shopify site analytics
TORT CU ZMEURA SI MASCARPONE - Edith's Kitchen
Print Friendly
raspberry  and mascarpone cake
Un tort pufos si racoros care desi pare mai elaborat se face destul de usor
mai ales daca folositi un blat cumparat ca mine…
Stiu, nu sunt cele mai bune, dar cand iti trebuie un tort de pe o zi pe alta si nu ai timp,
mai recurgi si la metode din astea… Eu l-am facut pentru ziua soacrei mele.
Vi-l recomand cu caldura pentru masa de Revelion, este foarte foarte bun.
Β 
Ne trebuie:
un blat de tort cumparat
Pentru crema:
500 g mascarpone
500 g frisca
600 g zmeura
cca 15 lg de zahar tos pt zmeura
cca 10 lg de zahar pudra pt mascarpone
125 g crema de branza
10 g gelatina
1 fiola esenta Butter Vanilla – Dr Oetker
Pentru ornat:
piure de zmeura (facut din cele 600g de zmeura de mai sus)
1 plic tort gelee rosu
nuca de cocos
zmeura
Cum se face:
Din pacate nu am poze deloc din timpul prepararii, fiind presata de timp.
Batem frisca si o dam la rece.
Batem mascarpone cu crema de branza si zaharul pudra, adaugam si esenta de vanilie.
Amestecam crema de mascarpone cu cca 2/3 din frisca apoi impartim crema in 2 parti din care una sa fie ceva mai multa
(vom folosi din ea si la imbracatul tortului).
Daca vreti puteti pune ceva mai mult zahar. Eu am vrut sa fie un tort racoros, nu prea dulce.
Dam la rece.
Intre timp punem zmeura intr-o craticioara pe foc cu zaharul (opriti 5-6-7 bucati de zmeura pt ornat).
In functie de cat de dulce vreti sa iasa mai adaugati zahar in plus fata de cele 15 lg.
Amestecati continuu pana zmeura incepe sa isi lase suc,
apoi lasati sa fiarba la foc ff mic, amestecand din cand in cand cca 10-15 minute.
Scurgem sucul zmeurei rezultat prin fierbere si il punem deoparte pentru una din creme.
Restul dam prin sita sa obtinem piureul de zmeura prin indepartarea samburilor.
Punem gelatina la hidratat in cca 50 ml de apa .
Punem o foaie de blat pe un platou, pune inelul tavii de tort in jurul ei si ne apucam de creme.
Topim gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj (nu o fierbem!).
Cca 1/3 din gelatina o amestecam cu crema de mascarpone (cea mai multa).
Restul de gelatina amestecam cu siropul de zmeura oprit mai devreme
si adaugam totul la crema de mascarpone mai putina.
Punem crema de mascarpone peste primul blat ( nu toata, oprim cca 7-8 lg pentru imbracat tortul).
Punem cel de-al doilea blat, apoi crema roz cu siropul de zmeura. Deasupra cea de-a treia foaie de blat.
Dam la frigider pentru minin 2 ore.
Amestecam apoi crema de mascarpone oprita (cele 7-8 lg) cu frisca ramasa
(va amintiti ca nu am pus toata frisca in crema de mascarpone…) si dam la frigider.
Tot acolo pastram si jeleul de zmeura.
Dupa cele 2 ore (sau mai mult, eu am lasat peste noapte) imbracam tortul cu crema de mascarpone si frisca.
Deasupra punem jeleul de zmeura in care am pus plicul de tort gelee preparat confirm indicatiilor de pe ambalaj cu cca 3-4 lg de apa.
Ornam dupa preferinta. Eu am ornat cu fulgi de cocos si zmeura.
Dam din nou la rece.
Foarte, foarte bun!
Petrecere frumoasa si un an nou cu sanatate si multe bucurii!
raspberry  and mascarpone cake 1
Publicat in categoria DESERTURI, DESERTURI FESTIVE, TORTURI - TARTE
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

57 Comentarii:

  1. mMM…ce bine arata!Mi-a facut apa in gura.

    Iti doresc, un an nou fericit!

