Imi aduc aminte ca atunci cand eram mai mica nici nu voiam sa aud de limba gatita in niciun fel. Nici macar nu voiam sa gust.
Insa, cand am gustat odata, nestiind ce este, mi-a placut foarte mult.
Probabil ca sunt inca multe persoane care nu au incercat pe care le sfatuiesc sa incerce, pentru ca mie nu imi pare rau ca din greseala, am gustat. Imi place foarte mult.
Ne trebuie:
cca 800 g limba (de porc am avut eu)
1 cutie rosii in bulion
cca 400 ml rosii pasate
150 g masline
1 lgt de zahar
sare, piper
Am folosit rosii in bulion si rosii pasate BIO de la Biomania. Yum!
Cum se face:
Taiem limba in bucati de cca 1,5-2 degete grosime si o punem la fiert. Cand da un clocot, aruncam apa si o punem din nou la fiert cu apa nu foarte multa, cat sa o acopere 2-3 degete.
Punem si putina sare si o lasam sa fiarba.
Cand carnea este fiarta, o scoatem pe o farfurie si o lasam sa se raceasca putin si curatam pielita alba de pe ea (daca nu se desprinde usor, o taiem cu cutitul).
Nu aruncam inca apa in care a fiert si care a scazut intre timp.
Punem din nou carnea curatata la fiert cu rosiile in bulion, rosiile pasate si o parte din zeama ramasa de la fiert (sau toata, in functie de cata v-a ramas)
si mai lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand.
Punem si maslinele dupa cca 10 min si mai lasam inca cca 10 minute pe foc. Potrivim de sare, piper, atentie ca maslinele sunt si ele sarate.
Eu pun si o lgt de zahar la sosurile cu rosii.
Si… pofta buna! Am mancat si gustos si sanatos 🙂
O alta varianta a acestui sos este fara masline si cu usturoi. O nebunie si asa!
Enjoy!
Mmmm, arata foarte bine. Pana acum n-am facut si nici n-am mancat limba, dar mi-ai dat curaj cu ce ai scris 🙂
Pupici!
La fix a venit aceasta reteta de vreo cateva zile ma gandesc la mancarica de limba cu masline, o ador!!! Am sa o incerc cu siguranta. Felicitari pt. blog, e exceptional!:)
hehe! Ce ‘coincidenta’! Ieri chiar am gatit mancare de masline, insa cu muschi de manzat… Noua ne place mai mult asa. Cui nu-i plac astfel de parti, gen limba etc, merge foarte bine cu muschiulet. 🙂
Carmen, sper sa iti placa limba daca incerci.
Anita, iti multumesc frumos 🙂
Mazdrunka: sigur, cui nu-i place, o poate inlocui cu orice del de carne, iar cu manzat cred ca e delicioasa.
Edith, eu am mai mancat limba si imi place, dar nu asa cum ai preparat-o. Asa ca sunt foarte curioasa de gustul acestui preparat si-l voi incerca. Multumesc pentru aceasta idee, care este potriviti si cu dieta mea. Un weekend placut in continuare!
Oh, am postat si eu un comentariu la aceasta reteta, dar nu a aparut, din cine stie ce eroare! Felicitari si o saptamana frumoasa!
Elena, au venit ambele mesaje, multumesc 🙂
Am intarziat eu cu publicarea lor.
O saptamana frumoasa sa ai si tu si multumesc de vizita.
Buna Edith,
Vroiam de mult sa fac aceasta reteta, iar dupa ce am vazut-o la tine mi-am facut curaj si am gatit-o.A iesit foarte buna!
Nu este mai usor daca se fierbe limba intreaga, se curata si mai apoi se taie mai marunt?
Iti multumesc si te astept mereu cu retete noi!
Buna Madax,
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Poti fierbe si limba intreaga, insa va fierbe mai greu. Eu le tai inainte.
Acush, acush vin cu retete noi 🙂
Weekend frumos!
Poti adauga si citeva frunze de dafin! Hm, la mine a fost invers: adoram mincarea asta cind eram copil, acum insa nu imi mai vine sa ma apropii de ea…autosugestia!
Obisnuiam sa gatesc limba simplu de tot, facuta cubulete si amestecata cu maioneza si usturoi – o bunatate. Din pacate, maioneza nu este agreeata prea mult in ziua de azi si mi-am adus aminte ca se poate gati cu sos de rosii si masline. Reteta asta mi se pare cit se poate de simpla, de-abia astept sa o urmez, multumesc mult.
Ella, nu am incercat niciodata cu maioneza si usturoi 🙂
Sper ca ti-a placut daca ai incercat-o 🙂
Da Ella , asa fac si eu , un fel de salata cu maioneza si usturoi….super.
Edith sa sti ca asta este mancarea copilariei mele si chiar am intrebat-o pe mama si se pare ca reteta ta este la fel ca a ei , deci mancaruri vechi “boieresti” cum spuneau ei revim.
Va pup si felicitari, la mai multe retete
Mancarurile ca la mama acasa sunt cele mai bune 🙂 din cand in cand incercam si ceva nou, insa mereu ne este pofta de o mancare ca la mama 🙂
Te mai astept.
Delicios. Si eu fac din cand in cand, adica atunci cand am norocul sa gasesc limba de vita (mie imi place numai cu vita). In plus fata de reteta ta mai pun o ceapa mica pe care o calesc in putin ulei pentru sosul rosu, o jumatate de pahar de vin alb (daca am prin casa), frunza de dafin si o jumatate de lamaie taiata felii pe care o adaug la sfarsit.
Si eu calesc ceapa taiata marunt, apoi pun zeama in care a fiert limba si maslinele, ca si ele sunt destul de tari,pun 1 frunza de dafin si la sfarsit rosiile, limba si felii subtiri de lamaie. Un deliciu. Eu fierb limba intreaga, in oala sub presiune, si abia dupa aceea o curat si o tai felii de 1/2 cm . Si la fel de bine se face si din limba de porc, cand nu gasesc de vita.
Eu de data asta nu am folosit ceapa, insa este tare gustoasa si cu ceapa 🙂