De cand am vazut reteta asa la Dana Tudor, mi-a placut tare mult, iar acum ca este sezonul caiselor
am zis ca trebuie sa o incerc neaparat. Bine am facut pentru ca este tare buna.
Eu oricum sunt fan negresa, iar faptul ca mai are si caise este mmmm… o minunatie.
Ne trebuie:
200 g faina
200 g zahar
160g unt
4 oua
8 linguri cacao
3-4 lg ciocolata rasa/sfaramata
280g iaurt natural
un pachet praf de copt
un praf de sare
6 caise potrivite (taiate in jumatate)
2-3 linguri zahar brun
unt pentru uns tava
(pentru o tava cu dimensiunile: 32 x 22 cm)
Cum se face:
Ungem bine tava cu unt si presaram zahar brun din abundenta. Apoi asezam jumatatile de caise la o distanta de egala una de cealalta,
cu partea in care a fost samburele in jos.
Trecem la aluat: frecam bine untul cu zaharul, adaugam apoi galbenusurile unul cate unul mixand dupa fiecare,
apoi daugam faina cernuta impreuna cu cacaoa si praful de copt (deja amestecam cu o spatula sau lingura)
si apoi adaugam iaurtul si ciocolata rasa/sfaramata.
Nota: daca aveti cacao din cea foarte inchisa la culoare, puneti 5-6 linguri si completati cu diferenta pana la 8 linguri cu faina.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi le punem in amestecul de mai sus,
omogenizand cu o lingura, de jos in sus.
Rasturnam compozitia peste caise si coacem la cuptorul preincalzit pentru cca 35-40 de minute.
Prajitura nu trebuie lasata prea mult in cuptor, ca sa nu se usuce.
Cand este gata, lasam sa se racoreasca in tava, apoi o rasturnam pe o alta tava cu caisele in sus
si o taiem patrate in asa fel incat caisele sa fie plasate in centrul fiecarei negrese.
Si uite asa avem o brownie aromata, usor acrisoara, minunataaa!
Enjoy!
Enjoy!
Multumesc Dana pentru o reteta minunata!
ce dragut arata! adevarul ca de mult mi-a facut cu ochiul pe blogul Danei, iar acum, revazand-o la tine imi e si mai mare pofta!
ti-a iesit super faina.exact ca cea a Danei.o zi minunata!
Edith, nu stiu ce gust au negresele astea, dar fotografiile sunt absolut incredibile! Par ireale! Felicitari, faci o treaba exceptionala!!!
Ce-mi place cum arata!Am s-o testez cu siguranta!pupici!
Daca are caise,este bun.Eu sunt fan caise.Am deschis si eu de curand blog,si daca vrei sa mi te alaturila el si sa ma urmaresti.Multumesc.
Arata superb!!!!
Prezentare de exceptie ca de fiecare data!
Felicitari !!!
moamaaaaa…cum arataaaa….piei ispita !!!!!
Si eu am facut-o anul trecut si e bestiala. Pupici
Arata bestial , sa zic asa, trebuie incercata! Pupici!
ce de bunatati cu caise , sunt fructele mele preferate …. am facut si eu reteta ta de sorbet , dar nu am apucat sa o postez :(…
prajiturica asta imi face pofta de numa , sper sa ajung sa o fac si eu :):) ….ms Edith !!!!
Fetele, ma bucur ca va place, multumesc pt vizita! 🙂
Andi, iti multumesc frumos, insa astea nu sunt dintre cele mai reusite poze ale mele.. Am avut parte de o zi foarte insorita si a fost destul de greu sa scot culorile pe care le voiam.
Una peste alta, ma bucur ca iti plac totusi 🙂
Wow, asta trebuie neaparat s-o fac ..mi-e o pofta!!!!!
Foarte bine arata,mi-am salvat si eu reteta!
hmm.. ce fain.. mniam mniam..
O negresa imbracata in straie de sarbatoare. Arata minunat. Felicitari.
da,arata foarte bine si cred ca e delicioasa…dar am o nelamurire:cat de mare este tava?(mi se pare foarte important,la fel de important ca si cantitatile ingredientelor)…
Mariana, chiar sub ingrediente scrie dimensiunea tavii. Scriu la toate retetele informatia asta…
Foarte frumos arata! O sa o incerc si eu pentru sotul meu, fan ciocolata, si pentru mine, fan fructe :). O intrebare am insa, la ce temperatura se coace? Nu as vrea sa risc sa o ard sau sa o usuc. Multumesc.
