Cine nu a auzit de baclava?Imi placea mult, inca de cand eram mica. Mama facea destul de des.
Nu mai mancasem de mult, am luat reteta de la ea si am zis sa o incerc.
Comparativ cu cea din comert (care mie nu imi place deloc) este delicioasa!!
Desi pare un desert pretentios si greu de facut, nu este.
Ne trebuie:
1 pachet de foi de placinta
(am pus Bella – 14 foi)
cca 150 g unt (ulei)
400 g nuci macinate
300 g zahar
400 ml apa
esenta de rom
Cum se face:
Se da nuca prin masina.
Topim untul (eu am folosit jumate unt, jumate ulei in amestec).
Operatiunea de asamblare urmeaza sa se desfasoare in tava mare a aragazului.
Ungem tava cu unt/ulei (amestec), impartim cantitatea de foi in jumatate.
Eu am avut la pachetul de Bella 14 foi.
Deci vor veni 7 foi, nucile apoi celelalte foi.
Foile de placinta le punem pe rand, cate una, o ungem cu o pensula cu ulei.
si tot asa pana ce le terminam pe cele 7.
Punem apoi nucile macinate, si din nou restul de 7 foi, unse individual cu ulei/unt topit.
Manevrati cu grija foile pentru ca sun foarte firave si se rup repede. Daca se intampla sa se rupa
nu este nicio tragedie. Le puneti asa.
Eu cat timp ungeam foaia pusa in tava, clelalte foi le tineam acoperite cu un prosop usor umezit
sa nu se usuce prea tare si sa se crape rupa bucatele cand le pun in tava.
Buun. Am terminat cu foile.
Taiem toata baklavaua patratele (sau romburi – dupa preferinta si indemanare) cu un cutit bine ascutit.
Punem tava la cuptorul incins pt cca 30 min.
Facem un sirop din apa si zahar, lasam sa fiarba pana se ingroasa putin. Stingem focul si adaugam romul.
Scoatem tava de la cuptor si turnam siropul fierbinte.
acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca
(eu am pus intai hartie de copt deasupra, apoi prosopul pentru a nu se murdari de sirop).
Asa arata gata:
Se consuma de preferat rece (daca aveti rabdare), dupa ce se lasa 2-3 ore sa se intrepatrunda aromele.
A doua zi este si mai buna!
mmmm….ce buun!!!
Excelenta poza de la inceput. Ce aparat folosesti?
De doua zile stau cu caietul in nas si scriu retete de pe blogul tau … si zic intr-una: “Gata, o mai scriu pe asta si …” … si dau de alta 😀
Esti nemaipomenita, felicitari!!!
Iar cu baclavaua m-ai dat gata!
Iti garantez ca voi fi abonat fidel al blogului tau! Multumesc pentru sursa de inspiratie!
Asa usor se face?? Mi se parea ca o prajitura atat de buna ca baclavaua trebuie sa aiba un proces tehnologic complex 🙂
Neaparat o incerc si eu, e favorita mea.
@Monica: Pozele astea sunt facute cu un aparat pe care l-am folosit pana acum o luna – un Pentax Optio MX4, insa de curand am un Canon 450D. Inca nu am pus pe blog poze facute cu cel din urma.
@Ada: Ma bucur ca ai gasit aici retete pe placul tau. Sa-mi dai de stire cand le incerci 😉
@Alina: daaa, asa usor. 🙂
Spor la treaba, iese minunata, sigur o sa-ti placa 🙂
Edith, vin la tine la o bucatica!!! Ce pofta mi-ai facut! N-am mai mancat baclava de… nici nu mai stiu cand!?
Ai un premiu la mine! te pupic!
week-end placut!
Edith,draga mea:la mine pe blog te asteapta un premiu dulce,te rog sa-l ridici!duminica frumoasa!
Cristina, cu draga inimia, insa am facut-o acum cateva luni 🙁 Nici eu nu mai mancasem de muuul…
Saru’mana pt premiu! Pup!
Mariana, multumesc mult!
Seara frumoasa!
Bine te-am regasit Edith!