  2. Ai adus vara pe platou…Cine nu iubeste zmeura. Minunat! O saptamina minunata! Cami

  3. Sarbatori Fericte in continuare Edith!
    Tortul arata de vis, deja salivez :P!
    Te-am pupat!

  4. cred ca e delicios=p~ador zmeura

  5. La multi ani! Noul an sa iti aduca multe impliniri, sanatate, pace si intelegere!
    Tortul arata fantastic! Te pup!

  6. E superb, felicitari!

  7. iubita, ai apucat sa vezi filmul Julie&Julia? Trebuie neaparat, este o nebunie.
    Este vorba despre o mare “bucatareasa” americanca, ce a trait in Franta si a scris o supercarte, Mastering the art of French Cooking, cu vreo 800 de pagini.

    Daca nu gasesti filmul, zi-mi si ti-l pun pe transfer.ro

    Te pup,

  8. Va multumesc tuturos, ma bucur ca va place!
    Sa aveti un an nou asa cum vi-l doriti!

    @pitbulitza: daa, l-am vazut, cum era sa il ratez? πŸ˜› Meryl Streep este una din preferatele mele, iar aici a facut un rol taare fain.

    Merci oricum! πŸ™‚ Pup!

  9. O minunatie de tort, Edith! Si mie-mi place zmeura ;)… si combinata cu mascarpone: un deliciu!

  10. Minunat tort! Ador cremele cu mascarpone si zmeura ca fructa !
    Iti urez un An Nou cu sanatate si implinirea dorintelor!
    La multi ani!

  11. May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life!
    Happy New Year 2010! XO
    La Multi Ani Edith cu sanatate si fericire!

  12. La multi ani Edith!Te felicit pentru retetele minunate pe care ni le arati si explici atat de bine!Eu am incercat numai tortul de mere si prajitura hawaii.Tortul il stiam iar acum l-am facut de 2 ori:ca in reteta ta si cu zaharul caramelizat!Prajitura mi-a placut foarte mult si zilele acestea vreau sa le fac o surpriza colegilor de servici!Te tin la curent!
    Urmatoarea ar fi tortul caramel!
    Anul 2010 sa-ti aduca numai bucurii!

  13. La multi ani, Edith!!
    Tortul arata minunat.. Crema cu mascarpone trebuie sa fie o minunatie..

  14. Mama mia ce frumusete de tort, te astept cu un premiu pe blogul meu.

  15. O minunatie de tort!
    Te astept cu drag sa-ti ridici premiile de la mine Edith !

    La multi ani si An nou fericit!

  16. Multumim pentru reteta! E foarte bun tortul! In ultimile 3 saptamani l-am facut de 3 ori πŸ˜€
    Am pus capsuni in loc de zmeura, pentru ca nu am avut suficiente la congelator, insa abia astept sa-l incerc si cu zmerura πŸ™‚

  17. Simona, cu zmeura mie mi se pare si mai bun. Gasesti de cumparat, poti incerca πŸ™‚
    Cu multa placere!

  18. In sfarsit am internet acasa si nu am sa mai pierd nici o reteta de-a ta. Cu cat ma uit pe blogul tau cu atat mai mult imi place si tu stii ca eu incerc retetele tale pentru ca sunt delicioase. Tortul arata superb si te felicit. Imi pare rau ca nu iti fot oferi si eu un premiu dar nu am inca nici o pagina cu blog.inca o data iti spun ca esti inspiratia mea in bucatarie si ma bucur ca te-am cunoscut pe aici.
    Salutari si mult succes in continuare!!!

  19. Bine ai revenit! Nu te-am mai “vazut” de mult pe aici…
    Esti draguta, nu-mi trebuie premii, un simplu comentariu in care sa-mi spuneti ca v-a placut o reteta e de ajuns pt mine πŸ™‚
    Te mai astept! πŸ™‚

  20. Buna Edith,

    Sunt in mijlocul prepararii acestui tort πŸ™‚ de-abia am batut frisca. Totusi citind reteta pana la sfarsit vad ca spui la un moment dat ca jeleul de zmeura se pastreaza la frigider si il punem deasupra la sfarsit. Ceea ce nu inteleg eu este cum prepar acest jeleu sau unde apare in reteta ca nu il gasesc? Multumesc

  21. Tot eu, am citit mai cu atentie: acel jeleu de zmeura este de fapt compus din zmeura data prin sita, adica toate cele 600 de grame se pun deasupra? eu credeam ca zmeura apare si pe undeva prin creme in interior

