shopify site analytics
Tort cu ciocolata - Edith's Kitchen
Print Friendly

tort-cu-ciocolata-1

Da, stiu, e aproape vara afara si eu vin cu tort cu fulgi de zapada!! :))

Dar nu orice tort, ci un tort cu ciocolata,Β care, zic eu, este oricand binevenit!

Sa va spun despre tort. L-am avut pe masa de revelion si nu am apucat sa il postez pana acum.

Dar e atat de bun incat va spun ca era pacat sa mai stea ascuns pana la iarna, cand se potrivea decorul… πŸ˜›

Blatul este cel de la delicioasa negresa de post care imi place tare iar crema este un ganache delicios.

Ne trebuie:

Pt blat:

300 g faina

40 g cacao

1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

180 g zahar

1/2 lingurita sare

300 ml apa

10 linguri ulei

1 lingura otet

vanilie

Pt crema:

400 ml smantana pentru frisca

230 ciocolata neagra

Pt glazura:

100 g ciocolata (50 g cu lapte, 50 g neagra)

un cub de unt

3 linguri lapte

vanilie

– cantitati pentru o forma de 18 cm diametru –

Cum se face:

Blatul:

Cernem faina si cacaua, apoi adaugam zaharul, bicarbonatul si sarea. Omogenizam compozitia.

Adaugam amestecului uleiul, apa, vanilia, otetul si amestecam pana la omogenizare.

Turnam compozitia intr-o tava unsa cu ulei (si tapetata cu faina daca nu este antiaderenta)

si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 40-45 minute (faceti testul scobitorii).

Lasam blatul sa se raceasca si il taiem in 3.

Eu, ca sa fiu sigura ca voi putea taia in 3, am cantarit compozitia inainte de a o turna in tava de tort

si am impartit-o in 3 si am copt cele 3 blaturi pe rand, cca 15 minute.

Crema:

Crema ar trebui preparata inaintea blatului, sau chiar cu Β zi inainte, pentru a avea timp sa se intareasca.

Incalzim bine smantana pentru frisca intr-un vas, luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati.

Lasam 2-3 minute apoi amestecam pana cand ciocolata este topita in intregime. Daca mai este nevoie,

mai punem putin pe foc (atentie, sa nu fiarba!). Lasam sa se raceasca si tinem la frigider minim 4-5 ore,

dupa care mixam crema bine timp de 1-2 minute.

Punem crema intre blaturile de tort. Optional, puteti insiropa blatul. Eu nu l-am insiropat.

Pana facem glazura, pastram tortul la frigider.

Glazura

Punem intr-un vas metalic ciocolata, untul, vanilia si laptele si punem vasul la bain-marie.

Amestecam continuu pana cand ciocolata este topita in totalitate.

Daca vreti ca glazura sa acopere tot tortul, mariti cantitatile cu inca jumatate.

Turnam glaura usor racita peste tort (lasam sa cada artistic pe margini :)) si dam la frigider minimΒ o ora.

Feliem si savuram cu mare, mare pofta! Este taaaaare bun!

Enjoy!

tort-cu-ciocolata

Publicat in categoria DESERTURI, DESERTURI FESTIVE, TORTURI - TARTE
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

25 Comentarii:

  1. dumitra adina says:

    doamne , cum arata, super, il tin minte si o sa-l fac cu prima ocazie, caci nu e foarte dificil, si la gust sunt sigura ca e bun.Intrebare : cu ce as putea sa-l insiropez?

    • Adina, ma bucur ca iti place.
      Pai ai mai multe variante. Pui cca 100 ml apa cu 1-2 lg de zahar si vanilie sau rom, esenta portocale – ce iti place tie – si incalzesti pana se topeste zaharul. Lasi sa se raceasca.
      Sau cu cafea usor indulcita sau cu cappuccino, ness, zeama de compot, ce ai la indemana πŸ˜‰
      Te mai astept!

