shopify site analytics
SUPA CREMA DE LINTE - Edith's Kitchen
Print Friendly

supa crema de linte

Nu de mult timp am descoperit minunatia numita linte.

Avem o punguta de linte rosie in camara care astepta cuminte de cateva luni sa ii vina randul.

Iar cand i-a venit, mi-a parut rau ca nu “am bagat-o-n seama” mai demult.. este delicioasa!

Ca sa nu mai spunem ca este o sursa bogata de proteine, minerale si fibre.

Contine 3,3 mg de fier si 8 g de fibre la 100 g.

Ajuta la tratarea anemiei feriprive, fibrele pe care le conţine scad nivelul de glucoza si colesterol din sange,

ajuta la prevenirea constipaţiei, iar prin conţinutul de antioxidanţi ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

Mai multe informatii puteti citi aici.

Supa de fata, este facuta dupa o reteta turceasca, pe numele ei originar “mercimek çorbası”.

Ne trebuie:

250 g linte

1,5 l apa

2 morcovi

1 rosie

1 lg bulion

ceapa

1 lg boia (eu am pus pasta de ardei dulce si iute)

1 lg pudra legume uscate (delikat sau ce folositi de obicei)

2-3 lg de ulei

sare, piper

Cum se face:

Punem lintea la fiert in apa. Cand incepe sa fiarba, adaugam ceapa tocata cuburi potrivite.

Cand este aproape fiarta punem morcovul ras pe razatoare, rosia rasa pe razatoare si ea

(o taiem in jumatate si radem fiecare jumatate pe razatoarea mare), pasta de rosii, pudra/concentratul de legume si boiaua (eu am pus pasta de ardei dulce si iute).

Cea iute ii da un gust perfect usor picant.

Punem uleiul, sare si piper si lasam sa fiarba acoperit, la foc mic, pt cca 40-50 de minute.

Acest lucru ii va da un gust si mai bun si aromat.

Cand este gata, o pasam cu belnderul vertical.

O puteti asezona cu coriandru sau menta (asa se face in reteta turceasca), insa eu am lasat-o simpla.

Tare, tare buna este. Neaparat sa o incercati!

Enjoy!

supa crema de linte 1

Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

42 Comentarii:

  1. Cred ca ar mai merge la ea si niste crutoane.

  2. ce pofta mi-ai facut! Stii ca nu am mancat niciodata??
    Ia ca o sa caut linte rosie sa o incerc si eu.
    Pozele sunt superbeee!

  3. Arata bine, este sanatoasa si mai ales delicioasa!!!

  4. imi place…o nebunie supele crema….dar , unde o ascund ? am facut de mazare , am plecat de acasa , cand ma intorc , oala in chiuveta…intreb..unde e supa mea crema de mazare…siii..cu clipind din ochi…imi raspunde…scarbosenia aia era supa ta ???? :(((…ce sa mai zic ? imi venea sa plang !!!

  5. Si eu am facut supa de linte …dar am folosit cealalta linte, cea maronie…a iesit super buna!! Eu am mai pus si 1-2 catei usturoi 😉 Multumesc de reteta, o sa o incerc si pe aceasta rosie 🙂

  6. Edith, iti ofer cu drag un premiu pentru frumoasele si gustoasele tale retete

  7. Edith, arata minunaaaaaaaaaaaat, de la supa care de nota 100 pana la decor, farfuria, accentele vintage … m-ai cucerit total 🙂 pupicei scumpa mea!

  8. E atat de colorata…nu am mancat niciodata linte, dar sper sa incerc curand 🙂

    Poze minunate, ca de obicei <3

  9. O bunatate! N-am mai facut de foarte mult timp… Reteta pe care o aveam eu este un pic diferita, dar neaparat trebuie s-o incerc si eu pe asta! Pupici

  10. Mmm, delicioasa!! chiar asteptam varianta ta, Edith..ai ales timpul ideal pentru o asa minunatie! eu nu ma feresc sa presar menta uscata la final, chiar si putin usturoi granulat, iar la fiert pun si ardei kapia..nu stiu daca mai e turceasca, dar noua ne place 🙂

  11. E printre favoritele mele!

  12. Eu la supa de linte adaug si un cartof…ii mai ia un pic din “asprime”. Iar ca si condimente adaug curry sau cumin.(varianta indiana).
    Super poze ! Felicitari.

  13. Fetele multumesc ca va plac supa si pozele 🙂
    Asa e, e tare tare buna.
    Daca nu ati incercat-o, e musai sa o incercati. Noua ne-a placut mult.
    Cu sau fara crutoane, cu sau fara cartof, cu sau fara menta/coriandru, fiecare dupa gustul propriu 🙂

  14. mie imi place lintea la nebunie. iar cea rosie e preferata ca nu are coji.

  15. Arata bine, cu siguranta tare gustoasa dar cel mai important lucru foarte sanatoasa!

  16. Am mancat supa asta in Turcia si era aromata cu menta. Foarte buna, cred ca a ta este si mai buna!
    Kim.

  17. Kim, eu menta o prefer doar in limonada 😛 dar desigur depinde de gusturi.. 🙂

  18. Anonymous says:

    Si eu am facut-o,dar cu linte maronie.F buna a iesit,iar acum mi-am achizitionat si linte rosie,asa ca in curand am sa o repet.Inca o data jos palaria,Edith! Romina

  19. azi am incercat reteta. miroase atat de bine si e atat de gustoasa ca nu te poti opri din mancat!!! nota 10 cu felicitari!!