  22. Inseamna ca nu ai citit retetea cu atentie. πŸ˜€
    Citez din reteta:
    “Pt Ornat:
    piure de zmeura (facut din cele 600g de zmeura de mai sus)
    1 plic tort gelee rosu

    Intre timp punem zmeura intr-o craticioara pe foc cu zaharul (opriti 5-6-7 bucati de zmeura pt ornat).
    In functie de cat de dulce vreti sa iasa mai adaugati zahar in plus fata de cele 15 lg.
    Amestecati continuu pana zmeura incepe sa isi lase suc,
    apoi lasati sa fiarba la foc ff mic, amestecand din cand in cand cca 10-15 minute.
    Scurgem sucul zmeurei rezultat prin fierbere si il punem deoparte pentru una din creme.
    Restul dam prin sita sa obtinem piureul de zmeura prin indepartarea samburilor.” Asta il punem la frigider apoi il amestecam cu tort gelle-ul rosu (dar inainte de a-l pune pe tort).
    Citez iar:
    “Deasupra punem jeleul de zmeura in care am pus plicul de tort gelee preparat confirm indicatiilor de pe ambalaj cu cca 3-4 lg de apa.”

    Sper ca a fost destul de clar πŸ™‚
    Daca mai ai intrebari, te astept!
    Spor! πŸ™‚

  23. Acum ti-am citit cel de-al 3-lea comentariu. Am vazut ca pe primul l-ai trimis de 2 ori si am zis ca al treilea e acelasi πŸ˜€
    Da, ai inteles bine, iar zeama scursa de la zmeura o punem in crema de mascarpone impreuna cu gelatina. πŸ™‚

  24. Imi multumesc mult. Sunt incepatoare, deocamdata nu am facut decat torturi de pe site-ul tau πŸ™‚

  25. Cu multa placere! πŸ™‚
    De cate ori ai o nelamurire, aici sunt πŸ™‚
    Si ti-au placut torturile pe care le-ai incercat? πŸ˜›

  26. Foarte bune! L-am facut pe cel cu mandarine si cel amandina. Urmeaza foarte curand cel cu cafea si cacao. Dar azi am dat-o in bara cu blatul cumparat ca nu s-au desfacut blaturile unul de celalalt sub nicio forma si s-au faramat. Trebuie sa fug sa iau altul πŸ™‚

  27. Of πŸ™
    Un sfat, ca sa le dezlipesti fara sa le rupi: baga intre ele lama unui cutit mare, cu lama mai lunga si le dezlipesti incet, cu atentie πŸ™‚
    Ca sa stii next time πŸ˜‰
    Ma bucu ca ti-au placut toturile πŸ™‚

  28. Am revenit pentru a-ti spune ca tortul cu zmeura a avut un mare succes, a fost devorat in mai putin de o ora. Delicios!

  29. Ma bucur ca ti-a placut πŸ™‚
    Te mai astept!

  30. Foarte bun a fost tortul, Edith. L-am ales pentru ziua matusii mele care adora culoarea rosie si bineinteles, pentru ca acum e sezonul zmeurei πŸ™‚
    Multumiri din partea familionului πŸ™‚

  31. Ioana, ma bucur mult ca v-a placut!
    Data viitoare poate ii faci tortul red velvet πŸ˜‰
    Te mai astept cu drag πŸ™‚

  32. Buna!

    Poti sa-mi recomanzi un blat de tort de cumparat? Nu am mai cumparat pana in prezent si nu stiu ce brand sa aleg.

    Merci!

  33. Simona, scuze de intarziere.
    Nu stiu sa iti recomand un brand anume.. nici nu sunt prea cunoscute de altfel..
    Se gasesc diverse blaturi deja taiate in 3 foi, poti lua orice brand.. insa nu sunt f calitative, se cam sfarama.
    Daca vrei sa il insiropezi, ai grija, sa pui ff putin sirop pt ca se flescaie.
    Poate ai norocul sa gasesti intr-un magazin de panificatie blat din cel netaiat, facut in laboratoarele proprii si sa il tai tu. Este mai bun.
    Insa cel mai bun este cel facut in casa πŸ˜‰

  34. Buna Edith,

    Te rog din suflet sa ma ajuti! Am facut tortul asta de 3 ori pana acum, a iesit perfect. Ieri l-am facut din nou (imi trebuie azi) si crema roz si cea de deasupra au iesit fleasca. Mentionez ca am lasat tortul si crema pentru imbracat tortul peste noapte la frigider, am respectat intocmai reteta. Problema cred ca mi se trage de la sucul de la fructe (cred ca a fost pur si simplu prea mult, imi dai o idee cam cat ar trebui sa pun pentru crema roz?).

