shopify site analytics
Tavalita - Edith's Kitchen

Tavalita

Print Friendly

tavalita

Craciunul asta a fost randul dulciurilor din copilarie. Alaturi de fursecuri papuci 

am avut tavalita, o alta reteta din caietul de retete al mamei. Cred ca cu totii stim blatul pufos, glazurat, dat prin nuca.

Am vazut varianta cu nuca de cocos, dar oricat de iubitoare de nuca de cocos sunt eu, la reteta

asta nu as folosi-o. Pentru simplul fapt ca nuca ii da un gust… mmmmm. 🙂

Ne trebuie:

Pentru blat:

2 oua

2 linguri de miere

100 ml lapte

250 g zahar

1 plic praf de copt (10 g)

290 g faina

un varf de lingurita de sare

Pentru glazura:

12 linguri de lapte

200 g zahar

2 linguri de cacao

250 g unt

Pentru ornat:

cca 200 g nuca macinata

– cantitati pentru o tava de 25 x 34 cm –

Cum se face:

Blatul:

Mixam 1-2 minute: ouale intregi, mierea, sarea si zaharul, adaugam apoi laptele si faina (amestecata cu praful de copt),

alternandu-le: putin lapte, 2-3 linguri de faina, mixam si tot asa.

Trebuie sa obtinem o compozitie destul de lichida, care curge. Reteta mamei prevedea “faina cat cuprinde”. Eu am pus 290 grame.

In functie insa de marimea oualor, poate va trebui mai multa/mai putina.

(eu pentru culoare am adaugat un varf de lingurita de turmeric, pe care l-am amestecat cu faina si praful de copt)

aluat-tavalita

Turnam compozitia in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C

pentru cca 13-15 minute. Faceti testul scobitorii. Lasam sa se raceasca si portionam dupa plac.

Eu initial am taiat-o dreptunghiuri (asa le facea mama), apoi m-am hotarat sa le fac patrate micute,

asa ca am taiat fiecare dreptunghi in doua.

blat-tavalita

Intre timp facem Glazura:

Punem intr-o craticioara: zaharul si cacaoa, omogenizam si adaugam laptele. Fierbem, amestecand

din cand in cand, pana cand zaharul este dizolvat. Indepartam de pe foc si adaugam untul taiat cubulete

si amestecam pana untul se topeste. Lasam sa se raceasca. Glazura trebuie sa fie lichida, nu va speriati.

Odata racit blatul si taiat in formele dorite, luam cate o bucata si scufundam in glazura racita, avand grija ca

glazura sa imbrace prajitura pe toate partile. Punem prajiturile glazurate pe o suprafata sa se scurga

excesul de glazura (fie platou, fie hartie de copt sau folie de plastic),

glazurare-tavalita

apoi le tavalim pe rand prin nuca macinata (facem tavalite, nu? :)) Le punem pe platouri, fara a le suprapune si le lasam asa

pana glazura se usuca (1-2 ore) apoi le putem suprapune si ar trebui sa le acoperim.

A doua zi (si a 3-a daca mai rezista sunt si mai bune!).

tavalita-2

Enjoy!

tavalita-1

Publicat in categoria DESERTURI, DESERTURI FESTIVE
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*