shopify site analytics
PAINE AFRICANA - Edith's Kitchen
Print Friendly
Dupa cum se vede, am mai prins curaj cu aluaturile.
Mi-a placut cum arata painica asta, am vazut ca nu trebuie framantata, asa ca am trecut la treaba.
Bine am facut, ca este simpla si delicioasa! O reteta de paine usoara si la indemana chiar si pentru cei care
nu au cuptor.
                                                                                                                                                                                                                                           Reteta Shumalia
Ne trebuie:
25 g drojdie proaspata
500 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
50 ml ulei de masline
60 g faina de porumb (nu malai)
600 g faina (aprox.)
 
Cum se face:
Se dizolva drojdia in apa.
Se adauga sarea, zaharul, uleiul si malaiul.
Se amesteca si se lasa la odihna 15 minute.
Dupa 15 minute incepe sa faca bule mici.
Incepem sa framantam adaugand faina (mie mi-a rezultat un aluat lipicios).
Eu nu am avut faiana de porumb, am pus gris la prima portie, iar la cea de-a doua portie am pus malai grisat.
Lasam sa-si dubleze volumul.
Punem pe masa de lucru pe care am presarat faina de porumb.
Rupem bucati cat de mari vrem sa facem painicile.
Exista 2 metode de coacere. Una la cuptor, la 200 grade timp de 15 minute.
Ungeti cu ou si presarati susan deasupra.
Au mai stat vreo 10 min in tava pana le-am dat la cuptor si au mai crescut putin.
Cealalta varianta de coacere este in tigaie fara grasime.
Intindem bucatile cat tigaia. Se coc pe amblele parti la foc mediu.
 
Asa arata gata cele la tigaie:
Si asa cele in cuptor.
Sectiune am numai la cea din cuptor:
Cand sunt gata, sa le acoperiti cu un prosop de bucatarie sa nu se intareasca.
Acum concluziile.
Ambele variante mi-au placut, insa cea in tigaie are o savoare aparte.
Cele la cuptor ies mai crescute si putin mai pufoase.
Una peste alta, f buna painica.
Am facut portie dubla si am tinut-o vreo 2-3 zile in punga de plastic.
Publicat in categoria PAINE - ALUATURI
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

29 Comentarii:

  1. Arata super. Sper sa fac zilele acestea o portie sa vedem ce reusesc 🙂

  2. Merci! Iti iese sigur, si eu am facut-o pt prima data.

  3. Mie imi plac mai tare cele coapte in tigaie, sunt mai rusticale, asa…
    Ti-au iesit super si m-ai convins sa le fac si eu.
    Pup dulce!

  4. Gabica, saru’mana ca-ti plac. Asa e, si mie mi-au placut mai mult cele la tigaie.
    Fa-le ca sigur or sa-ti iasa niste minunatii!
    Puup!

  5. Foarte interesanta painica ta 😉
    Treci pe la mine dupa niste premii !

  6. Merci frumos, Ala! Ma duc sa vad!

  7. hmm foarte bine arata,nu am auzit de paine din asta pana acuma! felicitari!

  8. Multumesc.
    Nici eu nu auzisem (dar sunt sigura ca sunt sute de retete de paine de care nu am auzit inca :D)
    Multumesc de vizita.

  9. Minunata painica. By the way, am incercat turtele tale si au fost nemaipomenit de bune. Pupici.

  10. Merci Marcela!
    Ma bucur ca ti-au placut turtele. Asa e, sunt buuune 🙂 Pup!

  11. Ai o leapsa pe blogul meu, pupici.

  12. Merci, Vicky! Cum am putin timp, ma duc sa vad.

  13. Edith draga, turtele in tigaie obisnuia sa mi le faca mama mea(Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul)…au o importanta aparte pentru mine…

    De cand sunt aici, incerc sa fac cat de des pot painica de casa!E mult mai gustoasa si mai sanatoasa(fara atatia conservanti, afanatori si Dzeu mai stie ce pun ei in paine!).

    Ce mai pui ca arat super rustic si modern in acelasi timp!

    Imi place noul tau “logo”(cred ca asa ii zice, nu?).
    Paste Fericit alaturi de cei dragi!

  14. Ana, te inteleg, la fel am si eu nostalgii legate de turtele pe care mi le face bunica…
    Asa este, nimic nu se compara cu painea de casa 🙂
    Un Paste fericit si tie!