Poti sa imi spui, te rog, la ce temperatura sa coc prajitura ca nu am vazut sa fie specificat. Merci
Ciocolata trebuie sa fie neagra sau poate fi si ciocolata cu lapte?
Ma bucur ca ti-a placut, Edith! Sa va fie de bine 🙂
Raluca B, Diana, o puteti coace la 180 grade. Cum am un cuptor clasic (da’ ma fac eu mare :)), nu coc prajiturile la o temperatura anume. Dar marea majoritate a prajiturilor se coc la 180 grade, cuptor preincalzit.
Diana T, eu am pus ciocolata amaruie. Poti pune si cu lapte 🙂
buna edith, am incercat azi reteta si am intamplinat urmatoarea problema: am urmat pasii din reteta, dar la sfarsit dupa ce s-a racit, cand sa o rastorn, am constatat ca se lipise, cumva zaharul s-a caramelizat. ce am gresit? trebuia sa rastorn negresa cat era calda? in rest la gust e super ok, precizez ca nu s-a ars. 🙂
am facut o si eu. e delicioasa.
Draga anionima, chiar nu imi dau seama de ce ti s-a lipit.. A mea a iesit chiar putin umeda pe fund de la zeama caiselor. Eu zic ca nu avea motiv sa se lipeasca.. Eu am rasturnat-o putin calduta, nu cred ca are foarte mare importanta asta.
S-au mai lipit prajiturile inainte de tava asta in care ai facut-o?
Sa fi fost focul prea tare?
Nu imi dau seama ce s-a putut intampla, imi pare rau 🙁
Lucia, ma bucur ca ti-a placut. 🙂
Draga Edith,am facut astazi aceasta minunata prajitura si a fost o adevarata minunatie…eu mereu sunt in cautare de ceva dulce si rapid de facut..pentru ca am 2 baieti mici…si nu prea am timp sa stau mult in bucatarie…spre surprinderea mea si a sotului…cel mai mare a mancat si el in sfarsit ceva dulce din ce fac eu..iti multumesc pentru aceasta reteta..si va fi un desert permanent la noi …ai un blog minunat
Deea, ma bucur mult ca ai incercat-o si ti-a placut 🙂
Poate incerci si alte retete care sper sa fie pe gustul vostru si al baietelului cel mare 🙂
Te mai astept!
Am facut acum doua zile negresa asta “blonda”. A iesit ffff buna!!! Copiii mei nu prea au savurat-o (din cauza caisei), insa eu cu sotul meu am terminat – fericiti- toata tava, desi cica suntem la dieta…..
Mie tocmai aceasta combinatie caisa- ciocolata mi-a placut enorm!
Bravo, Edith!
Diana, ma bucur mult ca v-a placut! Te mai astept! 🙂
Buna ziua. Am incercat reteta. Desert este excelent. Vă mulţumim pentru reţeta. Eu nu vorbesc limba romana. utilizaţi numai compilator. scuze
http://adkas-tastyfood.blogspot.com/2011/09/marhulove-kocky.html
Adriana, I’m glad you liked it! 🙂
Thanks for trying my recipe!
MMMHh delicioasa. Pot sa spun ca e prima data in viata mea cand fac o prajitura (mancarurile erau specialitatea mea ;)Si mi-a iesit minunata. E foarte buna si pufoasa!! Imi place acest blog!! :X Sa ne incanti in continuare cu retetele tale minunate!!
Draga mea, ma bucur mult ca ti-a placut negresa! 🙂
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase! Te mai astept!
Mmda…am incercat-o astazi.pe cat de entuziasmata am fost, pe atat de dezamagita. In primul rand, m-am gandit sa pun doar jumatate de plic de praf de copt, si bine am facut, ca oricum a explodat. Nu inteleg cum la tine nu pare deloc crescuta 🙁 In al doilea rand, cand am rasturnat-o, caisele s-au muiat atat de tare, si s-au lipit de tava :((asa ca au ramas doar gaurile in prajitura..ce pacat ca nu am cum sa postez o poza, te-ai fi distrat mult! Una peste alta, a fost buna la gust… dar cu siguranta a fost ultima data cand incerc aceasta reteta! cu drag, Diana (Dezastrul in Bucatarie :D)
Diana, imi pare rau ca nu ti-a iesit.. Ai cumva o tava de care se lipesc prajiturile in mod normal?