    De asemenea, nu stiu sa prepar gelatina si tort gele-ul rosu. Pe plicuri nu scrie nimic concret, sunt retete de torturi si alte tampenii.
    La gelatina am facut cum ai spus tu, am lasat-o la hidratat in 50 ml apa si apoi am pus-o pe foc putin fara sa fiarba pana s-a topit. Aici cred ca a fost bine.

    La tort gelee habar n-am. L-am amestecat cu 3-4 linguri apa cum scrie la tine si l-am pus asa pe foc un minut. Dupa ce l-am luat de pe foc, s-a intarit aproape instant, pana sa apuc sa il pun in piureul de zmeura era deja aproape solid.

    Spune-mi te rog cum fac cu el, pe plic nu scrie concret. Si cum il pun in piure, pur si simplu sau cum?

    As aprecia daca imi raspunzi cat de repede poti, azi incerc sa il fac din nou.

    Iti multumesc!

  35. Tango, spune-mi cum ai procedat datile trecute cu tort gelee-ul? De ce nu faci la fel si acum?

    Eu mereu prepar tort gelee-ul dupa instructiunile de pe ambalaj. Faci cum scrie acolo (apa pest el,apoi putin pus pe foc), si apoi imediat il amesteci cu piureul de zmeura obtinut prin sita si il pui imediat pe tort (toata operatiunea cu jeleul de zmeura si tort gelee-ul o faci dupa ce tortul este asamblat, stat la frigider sa se intareasca cremele, imbracat in frisca+mascarpone). Pana atunci pastrezi piureul de zmeura simplu, dupa trecere prin sita, in frigider.
    Poti folosi pentru jeleul de zmeura de deasupra 1 lgt de gelatina (amestecata cu 3-4-5 lg de apa, lasata la inmuiat etc, cum ai facut si pt crema) daca nu te impaci cu tort gelee-ul rosu.

    Cu gelatina ai procedat bine. Daca cremele sunt prea lichide mai pune gelatina in plus. Nu face alte creme. Probabil ai avut prea mult suc de la zmeura, nu-mi dau seama ce s-a intamplat… Nu mai stiu cat a fost la mine, poate o cescuta, poate 2/3 de cescuta.. chiar nu mai tin minte de atunci. Insa poti pune inca 1/2 pliculet de gelatina in plus(pui cca 80 ml apa) si sigur o sa se intareasca.
    Sper ca ai inteles.
    Spor! πŸ™‚

  36. Iti multumesc mult. As fi vrut sa fac asa cum am facut si altadata, numai ca am uitat πŸ™‚ Sunt incepatoare si nu tin minte nimic, stau cu hartia in fata si fac ce zice acolo πŸ™‚

    Cu siguranta am avut mult suc de fructe, l-am pus si ca fraiera pe tot…

    O sa fac cum ai spus, tortul (al doilea) e deja la frigider, mai am sa il imbrac si sa pun jeleul.

    Iti multumesc

  37. Salut!
    Arata bestial tortul. Am o singura nelamurire totusi vis-a-vis de ornare… cum pun jeleul de zmeura la final fara sa imi curga pe margini? (imi inchipui ca folosesc inelul in jurul tortului, dar atunci nu se strica glazura alba de pe margini?) Sper ca am fost clara. Multumesc!

