tort cu nuci si ciocolata

Tortul asta l-am facut de Sf Ioan, exact pe gustul meu, cu muulta nuca, ciocolata, frisca, mmm…

Abia acum reusesc sa il postez, m-am gandit ca poate vreti sa sarbatriti Valentine’s day (cei care il sarbatoriti) si va dau o idee.

Scuzati calitatea pozelor din timpul prepararii, majoritatea sunt facute seara, cu blitul din pacate.

In ceea ce priveste fotografia cu sectiunea, este facuta chiar cu musafirii de fata, asa ca o sa va rog sa o scuzati si pe aceea :))

Ne trebuie:

Blat:

100 g unt

150 g zahar

6 oua

150 g faina

100 g nuci macinate

1 pachet praf de copt

100 g ciocolata neagra

Crema:

120 g unt

7 lg zahar pudra

400 g frisca

250 g nuca macinata

vanilie burbon

Sirop:

4 lg zahar

200 ml apa

3-4 cuburi de ciocolata neagra

Glazura:

200 g ciocolata amaruie cu crema de cafea

100 ml smantana lichida pt frisca

50 g unt

(eu am folosit o forma de 22 cm diametru si a ieisit cam inalt, puteti folosi una mai mare si va iesi mai putin inalt)

Cum se face:

Blatul

Mixam putin untul cu zaharul apoi se adauga galbenusurile pe rand, mixandu-se continuu.

Se adauga nucile si faina  amestecata cu praf de copt. Albusurile se bat spuma cuun praf de sare si se adauga peste compozitia de mai sus.

Topim ciocolata la bain-marie si o adaugam peste compozitie.

IMG_0677_1

Punem compozitia intr-o tava cu peretii detasabili (de preferat – pentru a folosi inelul ulterior, la asamblarea tortului) cu hartie de copt  pe fund si unsa cu ulei si tapetata cu faina.

IMG_0684_1

Se coace cca 40 min la cuptorul bine incins (pana trece testul scobitorii).

Crema:

Crema este o inventie proprie, am vrut ceva cu nuca, cremos dar mai consistent totusi decat frisca.

Asa a rezultat crema asta tare buna.

Mixam bine untul (moale, la temeperatura camerei) cu zaharul pudra, vanilia.

Punem cate 1-2 linguri de frisca batuta peste amestecul de unt, mixand continuu.

Cand terminam toata frisca, adaugam si nucile macinate.

Siropul:

Punem intr-un ibric 4-5 lg de zahar la caramelizat, cand s-a topit complet (atentie sa nu se arda) adaugam 200 ml apa si lasam pe foc pana cand tot zaharul este topit.

Intre timp topim ciocolata in alt ibric (pe baie de aburi), si punem cate o lingura din amestecul de apa si zahar (neracit, dupa ce zaharul s-a topit)

si amestecam mereu pana se termina toata apa.

Puteti face si un sirop simplu din zahar ars cu apa, dar eu am vrut ceva ciocolatos.

Asamblare

Taiem blatul in 3 dupa ce s-a racit.

IMG_0717_1

Punem inelul tavii de tort pe un platou, in interior punem una din feliile de blat, insiropam, punem un strat de crema, si continuam la fel si cu restul.

Deasupra punem o foaie de blat (de preferat cea de pe fund, ca sa fie dreapta). Dam la frigider pt 1-2 ore (eu am lasat peste noapte, asa fac de obicei cu toate torturile).

Glazura

Punem smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!), apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.

Luam craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia

Amestecam in ea din cand in cand pana se mai raceste.

(poze de la preparea glazurii puteti vedea la Tortul Amandina).

Punem fasii de hartie de copt sub tort, de jur imprejur (ca in foto) ca sa nu murdarim platoul cu glazura care va curge.

IMG_0729_1

Turnam glazura peste tort, incet incepand din centru.

Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.

Nici macar cu alt strat de glazura.

Dupa ce glazuram intreg tortul, dam la frigider pentru minim 1 ora.

Apoi ornam. Eu am pus 2-3 lg de glazura intr-o punguta, am adaugat un cub de ciocolata neagra si am pus punguta in apa fierbinte pana s-a topit ciocolata.

Am omogenizat cu degetele prin punga, am facut la un colt al pungii o taietura mica si am “ornat” tortul 😛

Cam asta ar fi. Bun bun de tot.

Enjoy!

tort cu nuci si ciocolata 1