Rulada asta o face mama de cand ma stiu, si din totdeauna a fost una dintre preferatele mele.
Anul asta, pentru prima data mi-am luat inima-n dinti si am facut-o si eu.
Cu maaari emotii insa pentru foaie care mamei, cand si cand i se mai crapa…
Eu am avut noroc, nu s-a crapat deloc in schimb am avut tava cam mare si foaia a iesit cam subtire.
Daca folositi tava de la aragaz (ca mine) va recomand sa faceti foaia din 5 oua.
Pt blat:
4 oua
4 linguri faina
4 linguri zahar
esenta de vanilie
Pt crema:
200 g unt (la temperatura camerei)
150-180 g zahar pudra (in fct de cat de dulce va place)
3-4 lg de cacao
esenta de vanilie (optional)
Pt ornat:
zahar pudra
5-6 cubulete de ciocolata
1 lgt ulei
Cum se face:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Cand sunt tari adaugam treptat cate o lg de zahar, mixand continuu.
Adaugam apoi galbenusurile pe rand, amestecand cu o lingura/paleta apoi esenta de vanilie/zahar vanilat.
Apoi adaugam faina cate o lingura, in ploaie. Lingurile de faina nu trebuie sa fie nici prea cu varf nici rase, ci potrivite, pentru ca rulada sa nu iasa foarte densa si sa nu se crape la rulare.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (eu am facut in tava de la aragaz 35×32 cm) si nivelam bine cu lingura.
Data viitoare o sa fac din 5 oua/5lg de zahar/5 lg de faina, ca sa iasa putin mai groasa foaia.
Dam la cuptorul incins pt cca 10-12 minute, in functie de cuptor.
Recomand sa verificati inca dupa 8-9 minute si sa o incercati cu scobitoarea sa evitati sa o coaceti prea mult, sa nu devina casanta.
Udam un prosop curat si il stoarcem bine, il punem pe masa si cand rulada este gata o rasturnam cu fata pe prosopul ud. Udam cu mainile hartia de pe blat si o despindem usor.
Apoi rulam in prosop blatul si il lasam asa 5-10 minute sa se raceasca.
Batem untul aflat la temperatura camerei cu zaharul pudra (eu am pus180 g), pentru 1-2 minute pana devine o spuma omogena, apoi adaugam cacao,
atatea linguri pana obtinem culoarea dorita, cantitatea difera de la cacao la cacao.
Eu am pus si putina esenta de vanilie.
Desfacem foaia din prosop (dar o lasam tot pe prosop) si intindem crema in strat uniform pe ea (catre marginea spre care rulam lasam cca 2 cm liberi).
Rulam cat de strans putem, cu atentie,
apoi rulada o infasuram in folie de plastic si o dam la rece pt minim 2 ore.
Am ornat-o asa: am presarat putin zahar pudra pe ea si am ornat cu ciocolata topita cu 1 lgt de ulei intr-o punguta, pe care apoi am taiat-o putin la un colt.
O puteti orna si cu moturi de crema daca v-a mai ramas sau cu glazura
(in cazul in care o glazurati, va recomand sa puneti mai putin zahar in crema sa nu iasa prea dulce per total).
Enjoy!
Sarbatori fericite!
Chiar daca nu o s-o prepar acum, cred ca o sa-i fac o surpriza sotului meu de Sf. Ion. Ar fi foarte potrivita, sa fie taiata la momentul oportun pe masa onomastica. Sarbatori fericite, Edith!
Sa fii sanatoasa,la punga groasasi tot ce doresti sa se implineasca in noul an !
Chiar nu am mai facut de mult timp o rulada.Iar a ta arata sooo yummy….Pup!
arata minunat,cu siguranta o voi incerca.
Sarbatori Fericite!
Deja am inceput sa ne gandim la dulciurile de Revelion. Rulada arata minunat, pup.
Va multumesc frumos! Ma bucur ca va place rulada mea.
Un an nou plin de bucurii va doresc! >:D<
Fie sa ai parte de tot de iti doresti, de Sarbatori fericite si de un An Nou minunat, de multa dragoste si impliniri, cu mult drag iti ureaza Laura Laurentiu!
Îti doresc un An Nou fericit alaturi de cei dragi! :-*
Maya, iti multumesc frumos! Un an cu multe bucurii sa ai si tu! :*
Foarte bine arata,abia acum vad rulada ta! Mie imi place asa cum e,cu foaia mai subtire! Eu sunt in cautarea ruladei de post cu gem, sper sa dau de ea!
Ionela, inca nu am postat rulada aia 🙂 Iti dau amanunte pe mess 🙂
Edith, multumesc pentru reteta. Tocmai ce am pus rulata la frigider pentru 2 ore..si parca nu mai am rabdare sa o gust. A iesit super bine, ti-am urmat sfatul si am facut din 5 oua/5 lg zahar/ 5 lg faina si nu s-a crapat deloc. E primaaaa rulada pe care o fac, dar nu si ultimaa 🙂
Pupici.
Corina
Corina, cred ca pana acum ai savurat deja minunata rulada 🙂
Ma bucur tare ca ti-a iesit bine, iar data viitoare o poti lasa si o ora la frigider dc pofta e mare… 🙂
A iesit supeeer, m-am lins pe degete 🙂
Blatul o fff pufos si bun, o sa mai repet, poate data viitoare mai schimb crema..sa nu ne plictisim 😀
Corina
Corina, ma bucuuuur ca ti-a placut. Sa stii ca si eu sunt in cautare de creme pt alte variante. Problema este consistenta cremei.. sa se poata taia bine 🙂
Draga mea Edith, m-ai salvat din nou….rasfoiam blogul tau pentru ceva idei.