Chiar de curand au incercat-o 2 persoane pe facebook, am vazut pozele si le-a iesit ca si mie.
Nu creste foarte mult prajitura..
Inca o data, imi pare rau. Nu pot gasi alta expicatie, decat ca a fost din cauza tavii, daca ai pus in tava zahar si unt cum am aratat eu in poza.
Buna, Edith! Ai dat pielita jos de pe caise?
nu, Lexi. Le-am lasat asa.
Super buna la gust! Am făcut-o azi, dar am avut o mica problema…s-a caramelizat zaharul pus pe tava si mi-a fost cam greu sa o desprind de tava. Iar caisele erau si ele caramelizate. Ale tale nu par a fi. E un secret la mijloc? Am zis ca data viitoare încerc fără zahăr pe fundul tavii. Multumesc pentru reteta.
Hm.. zaharul se caramelizeaza usor, dar nu se lipeste f tare.. Ai pus oare suficient unt in tava? Ai vazut ca la mine se vede un strat alb sub zahar.. El are rostul de a face caisele sa nu se lipeasca.
in ceea ce priveste caisele caramelizate.. oare cuptorul tau arde la baza? Sau ai lasat-o mai mult/la temp. mai mare? Nu este niciun secret, toate detaliile le scriu in retete 🙂
Te mai astept! 🙂
Apropo de temperatura…n-am gasit-o in reteta.
Da, unt am pus destul de mult pe fundul tavii si totusi s-a dezlipit cam greu.
Mai facem o proba, ca de buna, e buna 🙂
180 C, ca la marea majoritate a deserturilor 🙂
Am facut-o deja de 2 ori si este tare gustoasa 🙂 La partea estetica mai mai inca de lucrat, sper ca a treia oara sa fie cu noroc si sa arate la fel de frumoasa ca ta. Multumesc mult 🙂
Madalina, ma bucur ca ti-a placut 🙂 Sunt sigura ca a 3-a oara va fi si aspectuoasa. Putina atentie trebuie doar 😉
Te mai astept!
Prajitura e extraordinara. Am facut-o de cateva ori si a fost foarte apreciata! Din cate am descoperit acum cateva minute, e apreciata si pe internet, doar ca nu se da nicaieri sursa de inspiratie… dupa poza am recunoscut-o. Pacat ca se intampla “copy” “paste” din astea: http://retete.unica.ro/recipes/negresa-cu-fructe/
Laura, ma bucur.
Da, stiu, ma lupt cu morile de vant, asa ca am hotarat sa ii ignor. Face bine la sanatate 😛
Am făcut și eu azi, mi.a ieșit oribila! 8 linguri de cacao deja e … mai amara ca pelinul…poate dacă puneam mai putina cacao și mai multa faina ieșea mai bine…poate am eu cacao f concentrat nu știu. …
Gabriela, cu siguranta ai avut tu cacao din cea neagra… Sunt doua feluri, mai deschisa si mai inchisa la culoare. O sa mentionez in reteta.
Imi pare rau 🙁 Nimeni nu s-a mai plans de asta pana acum si au incercat-o f multe persoane…
Buna, Edith!
Prajitura asta ma atrage tare mult, arata asa de frumos! Am facut-o fara cicolata, cu karob in loc de cacao si cu mai putin zahar (sa o poata manca si copii). Din pacate mi-aiesit aluatul foarte dens, nu s-a aerat. Dar sa stii ca s-a mancat si asa 🙂
As mai face-o inca o data, ai vreun sfat pt mine ca sa nu mai iasa asa densa?
PS: Am facut asa multe retete de la tine
Multumesc!
Nadia, ai respectat intocmai reteta? Ai pus si praf de copt? Un plic de praf de copt (10 g) este suficient sa afaneze compozitia.
Eu zic sa o mai incerci odata, exact asa cum este si sa-mi spui 🙂
Te mai astept!
O refac, promit! 😉
super! 🙂