  38. Andreea, jeleul avand tort gelle in el, se va solidifica repede si nici nu este cantitate mare (dupa ce il strecori de samburi..).
    Tot ce trebuie sa faci este sa il torni pe tort si sa in intinzi repede, uniform cu dosul unei linguri.. Inelul nu mai este in jurul tortului cand pui jeleul.
    Sincer mie mi-ar fi placut sa am putin mai mult sa se scurga “artistic” si pe laterale :))

  39. Am facut acest tort in weekend, esta foarte bun! Si e si usor de facut, desi initial pare mai complicat.

  40. ma bucur ca ti-a placut πŸ™‚

  41. Anonymous says:

    frumos, gustos, nimic de zis dar mare pacat ca sunt toate de la plic. Nu tb sa le promovam doar fiindca ne grabim sau sunt usor de facut. Decat sa facem asta, mai bine n-am mai manca. Ma rog, fiecare face ce vrea dar pe mine nu ma dau gata lucrurile astea. Scuze daca am fost prea directa

    • Draga anonima, la ce ingredient te referi ca e la plic?
      In afara de blatul cumparat (si pe care il poti inlocui bineinteles cu un blat facut in casa), in rest am folosit ingrediente care se folosesc in mod normal la torturi/prajituri: mascarpone, frisca, crema de branza, fructe congelate… Singurele pe care nu le pot face in casa si au fost la plic sunt gelatina si tort gelee-ul care sunt sigura ca sunt folosite de toate persoanele care fac prajituri in casa..
      Deci nu vad unde “sunt toate la plic”.. Poate imi explici tu!

  42. Anonymous says:

    Am facut si eu tortul si a iesit foarte gustos. Am gresit insa ceva la jeleul de zmeura care se pune desupra, pentru ca stiu doua persoane apropiate care l-au facut si le-a iesit, insa mie nu. Asta e, mai incerc alta data… Am facut insa alt decor si a fost foarte apreciat si asa.

    • Ma bucur ca ti-a placut. Poate a fost expirat tort gelee-ul.. sau l-ai preparat cu prea multa apa? Nu s-a intarit?
      Data viitoare o sa-ti iasa bine, cu siguranta πŸ˜‰

  43. Anonymous says:

    buna edith…am sa fac si eu tortul de ziua sotului,in acest week-end.poate ma ajuti cu un raspuns,ca nu sunt prea lamurita.frisca pe care o folosesti este lichida sau la plic? spuneai ceva de lapte daca era la plic,nu?
    sper sa nu par ridicola cu intrebarea asta…
    multumesc anticipat.

    • Buna, frisca este lichida, din aceea la cutie de carton UHT πŸ™‚
      Nu folosesc din cea la plic, praf..
      Si nu iti mai face probleme, ma poti intreba orice πŸ™‚ La multi ani sotului πŸ™‚

  44. Anonymous says:

    Multumesc mult pentru urari…si pentru raspunsul prompt…am sa-ti trimit o fotografie cu rezultatul muncii πŸ™‚

  45. ma bucur ca ti-a placut. πŸ™‚
    musai sa il incerci si cu zmeura πŸ™‚
    Sa stii ca nu pot vedea pozele.. Ai setat sa fie vazute doar de prieteni probabil.. daca le faci publice, da-mi de stire πŸ™‚

  46. Buna seara!Tocmai am terminat de facut tortul,nu m-am abtinut si am gustat o felie:). Este minunat!

  47. Buna Edith! Maine pregatesc si eu tortul pentru masa de revelion. Am ales sa fac blatul in casa si nu stiu daca este nevoie sa-l insiropez cu ceva.

  48. Buna Edith,tortul meu este gata,urmeaza sa il imbrac cu frisca.Ceea ce imi e neclar este daca il imbrac si pe deasupra….si apoi jeleul ?Sau jeleul direct pe blat?
    Si inca ceva…am uitat sa cumpar tort jeleu..oare merge si cu gelatina?

    Multumesc,si un An Nou cu sanatate si impliniri!

    • Andreea, jeleul e pus peste frisca πŸ™‚ Insa va trebui sa folosesti mai putin de un plic, pentru ca din 600 g de zmeura, dupa ce o dai prin sita, ramane putina pulpa. Cred ca 1 lingurita plina de gelatina ar fi de ajuns. Inmuiata in 2-3 lg de apa rece si apoi dizolvata in piureul usor incalzit. Ar trebui sa iasa ok.
      La multi ani! πŸ™‚

  49. OOO ce prompt…multumesc muult Edith!
    M-am amuzat copios cand am vazut ca am scris tort jeleu:)….dormisem vreo..3 ore dupa atata bucatarit si ma gandeam si la jelu si la gelee si a iesit un 2in1 dar ai inteles tu despre ce e vb.
    Multumesc inca odata si la cat mai multe retete reusite in Noul An!

Adauga comentariu