Inca se mai gasesc pune, asa ca nu ratati ocazia sa incercati tarta asta minunata.
Sigur, merge si cu nectarine, mere, chiar si cu struguri. Dar cu prune este minunata (doar am incercat-o)
Ne trebuie:
Pt aluat:
300 g faina
150 g unt
80 g zahar
1 ou
un varf de cutit de sare
2-3 lg apa rece
Pt umplutura:
10-12 prune
2 oua
150 ml frisca lichida
6-7 lg de zahar
1 lg amidon
vanilie
(diametru tava: 26 cm)
Cum se face:
Aluatul:
Punem toate ingredientele pentru in robotul de bucatarie si mixam pana obtinem un aluat compact.
Facem o bila din aluat, o invelim in folie alimentara si dam la frigider cca 30’.
Dupa cele 30 de minute (il puteti lasa si de pe o zi pe alta) intindem foaie subtire de cca 0,5 cm,
il punem in tava, intepam din loc in loc cu furculita si coacem la cuptorul bine incins in prealabil cca 10-15 minute
(punem hartie de copt peste el si 2-3 pumni de boabe de falsole, sa nu se umfle – e bine sa pastrati si sa folositi aceasi fasole pentru toate tartele… ).
Umplutura:
Taiem prunele in jumatate, apoi fiecare jumatate in 4-5 felii pe lung.
Mixam putin ouale, adaugam frisca/smantana lichida, zaharul, vanilia, amidonul.
Turnam amestecul peste aluat, in tava si asezam deasupra feliile de prune, in cercuri concentrice.
Deasupra lor presaram 1 lg de zahar.
Coacem la cuptorul preincalzit cca 25-30 minute.
Lasam sa se raceasca putin, apoi o acoperim sa nu se intareasca crusta.
Mie mi-a placut mai mult rece insa o puteti consuma si calduta.
Tare buna si aromata.
Enjoy!
arata divin.ador pozele si retetele tale.pup
Cu siguranta o voi incerca! Iti doresc o zi frumoasa!
As incerca-o si eu,arata f bine! Spune-mi,te rog,ce rost au boabele de fasole?Sa coaca blatul deasupra?Se pot umfla daca-s uscate?
arata extraordinar de bine !!!!! … merita incercata 😉 …
Pup fetele, ma bucur ca va place 🙂
Ionela, se pune o greutate peste aluatul de tarta ca sa nu se umfle la cuptor. Poti folosi 2-3 pumni de boabe de fasole (cum am facut eu) sau arpacas, sau porumb… si le tii intr-o punga special pentru a le mai folosi si la alte tarte 🙂
Edith, mereu iti admir bunatatile pe care le faci !Azi am incercat si eu tarta cu prune si a iesit un dezastru….esti sigura ca ai pus bine cantitatile?!Am masurat totul asa cum ai postat reteta si umplutura nu s-a copt nicicum…am tinut-o in cuptor in speranta sa se mai intareasca, dar s-au ars marginile…a iesit un dezastru….asta in caz ca mai incearca si altii!!
superba tarta, draga mea!!
Draga anonima, nu este normal sa nu se coaca umplutura. Cantitatile sunt cele scrise in reteta.
Hai sa o luam pe rand. Sigur ai pus ouale? Pentru ca ouale la cuptor se incheaga si nu avea cum sa sa nu se coaca umplutura. Si smantana lichida se mai ingroasa la cuptor, si amidonul ingroasa compozitia, deci este exclus sa nu se inchege si sa nu se coaca. Plus ca nu este atat de mare cantiatea lichida..
Ai incins bine cuptorul inainte? Ca si asta este foarte important…
Chiar imi pare rau, nu stiu ce s-a intamplat dar cu siguranta ti-a scapat ceva de nu ti-a iesit. 🙁
Zazu, sar’na! Pup!
In weekend am “comis-o”! 🙂
Buna rau, merci mult pentru reteta!!
Buna, arata minunat aceasta tarta!
Imi poti scrie te rog cat de mare este indicat sa fie focul la cuptor in timpul coacerii (mic, mediu, etc.)? Multumesc anticipat!
Focul mediu, la fel cum coci orice alta prajitura 🙂
Eu am folosit smantana obtinuta in casa (era destul de groasa, ca cea de cumparat)in loc de frisca lichida, si am lasat focul la minim pe timpul coptului deoarece cuptorul meu pe gaz arde destul de puternic si la minim. La gust este foarte buna, doar ca nu a vrut sa se lege cum trebuie partea cu smantana 🙁 Am lasat-o 15 minute in plus la cuptor si tot nu s-a legat 100%, era putin lichida cand taiam o felie.
Ana, chiar nu stiu ce s-a intamplat… Ai respectat exact ingredientele si cantitatile? Nu ai uitat sa pui ouale in umplutura, nu? Nu cred totusi sa fi fost de la tipul de smantana folosit, desi nu am incercat cu altfel de smantana decat cea lichida..
Buna Edith! Vreau sa incerc azi tarta si nu stiu sigur, lg este lingurita sau lingura? Multumesc!
Buna. Lg=lingura, lgt=lingurita 🙂
Sper sa-ti placa!
pai in reteta nu e nici lgt, nici Lg! 🙂 Deci?
si lg tot nu ai zis….E de fapt Lg?
eu ti-am spus ambele prescurtari ca sa stii si la alte retete. Oricum nu sunt singura care foloseste prescurtarile astea cu sensurile de mai sus.
Lg sau lg tot aia este – lingura!
Edith, am facut azi tarta si a iesit super!!! Multumesc pentru rabdare si lamuriri! :*
Ma bucur tare ca ti-a placut.
Cu placere, si pe viitor aici sunt 🙂
Exceptionala, am facut-o si eu ! Am si nimerit niste prune de calitate !
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Minunata! Am facut una ieri si una astazi! Aproape ca nu au apucat sa se raceasca…
Violeta, ma bucur ca ti-a placut 🙂 Sa incerci si cu alte fructe, piersici, caise, e minunata! 🙂
Am facut-o si eu astazi si a iesit foarte buna, a trebuit sa o las ceva mai mult in cuptor, am folosit in loc de amidon, budinca de vanilie, 1 bucata si a avut gust foarte bun…doar ca tava mea este mai mica si a iesit un pic mai inalta. Data viitoare o sa incerc sigur cu piersici si cred ca pot sa pun mai putin zahar!!Multumesc! Urmaresc cu interes retetele tale, o seara placuta!!
Dana, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept cu impresii cand mai incerci ceva.
Eu am lasat o 40 minute in cuptor la 180 gr si tot e moale umplutura. La ce temperatura ar trebui?
la 180 e ok. Umplutura se mai intareste putin si ulterior.
Cuptorul a fost preincalzit?