Tare de mult nu am mai trecut pe la tine, desi motive , dupa cum vad erau si sint muuuuuuuuuulte ,FELICITARI pentru apetisantele retete puse in practica!
Dar nu vin cu mina goala, ci doresc sa te premiez, premii care daca iti face placare, ai timp si doresti sa le ridici, treci te rog pe la acesta adresa:
http://laurasichandich.blogspot.com
In continuare iri doresc o zi minunata ci mult spor si succese!
Cu prietenie
Laura S.
Buna Edith,
citesc cu drag retetele tale, nu am facut foarte multe, dar cred ca sunt f gustoase. ti am adaugat blogul pe facebook – I’m following you – ma gandeam ca daca iti faci cont pe facebook, ar mai mai usor sa dau blogul mai departe. (www.facebook.com)
numai bine, eliza 😉
cat de bine arata….mm
Buna, again, draga Edith! Am promis ca spun de fiecare data cand incerc ceva si uite ca ma tin de cuvant. Nu ca ar fi greu, pentru ca de drag iti scriu 😀 Stiu ca am zis ca incerc mai intai tortul amandina, dar mi-a fost greu si am zis sa incep cu ce e mai simplu. Asa ca acum astept sa se raceasca baclavaua :)) Super rapida si arata fantastic. O sa revin sa-ti spun cum a fost 😀
Si m-am intors sa spun cum a fost. Extraordinara! Acum ma pregatesc de o alta bucatica impreuna cu o cana cu lapte ;)) O sa mai fac 😀 Sa ai o zi frumoasa!
@Laura: iti multumesc mult pt premii 🙂
Cu timpul cred ca cu totii sta f prost, din pacate 🙁
@Eliza: ma bucur ca iti plac retetele mele si ca ai pus blogul pe facebook, insa timp sa imi fac cont nu am si nici nu stiu daca as vrea. Merci oricum ! 🙂
TE mai astept!
@Alex: merci! 🙂
@Merat: deci pana la urma a “castigat” baclavaua 😛
Ma bucur ca ti-a placut, stai sa vezi si tortul amandina ce bun e :))
Am mancat in Turcia o baclava… Mama mama! Cu fistic, nuca sau alune de padure – indiferent, e buna de numa! Si ce-am aflat m-a socat: turcii o fac din exact 40 de foi philo! Oricum respect pt ca au o bucatarie asa bogata de unde ne putem inspira!
Ina, eu nu am gasit baclava de cumparat care sa-mi placa, am mancat si in Grecia si facuta de turci aici,dar nu mi-au placut. Raman fidela celei de casa 🙂
Buna! Eu ung fiecare foaie, pun nuca si zaharul, iar retul retetei este la fel. N-am mai mancat baclava…
Ce se gaseste aici e bataie de joc, asa e. Nu stiu cum o fi in Grecia dar in Turcia daca mananci baclava facuta de bucatarii de la restaurantele resorturilor incepi sa realizezi ca ceea ce ai mancat pana atunci a fost orice altceva insa nu baclava. De casa nu am facut niciodata pt ca ma tem ca nu-mi va iesi bine, plus ca dupa ce am mancat-o la mama ei acasa e greu sa o reproduc.
@Silvana: da, sunt diverse metode..
Inseamna ca siropul il faci mai putin dulce daca pui si zahar in nuca.
@Ina: O sa ma pronunt cand ajung in Turcia 🙂 Am inteles ca ei ar folosi seu de oaie… asa ca nu o sa-ti iasa in casa ca a lor, dar iti va iesi buna, te asigur 🙂
arata super bine, sigur si gustul e pe masura. Multumim!
Mama-mama ce bine arata. Oare daca mananc pe intuneric baclavaua asta ma vede Montignac?
:)) Siiigur nu te vede pe intuneric Montignac, ca si asa e cam batran :))
Ai pe blog niste retete fff. bune , am facut tortul Amandina , prajitura Fanta , buletele de cascaval ,au avut succes la cei din familie
Buna Edith ,azi am gasit in sfarsit la magazin foi de placinta si exact la baclavaua ta m-am gandit,am citit reteta si pare tare buna,dar ma gandesc sa nu fie extrem de dulce…tu ce zici?pupici (Julia Tanase)
Draga anonima, scuze, mi-a scapat comentariul tau. Ma bucur mult ca ai incercat retetele mele si ti-au placut 🙂
Te mai astept!