In weekend este ziua de nastere a sotului meu…si m-am gandit sa mai incerc si altceva decat un tort obisnuit!
Avem cativa invitati la masa care sunt convinsa ca vor fi super incantati de aceasta rulada!!!
Banuiesc ca se poate umple si cu alte creme, nu??Ma gandeam la o crema de branza(cream cheese) cu zmeura sau capsuni, ca tot e seasonal.
Te pup, numai bine!Si….multumesc!
Ana, ma bucur ca ti-am dt din nou idei.
Sigur, merg si altfel de creme. Daca faci cu crema de branza, nu garantez ca nu va curge crema cand o tai.. Ai putea sa pui 1 lgt de gelatina in ea, mai ales daca o sa pui si fructe, care lasa zeama. Asta ca sa iasa felia taiata frumos.
Daca nu, poti face fara gelatina 🙂
Te astept sa-mi spui ce ai facut si la multi ani sotului tau!
Sper ca nu am venit prea tarziu cu raspunsul…
E bine sa tai marginile blatului
si atunci elimini o cauza care duce
la fisurarea lui.
Eu pun un rind de banane pe crema
si apoi rulez.Iese si bun si arata
si bine in sectiune.
Dana
Dana, merci pentru precizari 🙂
mie nu mi sa crapat, dar taiem si capetele crapate si le papam, ca si alea-s bune ;))
f buna reteta eu in crema am adaugat putina nuca taiata marunt
ma bucur ca ti-a placut. Cred ca a fost minunata cu nuca 🙂
te mai astept!
foarte buna,insa crema este foarte gretoasa,as incerca sa fac alta crema,,,imi puteti recomanda si altceva???
Eu ador crema asta (e dept ca mai mult de 2-3 feliute de rulada nu pot manca odata..)>
Poti face o crema ganache – gasesti reteta la torturile ganache, sectiunea torturi, sau poti umple cu un ganache cu ciocolata laba (retetele frostingurilor de la cupcakes – le gasesti la deserturi)
Buna seara,eu in fiecare week-end ii pregatesc la logodnicul meu ceva dulce…si in week-end-ul acesta chiar nu stiam ce sa mai fac si am dat de globul tau si am vazut aceasta reteta si am facut-o si eu si tin sa-ti spun ca este pentru prima oara cand fac rulada acasa,mancam numai rulada cumparata.Dar dua ce am scos foaia de la cuptor si am vazut-o asa pufoasa si de asemenea cand am gustat crema si este delicioasa mi-am zis ca nu o sa mai cumar niciodata de la magazin,tot mai buna e facuta acasa.Iti multumesc pentru idee si pentru reteta deosebita.felicitari pentru blogul tau.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept sa incerci si alte retete!
SARBATORIII FERICITE!!!!MULTUMESC DIN SUFLET PT RETETA EU FAC RULADA DE FOARTE MULTI ANI,DAR ACEASTA A IESIT SUPER…FELICITARI PT BLOGUL TAU…CU STIMA SI RESPECT LORY.
Lory, ma bucur tare ca ti-a placut rulada 🙂
Te mai astept sa te inspiri.
Sarbatori fericite! 🙂
daca se taie crema ce pot sa fac 🙁
inseamna ca ai luat un unt care contine prea mult apa.. Schimba marca, sau mai sigur, ia din cel cu 80% grasime.
Draga Edith,
Mi-a reusit din prima rulada cu crema de cacao. Iti multumesc. L-am impresionat pe sotul meu.
21.05.2013
Adelina
Adelina, ma bucur tare ca ti-a iesit din prima 🙂 Te mai astept sa incerci si alte retete 😉
Bună, Edith! Am făcut și eu rulada doar că am umplut-o cu gem de gutui. Foarte buuuună!
Spor la prăjiturit!
Buna Iulia, ma bucur ca ti-a placut 🙂 Cred ca a fost minunata cu gemul de gutui 🙂
O rulada extraordinaraaa!!!!!!!!!! A iesit super buna! Multumim! Am ornat-o cu citeva bucati de capsuni si arata perfect!
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Te mai astept!
O făceam şi eu des cândva, cu gem. Foaia se poate rupe numai daca se rumeneste dedesubt şi atunci nu mai e atat de maleabila. Legat de rulada cu cacao, am şi eu aminitiri plăcute: mâncam vara, în tabără la mare, şi îmi plăcea mult. Au trecut de-atunci zeci de ani şi tot n-am reuşit să fac reţeta, tot am amânat. Nu ştiam sigur cum se facea crema, dar acum m-am lămurit. Mersi.
Cu placere! Sper sa fie cea de care iti amintesti 🙂
Am uitat ceva / rulada cu pricina era pudrata deasupra cu multa cacao, ceea ce accentua gustul amarui si era foarte buna.
Da, e o varianta buna pentru cei ce prefera ciocolata amaruie 🙂
Buna Edith, ar merge si cu faina de migdale (am alergie la gluten 🙁 ) Sau un alt tip de faina?
Ana, nu stiu ce consistenta va avea foaia cu faina de migdale, posibl sa se rupa la rulat.
Insa, poti incerca sa faci o prajitura in straturi, tai foaia in 3 si le suprapui, cu crema intre ele 🙂
Gasesti aici retete low cab (deci fara gluten) si poti alege o alta prajitura 🙂
https://www.edithskitchen.ro/category/retete-low-carb/