ovaz, orz si secara)
100-120 g fructe confiate (am pus ananas, caise, stafide)
4 lg fulgi de cocos
150 g unt
75 g zahar brun
3 lg de miere
3 lg gem de visine
un varf de lgt sare
Cum se fac:
Amestecam cerealele cu fructele confiate (cele mici – intregi, cele mari – taiate cubulete) si fulgii de cocos.
Amestecam mierea, zaharul, untul si sarea pe foc, pana se topeste zaharul. Lasam sa mai fiarba 2-3 minute dupa aceea. Adaugam si gemul de visine
(daca are visinele intregi – le maruntim putin). Omogenizam.
Punem amestecul peste fulgi si fructele confiate (eu am pus si o mana de coacaze pe care le aveam in frigider). Omogenizam bine.
Punem amestecul intr-o tava (20 x 25 cm) tapetata cu hartie de copt si presam bine amestecul intr-un strat uniform.
Dam la cuptorul incins pentru cca 20 de minute.
Dupa ce se raceste taiem dreptunghiuri, sau patrate, dupa preferinta.
Foaaarte foaaarte bune, neaparat sa le incercati!
Enjoy!
Concluzii: Nu sunt la fel de compacte ca cele din magazin, insa sunt infinit mai bune. Ies putin sfaramicioase. Nu stiu de ce.
Puteti pune orice fel de fulgi aveti (chiar si un singur fel, insa cu cat sunt mai multe feluri, cu atat au mai multe subst. nutritive).
Puteti renunta la caise si ananas si sa puneti doar stafide. Nu renutati la gemul de visine (eu nu as renunta). Ii da un gust usor acrisor foaaarte bun.
Puteti folsi unt de cocos in loc de unt, pentru o aroma mai delicioasa.
Urmaresc de mult timp blogul tau insa nu am avut niciodata timp pentru un comentariu. Vreau sa-ti spun ca ai fost foarte inspirata cu aceste batoane de cereale pentru care iti multumesc ca le-ai postat. O sa le incerc cu siguranta. Trebuie sa fie absolut delicioase, daca stau sa “cantaresc” ingredientele si e o idee de desert pentru cei care postesc. Succes in continuare si la cat mai multe retete delicioase.
Delicios!:)
Ahhhh, cum arata !!! Pozele tale sunt innebunitor de frumoase…Deja imi pare foarte rau ca mi-am luat 1000D,dar nu aveam in minte bloguri culinare pe-atunci. Poate-s eu de vina, nu stiu,dar nu-s multumita deloc de el…Noroc cu obiectivul care le face mai acceptabile. 🙁 Nici nu stiu ce sa fac,vara asta schimb aparatul,cred.
Cat despre batoane, le voi incerca cat de curand! Pupici !
@monaluca: am vazut ca urmaresti blogul meu, pentru am gasit la tine mai multe retete de ale mele unde nu mentionezi sursa lor…
Normal este, cand preiei o reteta de undeva sa precizezi si sursa, cu un link.
Ana, multumesc!! Esti tu prea draguta, dar e doar chestie de inspiratie si de chef de moment. Am si eu destule poze nereusite…
Sa stii ca nici eu nu mai sunt asa multumita de aparatul meu, insa pentru moment nu imi pot permite altceva din pacate 🙁
Coacazele de unde le-ai luat pe vremea asta?
P-ta Floreasca
These look wonderful!
Edith iti promit ca am sa incerc sa introduc acel link de care vorbeai imediat ce ma lamuresc cum se face, pentru ca inca mai am de studiat in ale “blogului”, blog pe care-l folosesc pentru a tine legatura cu rudele si prietenii mei plecati departe. Imi cer scuze daca te-am suparat prin preluarea unor retete de-ale tale pe care oricum le gasesc minunate si pe gustul meu.
Am facut azi reteta, dar eu am pus musli, a fost mai simplu dar au iesit…..delicioase, nu exista cuvant care sa le defineasca, mi se par f bune si pentru copilul meu de 2 ani
@monaluca: Ai fi putut sa scrii text daca ai fi vrut, fara link.. In fine… m bucur ca iti plac retetele.
@cutiacubijuterii: merg de minune si cu musli. Ma bucur tare ca ti-au placut 🙂 Asa-i ca-s buuune rau? 🙂
Mortal de bune! Merci pentru reteta, Edith!
Adina, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Edith..ma topesc de dragul pozelor tale:P
Bineinteles ca preparatele isi au meritul lor (implicit bucatareasa:)) ) insa stii cum e cu imaginea care face totul.
Bravo!!!
Haha, Gabi, merci frumos! Esti draguta 🙂
Buna Edith! Acum scot si eu tava din cuptor. Am avut ceva probleme pentru ca nu am gasit una cu dimensiunea data de tine si a iesit compozitia putin cam inalta, sper sa fie ok. Revin cu impresii 🙂
Foarte bun, ce-i drept dar se pare ca undeva am gresit pentru ca nu am putut taia deloc compozitia. Mare dreptate ai avut cu gemul de visine. Seara frumoasa!
Anca, de ce nu ai putut taia compozitita? 🙁 A fost prea tare? Prea sfaramicioasa? Oare ce s-a intamplat? Sigur ti-a scapat ceva… 🙁
Cum l-ai mancat pana la urma? Daca ti-a placut, eu zic sa mai incerci odata 🙂
Am incercat si eu, numai ca am facut cu mici modificari:
-nu am pus fructe confiate
-am pus 5 linguri de miere(3 linguri de miere de padure, o lingura de miere de salcam si o lingura de miere poliflora) si nu am folosit deloc zahar
Nu inteleg de ce sa folosesc si zahar si miere, mai ales ca eu de 2 ani nu mai consum in casa zahar.