Julia, mie nu mi s-a parut prea dulce. Nici mie nu imi place baclavaua foarte dulce (din pacate in Ro asa se gaseste, de fapt si in Gr tot asa exagerat de dulce am mancat si nu-mi place).
Dar ca sa fii sigura poti pune 250-200 g zahar..
Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂
Pup!
Foarte bine arata, si mai e si foarte simplu de facut.
Asa este, simplu de facut si taare buna.
Merci de vizita, Gabriel 🙂
Poate nu ai incercat baclavale dintr-un magazin sau cofetarie arabeasca. Nu ai cum sa spui ca nu iti place. Iar baclavale fara miere….ciudat insa arata bine
Amincercat baclava si de la arabi si de la turci si de la greci si toate mi se par ff dulci. Cea facuta in casa este preferata mea. Dar sigur, gusturile difera 🙂 Si o poti face cu miere, cu siguranta, daca asa iti place mai mult.
cum cu miere?care e procedeul?
nu am facut cu miere, asa ca nu iti pot da niste cantitati. Important este sa nu o fierbi,devine toxica. Se amesteca cu apa si rom si se toarna peste baclava.
Mmm.. Ce amintiri i-mi trezeste baclavaua ta.. Bunica mea facea baclava..Nu am mai mancat de nu-mi aduc aminte cand…Am sa o fac 🙂 Multumesc pentru reteta.
Cu placere, Cata! Si mie imi trezeste amintiri, o facea mama cand eram mica… 🙂
Si eu am o reteta de baclava super buna si as dori sa o impartasesc cu voi … as pune si poze insa nu stiu cum . sper sa incercati. Edith sper sa iti placa si reteta mea
Ne trebuie
1 pachet de foi de placinta
1 pachet unt
150 g zahar
500 – 600 g (miere depinde cat de dulce vreti sa fie . mie imi place super dulce)
50 g Amaretto (optional) sau esenta de migdale – dupa gust miros ( daca puneti amaretoo nu mai puneti esenta de migdale si viceversa )
400 ml apa
700 g nuci
1 plic scortisoara ( eu am folosit Cosmin)
Se incinge bine cuptorul
Se pune nuca in tava si se usuca circa 4 – 5 min in cuptor (aveti grija sa nu se arda . tineti focul mic cand uscati nuca )
Se da nuca prin masina se amesteca cu scortisoara si amaretto (sau esenta de migdale)
Se topeste untul (eu am folosit 1 pachet de unt si 3-4 linguri de ulei ).
Operatiunea de asamblare urmeaza sa se desfasoare intr-o tava mare
Ungem tava cu unt/ulei (amestec), impartim cantitatea de foi in trei parti in asa fel incat stratul de la mijloc sa aiba 3 foi iar cel de sus si cel de jos in mod egal sau aproximativ egal . Eu am folosit ca si Edith foi Bella si am pus 6 foi jos 3 mijloc si 5 sus
Deci asezam 6 foi pe care le ungem individual cu unt, apoi punem jumatate din compozitia de nuca adaugam cele 3 foi de mijloc pe care le ungem individual cu unt si apoi adaugam si restul de compozitie de nuca si restul foilor de placinta
Apoi se taie si se baga la cuptorul bine incins. Se lasa la cuptor pana capata o culoare aurie
Toping-ul: se pune apa la incins cu zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit si a dat in clocot se ia de pe foc si se adauga mierea . se lasa la racit si se toarna peste baclavaua fierbinte abia scoasa din cuptor
Teodora, multumim pentru reteta! 🙂
Am incercat-o si eu ieri. GENIALA!!! Am mancat ieri, iar de dimineata m-am trezit cu gandul la ea si mi-am mai luat o portie :D… O recomand, este foarte buna si se face foarte usor! Multumesc pentru reteta Edith!
Georgiana, ma bucur tare ca ai incercat-o si ti-a placut! 🙂
Te mai astept!