  20. Am prestat-o aseara, degustarea se va face azi. Singura diferenta este ca am facut-o cu linte verde si a iesit de-o culoare tulburatoare 😉 Nu am mancat linte pana acum, sunt foarte curioasa daca o sa fie pe gustul nostru.

  21. Vroiam de mult timp sa fac si eu supa de linte, dar parca mereu aveam o retinere…. Am luat totusi, sa vedem ce o sa iasa…Un singur lucru ma “nemultumeste”.. Nu prea sunt fan delikat and co. Exista vreo alternativa? Daca as pune un pic mai multe legume naturale?:) Multumesc!Adriana

    • Adriana, este delicioasa. Sper sa-ti placa. Daca te uiti mai bine, la ingrediente scrie pudra de lugume, pentru ca eu din aceea folosesc. Este naturala si o gasesti la plafar. Am scris in paranteza delikat, pt ca mai sunt persoane care il folosesc… Mai gasesti cuburi sanatoase, fara monoglutamat, cu concentrat de legume/pui/vita in magazinele DM. Daca nu ai poti pune 2 cepe mari si ceva radacinoase albe.

  22. Anonymous says:

    Am facut-o lata!:( Bine ca nici nu am respectat reteta ta in totalitate… In loc de rosie si bulion am pus niste rosii in bulion care cred ca nici nu au fost prea grozave.. Si am mai pus niste coriandru si turmeric, am citit eu ca ar merge bine la supa crema de linte.. In fine, cert este ca a iesit… amara!:) Desi sunt sceptica in ceea ce priveste gustul (nu stiu de ce, nu am preconceptii de acest gen), voi mai incerca o data, respectand reteta ta cu strictete:) O seara linistita! P.S. Oricum m-am indragostit de blogul tau!:) Adriana

    • Hm… eu zic sa o incerci si exact cum am scris-o eu si apoi iti dai seama daca iti place sau nu. Nu este amara, insa poate sa nu fie pe gustul tau. Merge si cu rosii la conserva, insa gusta-le inainte, sa te asiguri ca sunt ok 🙂
      Sper sa iti placa si sa incerci si alte retete de la mine 🙂

  23. Foarte buna supa, dar cand vad recomandari gen DELIKAT sau alte chestii ingrozitoate, mi se pare absolut stupid sa gatesc o astfel de reteta!
    A gati SANATOS, inseamna a folosi ingrediente naturale ( in niciun caz delikag si fel de fel de pudre chimice)!

    Cand vad in cosurile oamenilor la supermarket ( la card merg f rar). Fel de fel de sosuri de paste, cuburi cu AROME ETC…. Ma cuprinde teama pt LIPSA ACESTORA DE INFORMARE! Si mai “intram” pe fel de fel de situri, unde se recomanda astfel de “arome MINUNATE”!

    TRIST!

  24. Draga Luna, tu ai citit comentariul meu de mai sus? Banuiesc ca nu, altfel nu mai veneai cu astfel de comentarii. In rest, esti libera sa nu mai intri pe astfel de site!!!!

  25. Anonymous says:

    Of, faci 1000 de lucruri bune si esti criticat pentru 1 singur (care pare)facut gresit… Ne grabim sa aruncam cu noroi inainte sa ne uitam ca si noi poate suntem murdari pe pantaloni de noroi… Succes in continuare, Edith! Adriana

  26. FOARTE BUNĂ !!!! Mulțumesc pentru rețetă!

  27. @ coco6 februarie 2012, 16:07: God f*cking Christ! Comedia anului :)) Mi-ai facut ziua 😀

    ON: Multumesc pentru reteta, acum ma duc sa o incerc (fingers crossed)

  28. Lore Loredana says:

    foarte buna ,am pus mai mult bulion ca nu avea culoare lintea a fost de vina nu reteta , si eu am adaugat curry si putin chili , sper sa nu te superi edith .

  29. 2 intrebari am: lintea se fierbe ca fasolea uscata? Adica se lasa la inmuiat de seara, cand fierbe se schimba apa de 3 ori etc? Poate suna stupid ca nu stiu astfel de lucruri dar chiar nu am gatit linte pana acum si ma gandeam sa incerc pt diversificare. A doua intrebare ar fi legata de mixaj. Se mixeaza tot? Adica lintea cu toate zarzavaturile pe care le-am adaugat in oala la un moment dat? Multumesc

    • Simona, lintea nu se pune la inmuiat. Este f marunta si fierbe destul de repede (20 minute.. cca). Si nu se schimba apa (cel putin eu nu am schimbat-o). Daca faceam vreuna din operatiunile acestea, scriam in reteta 🙂
      Da, se paseaza cu totul la sfarsit, iese o supa-crema, asa cum ii zice si denumirea 🙂

  30. Chiorean Ana says:

    in loc de rosia data prin zazatoare se pot pune cubulete de rosii din conserva? si ce cantitate de pasta de rosii trebuie sa punem?

    • Ana, sigur, poti folsi cuburi din conserva. Daca respecti cantitea de linte din reteta, poti pune 2 lg din compozitia din conserva.
      Pasta de rosii (bulion), pui 1 lg, asa cum scrie in reteta!

  31. am facut supa de doua ori .Prima data cu linte verde a fost buna dar culoarea nu era prea apetisanta.A doua oara cu linte rosie dar tot nu are culoarea ca a ta. E un portocaliu mai inchis. Dar e gustoasa.Multumesc ! E prima oara cand mananc linte.

    • Silvia, cu linte verde sau maro iese urata. In poza mea o mai deschide la culoare si lumina probabil 🙂
      Ma bucur ca ti-a placut 🙂

Adauga comentariu