  15. Buna, ma tenta de un an sa fac painea asta dar la bucuresti nu gasisem faina de porumb. acuma sunt departe de romania, am faina de porumb si imi era dor de paine asa ca am incercat.
    Pe langa faptul ca este incredibil de pufoasa si proaspata si gustoasa, as vrea sa iti spun cate ceva din experienta mea (am facut de peste 20 de ori)
    1. merge si cu malai si este crocanta si interesanta
    3. acum la noi e iarna si pun la crescut in gura cuptorului la 40 grade
    2. cel mai bine dupa ce s-a dublat este sa nu o mai “superi”. eu o iau din castron usor si nu o mai pun pe masa, o asez direct asa in tava pe hartie de copt
    3. ultima gaselnita si cea mai aplaudata este sa iau coca tot asa usor cu o lingura si sa pun in tava de cupcakes unsa cu ulei de masline, apoi ung cu ou si pun susan. Chiflele sunt o minune, le-am facut si poze
    cu cat coca este mai putin atinsa intre dublare si tava cu atat creste mai furioasa si mai pufoasa

    ps multumec pentru toate retetele, am facut aripioarele pane la cuptor si cartofii la cuptor ies o nebunie, dar de paine asta vroiam neaparat sa iti spun.

    Numai bine

    oana

  16. tot eu, am uitat sa adaug, foarte important , la sfarsit, pus pe tocator de lemn, acoperit cu prosop gros si lasat sa e raceasca pe indelete, altfel se incruzeste…

  17. Oana, itimultumesc mult pentru sfaturi. Faina de porumb nu am avut nici eu, am folisit gris sau malai cand le-am facut.
    Ideea cu chiflele e tare faina, trebuie incercata. Astept poza daca vrei sa mi-o trimiti sa le vad: edithfrincu@yhaoo.com
    Insa nu am inteles bine cum sa rastorn direct coca in tava… Iau bucati din ea si le pun direct in tava, fara a le da prin faina?
    Mie mi-a placut mai mult varianta la tigaie…
    Da, si eu le-am acoperit, altfel se intareau.

    Ma bucur ca ai incercat mai multe retete de la mine si ca ti-au placut.
    Te mai astept cu drag! 🙂

  18. pai am observat ca daca mai pun mult mana pe coca dupa ce a crescut, si o mai tavalesc si prin faina, nu mai are tragere de inima sa se mai umfle in tava inainte de cuptor, asa ca pentru painea intreaga (impartita cam in 3 ca am doua tavi pt cuptor) o impart in castron cu degetele, usor, iau cate un guguloi si il asez cu mila in tava, si acolo se umfla si se aseaza cum vrea. Pentru chifle (imi ies cam doua tavi = 2*12buc dintr-o portie) din coca umflata iau usor cu o lingura, ridic, rup cu degetele, fiind elastica, si o imping in gaura de cupcake cu degetele. bat oul si ung tot cu degetele astfel incat sa aplatizez si sa uniformizez galusca de coca in causul tavii. apoi susan. restul de coca se mai odihneste acoperita langa cuptor. rezultatele? se umfla de numa’.
    Noua ne place mai mult la cuptor ca seamana mai mult cu franzela de acasa, si e coaja mai moale.

  19. nu stiu ce tot aveti cu faina de porumb si malaiul … sunt una si aceeasi chestie … sper ca nu gatiti dupa cum va pricepeti la ingrediente …

  20. cristian_p_1, ai face mai bine sa te documentezi inainte de vorbesti!!
    Faina de porumb nu este acelsi lucru cu malaiul. Faina de porumb este malaiul macinat mai fin.
    Daca la tara (de unde probabil esti si tu…) se foloseste termenul de faina de porumb in loc de malai nu inseamna ca e si corect!
    Mai citeste!! http://www.food.com/library/corn-flour-638

  21. Arata super, asa le-as umple cu niste pui in sos curry, cu salata… merci de idee, chiar o sa le incerc!

  22. Mmm Sabrina, ce bine suna ce zici tu acolo… 🙂
    Super! Sa-mi spui cum ti-au placut.

  23. Foarte bune ambele variante, am folosit malai…!
    ideile Oanei de asemeni interesante…

  24. Deci, 60 g faina de porumb si 600 g faina (aprox.) De care ? De grau ?

  25. Buna Edith, 🙂
    La Multi Ani !!!
    Un An Nou cu Sanatate Belsug Si Voie Buna !!!
    La mai multe retete interesante ca si aceasta !!!
    Doua intrebari :
    1: Gasim pe undeva in Romania ( chiar si online) faina de porumb?
    2: Daca nu o gasim… putem sa macinam noi malaiul mai fin? ar fi acelasi lucru?
    Multmesc , sa ai o zi frumoasa ! 🙂
    Daniela

    • Buna Daniela,
      La multi ani si un an asa cum ti-l doresti! 🙂
      Nu stiu daca se gaseste faina de porumb la noi, nu m-a interesat. Insa asa cum am scris in reteta, poti folosi linistita gris sau chiar sa macini malaiul cum spui tu 🙂

Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*