shopify site analytics
Saratele - Edith's Kitchen

Saratele

Print Friendly

saratele-2

De-acum ca vine vremea rece, parca-i o placere sa aprinzi cuptorul sa coci ceva.

Astazi avem saratele cu telemea, reteta clasica, de la mama, absolut delicioase, numai bune de rontait la un film bun.

Pentru cei care tin dieta, avem si varianta de saratele dietetice.

Ne trebuie:

150 g unt rece

350 g telemea de oaie

500 g faina

2 oua

100 g smantana

1/2 lingurita turmeric (optional – pentru culoare)

Pentru deasupra:

1 ou batut

mac, chimen, susan (dupa preferinte)

Cum se fac:

Dam pe razatoarea mare branza telemea si untul (f. rece), apoi le punem in bolul unui mixer impreuna cu faina

(amestecata cu turmericul – daca puneti), ouale si smantana

amestec-saratele

si punem mixerul in functiune pana obtinem o compozitie omogena.

Puteti face aceasta operatiune si cu mana, la fel de bine.

Formam o bila din aluat (care va fi unul nelipicios) si o impartim in doua pentru a putea lucra mai usor cu el.

aluat-saratele

Intindem o foaie de cca 5 mm grosime si taiem fasii late de cca 1 cm. Punem fasiile de aluat in tava,

pe hartie de copt si ungem cu ou batut. Presaram deasupra mac, chimen, sau susan, dupa preferinte.

saratele-in-tava

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 20 minute.

Le lasam 2-3 minute in tava, apoi le socoatem pe un platou pentru a se raci complet.

Ies multe bucati, nu le-am numarat, insa suficiente pentru cateva persoane.

saratele

Bune-bune, Enjoy!

saratele-1

Publicat in categoria APERITIVE, APERITIVE FESTIVE
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

17 Comentarii:

  1. buna seara.nu putem inlocui telemeaua de oi cu cea de vaci?sincer nu ma impac cu cea de oi.va multumesc.o seara buna si o saptamana frumoasa

    • Oana, sigur, poti folosi telemea de vaca. Mie mi se par mai gustoase cu cea de oaie (poate pentru ca o ador 🙂
      Sper sa fie pe gustul tau!

  2. Tirca Simona says:

    Uau! Mi-au iesit foarte bune! Din pacate am facut numai o jumatate de portie pentru ca mi-a fost teama ca nu imi vor iesi! Multumesc Edith!

    • Simona, ma bucur ca ti-au placut 🙂
      De ce ai crezut ca nu iti ies? Ai mai incercat ceva de la mine si nu ti-a iesit?

  3. Țîrcă Simona says:

    Da, ai dreptate, nu s-a întâmplat să nu îmi iasă ceva făcut după rețetele tale! 🙂

  4. Ciau Edith, imi scuzi familiaritatea, dar parca ne-am cunoaste…Vreau sa te felicit pentru toata munca ta de pe blog, in care se simte daruirea, priceperea si placerea gatitului. Te urmaresc de multa vreme, dar niciodata nu am comentat nici o reteta. Am o experienta lunga de gospodina, asa ca imi permit sa-ti sugerez ceva la reteta de saratele: cind ungi cu ou aluatul intins pune si un firf de lingurita de boia dulce in ou…va da o culoare mai frumoasa la copt. Dupa aceea poti pune seminte de susan, mac, chimen. Inca o data: FELICITARI ! Te voi citi si pe mai departe, cu siguranta !

    • Dorina, te rpg, aici toti vorbim la pertuu, nu ai de ce sa iti ceri scuze 🙂
      Iti multumesc pentru sugestie. Le va da si o tenta picanta, mmmm..
      Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept sa te inspiri si, de ce nu, cu sugestii 🙂

  5. As vrea sa fac si eu aceasta reteta si intrebarea mea este: Vad ca nu puneti niciun afanator, nu trebuie nici praf de copt nimic? Nu ies prea rigide? Multumesc

  6. Foarte bune au iesit Edith! Am facut doar jumatate de portie din lipsa de timp si aproape s-au terminat, sigur voi reface reteta de Sarbatori! Multumesc din suflet!

  7. laura- monica says:

    big, big, big like! foarte bune si atat de usor de facut!

  8. Felicitari pentru blog si pentru retele mereu insotite de poze foarte reusite! Totusi, nu ma pot abtine sa nu va intreb de ce nu precizati sursa unor retete, din moment ce sunt inspirate de undeva… Spre exemplu, reteta de fata este preluata pas cu pas de pe Jamila Cuisine. Acelasi lucru se intampla si in cazul Cheescake-ului cu capsuni. Va urmaresc cu interes blogul si admir ceea ce faceti. Nu e o rusine sau un lucru rau ca va inspirati de undeva pentru retetele dvs. atata timp cat precizati sursa. Sper sa nu luati in nume de rau observatia mea pentru ca nu aceasta mi-a fost intentia. Mult succes in continuare!

    • Draga Alexandra, reteta de fata este de la mama (cum am spus in reteta). Asa face ea saratelele.
      In ceea ce priveste cheesecake-ul cu capsuni, am cautat acum cheesecake-ul Jamilei (pe care o citesc din cand in cand) insa cantitatile sunt total diferite. Doar pentru ca arata ca al ei, trebuie sa fie luata reteta de la ea?
      Ai vazut pe net cate cheesecake-uri cu capsuni asa sunt? Chiar nu mai inventeaza nimeni roata acum, crede-ma.
      Nu cred ca ai bagat de seama (chiar la ultima reteta postata), mentionez sursa de inspiratie chiar daca este un site strain, cu atat mai mult unul romanesc.
      Daca ati fi la fel de ingrijorati si pe blogurile unde se iau retete cu copy-paste (uneori cu foto cu tot), ce bine ar fi 😉

  9. Din pacate timpul nu-mi permite sa fac o politie a blogurilor culinare :)) se pare ca precizarea surselor tine de constiinta fiecaruia. “Ghinionul” face sa urmaresc 2-3 bloguri de acest gen care mi se par a fi cele mai bune, printre care si al dvs. 🙂 Inca o data, felicitari pentru blog, o sa-l urmaresc cu interes in continuare!

Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*