-nu am pus nici fulgi de cocos pentru ca nu am avut in casa
-am folosit o lingura mare de gem de cirese amare si o lingura de dulceata de nuci
-am folosit unt Maggle cu iaurt
Nu am putut deloc taia compozitia, dar ca gust, e exceptional.
Maria
PS: Compozitia a fost prea sfaramicioasa.
Maria
Maria, rostul zaharului zic eu ca este acela de a “lega” compozitia. Prin fierberea siropului, zaharul se mai caramelizeaza si odata racit are rol de liant cumva, cred eu…
Si mie mi se sfaramau dar nu atat de rau incat sa nu le pot taia..
Daca le mai incerci sa pui si zahar asa cum cere reteta si compozitia trebuie bine presata in tava 🙂
Nu am putut taia pentru ca era prea sfaramicioasa si dupa ce am stat sa analizez m-am gandit ca ar putea fi din cauza hartiei de copt pentru ca jos era destul de uleioasa. Am mancat cu linguritza 🙂
Anca, nu cred ca are cum sa fie de la hartia de copt…
Sa incerci sa dai tava putin la rece inainte de a o taia, poate ajuta, daca le mai faci 🙂
Edith, tava mea (apropo nu stiu ce dimensiune are) e in cuptor! O surpriza dulce pt ai mei! Esti mimunata, mersi mult!
Lori, sper sa iti placa 🙂
Sa le tai dupa ce se racesc (eventual si dupa ce stau putin la frigider), ca sa se taie bine. Sper sa ai rabdare sa astepti 🙂
Superba prezentarea!!!
multumesc, Cristina 🙂
Edith am facut si eu aceste batoane si au iesit delicioaseeeee.am facut senzatie cu ele la servici 😀 intr-adevar nu se lipesc atat de bine cerealele si fructele intre ele, insa am avut grija cand le-am taiat.
P.S.: multumesc pt raspunsul de la Caise. pupici
Ancuta, ma bucur ca ti-au placut 🙂
Cu placere! 🙂
Eu le fac in forme de muffins si adaug in compozitie in afara de ce ai folosit :1 iaurt de fructe mic , 1 ou intreg si o lingurita de bicarbonat.Nu se farama si ies absolut delicioase.
Am gasit reteta pe net dar am mai dezvoltat-o putin in functie de ce fructe am la dispozitie.
Daca nu tii dieta merge bine si cu un picut de ciocolata rasa.
Interesanta idee. Nu m-as fi gandit sa pun oua si iaurt 🙂
Cu siguranta nu se mai sfarama asa 🙂
sunt la dieta si caut de ceva vreme o reteta de batoane cu cereale care sa-mi fie pe plac. a ta suna foarte bine, dar sa nu te superi pe mine daca o mai “dreg” un pic. o sa pun si ceva alune/nuci/seminte (nu mult, ca doar sunt la dieta) si cu siguranta si un pic de iaurt sa se hidrateze bine cerealele. eu le voi manca pe post de gustare dupa amiaza, cand organismul simte nevoie de ceva dulce si de inca o portie de energie 🙂 te pup si mersi de reteta!
Sigur ca nu ma supar, o poti adapta dupa prederinte 🙂
Cu iaurt? Hm… sunt curioasa cum vor fi 🙂
Te mai astept!
Am facut si eu o tava! Dar le-am mancat cu lingurita. Nu stiu de ce, dar nu s-au legat deloc. Poate trebuia sa le presez mai bine. Sau poate ar fi o idee buna sa umezim putin fulgii. Oricum, au fost gustosi! 🙂 Elisabeta Marin
Ai respectat intocmai cantitatile? Atunci este posibil sa nu ii fi presat prea bine. Ele oricum sunt sfaramicioase, insa se pot taia batoane, asa cum se vede in poze. Poti incerca si sa umezesti putin fulgii. Sa ne spui si noua daca a fost mai ok asa 🙂
Ca o sugestie pentru faptul ca ies sfaramicioase, o parte din fulgi se poate macina (cu o rasnita simpla se tranforma fulgii in faina). Eu am procedat asa la multe batoane si cu metoda asta s-a legat mai bine compozitia.
Super, multumim pentru sugestie 🙂
vreau sa fac si eu batoanele astea dar am cumparat fructe confiate pline de zahar,prea mult zahar….nu ma intreba ce a fost in capul meu. Oare pot sa le tin in apa?sau poti sa-mi spui cum sa scot zaharul din fructe?
Nu e nevoie sa scoti zaharul din fructe, poti reduce cantitatea de zahar brun pe care o pui in reteta 🙂
Insa poti incerca si sa le tii in apa 20–30 minute..
Iti multumesc Edith,
Am cautat o astfel de reteta pentru baietelul meu.
Cu placere! Sper sa fie pe placul micutului.
Tot pentru el, iti recomand dulciurile raw. Sunt Si mai sanatoase decart aceste batoane 🙂
https://www.edithskitchen.ro/crema-de-ciocolata-raw/
https://www.edithskitchen.ro/negresa-raw/
https://www.edithskitchen.ro/tort-raw-cu-zmeura/
https://www.edithskitchen.ro/tarta-cu-ciocolata-fara-foc/
https://www.edithskitchen.ro/batoane-energizante-cu-smochine/
Putem inlocui gemul de visine cu alt gem?
Sigur 🙂