  2. simonacallas says:

    Si ce daca e aproape vara? Ciocolata e all-sesons πŸ™‚ Felicitari pentru tort, arata demential πŸ™‚

  3. Absolut delicios!!!! In glazura am pus si o lingurita de ness care nu se simte dar parca o face mai cicolatoasa. Super !!!

  4. Tortul arata foarte bine dar crema nu este putin taiata?
    Intreb asta pentru ca intentionez sa folosesc crema la o rulada.

    • Violeta, nu este taiata. Este un ganache, daca nu il mixezi foarte mult, nu are de ce sa iasa taiat πŸ™‚

  5. Georgiana says:

    Daca as pune o portie si jumatate crezi ca ar fi ok pentru o forma de 26, 27 de cm in diametru?

  6. Georgiana says:

    Multumesc!

  7. L-am facut acum doua saptamani, pentru aniversarea sotului meu! A iesit perfect, ca aspect….Iar ca gust, foarte foarte dulce(pe placul sotului meu). Multumesc, Edith!

    • Raluca, mie nu mi s-a parut dulce.. Avand in vedere ca am folosit ciocolata neagra. Ai folosit cumva ciocolata cu lapte? Pentru ca are mai mult zahar aceea…
      Ma bucur ca i-a placut sotului πŸ™‚

  8. Cred ca din cauza asta, da! pe lista de cumparaturi mi-am trecut doar ciocolata, fara sa specific de care. Eu in general nu sunt devoratoare de dulciuri, dar am primit complimente pentru realizare si gust. Drept urmare, te-am recomandat si prietenilor mei.
    Sotul meu l-a numit “cel mai bun tort cu ciocolata mancat pana acum”.

    • Deci asta a fst cauza.. Banuiam. πŸ™‚ Poate il incerci si cu cioco neagra, iese tare bun.
      Ma bucur ca l-a denumit asa! πŸ™‚

  9. Draga Edith, am facut acest tort, a fost foarte bun, insa blatul nu mi-a iesit asa ca al tau, pufos. Chiar am verificat daca nu cumva trebuia praf de copt. Eu l-am facut intr-o tava dreptunghiulara, a iesit cam “turtoi”. Poate trebuia sa-l tin mai putin de 45 min in cuptor, sau care sa fie cauza ?

    • Flori, are bicarbonat de sodiu blatul, care este agent de crestere. Nu ai pus?
      Tava in care l-am copt eu a avut 18 cm. Ce dimensiuni a avut tava ta patrata? Este posibil sa fi fost mare si automat nu a iesit prea inalt.. Eu am spus in reteta ca am copt 3 blaturi sa fiu sigura ca imi ies egale.

  10. nu este problema ca nu a iesit prea inalt, pt ca l -am taiat doar in doua, insa nu este pufos. Dupa ce am amestecat toate ingredientele cu o lingura, apoi le am mixat sa fiu sigura ca se omogenizeaza bine. este tot ce am facut in plus fata de ce ai scris tu in reteta. Oricum foarte bun si asa. Poate data viitoare imi iese si blatul pe masura asteptarilor.
    Multumim Edith pentru retetele tale, am mai incercat cateva si toate au avut succes !
    Craciun fercicit 😘!

    • Flori, nu stiu ce sa-ti spun atunci.. Ai pus bicarbonatul de sodiu? ca nu mi-ai spus…
      Sarbatori fericite si te mai astept!

  11. calinmirabela says:

    Ce fel de smantana pt frisca putem folosi? Frisca lichida este ok?

  12. De ce pui otet in blat? Cu ce ajuta? Multumesc

    • Din cate imi amintesc, am luat reteta de undeva si asa era, iar eu am respectat-o. Stiu ca otetul actioneaza ca afanator in general (la biscuiti..) probabil si aici la fel πŸ™‚

  13. Buna! Cat unt se pune in glazura?

Adauga comentariu