Un lapte aromat, gustos si sanatos, laptele de caju este recomandat si pentru cei mici, numai bun acum
ca se apropie postul Pastelui. Eu l-am consumat cu covrigi, a fost nemaipomenit.
Fie ca il consumati usor incalzit acum cand este rece afara, sau rece la vara, va veti bucura cu siguranta de aroma lui.
Ne trebuie:
40 g caju
20 g fulgi de nuca de cocos
2-3 curmale fara samburi
un praf de sare
1/2 lgt scortisoara (sau dupa gust)
vanilie
500 ml apa fierbinte
Cum se face:
Inmuiem caju-ul in apa rece timp de 6-8 ore sau peste noapte (se pastreaza in tot acest timp in frigider).
Aruncam apa si clatim semintele.
Inmuiem si curmalele in apa timp de 5-10 minute
Punem toate ingredientele in blender, impreuna cu apa fierbinte
(daca aveti vasul de plastic, sa nu fie foarte fierbinte) si punem blenderul in functiune timp de 2 minute.
Strecuram amestecul printr-un saculet de tifon pus in 2. Atentie, saculetul trebuie stors bine pentru a scoate
tot lichidul din partea solida.
Daca nu aveti un saculet, puneti o bucata de tifon de minim 25×25 cm peste o sita, turnam linchidul
din blender si asteptam 5 minute sa se scurga. Apoi facem un saculet unind colturile tifonului si stoarcem bine.
Vom obtine un lapte bun, aromat si sanatos. Poate fi pastrat 2-3 zile la frigider.
Enjoy!
Nota: daca va place scortisoara si il vreti mai aromatizat, puteti pune mai multa scortisoara.
Daca il doriti mai dulce, puteti pune 4-5 curmale.
Eu intotdeauna fac cate 1 litru 🙂
Wow! Sunt super-tentata sa incerc aceasta reteta cat de curand. Noi nu bem lapte de vaca si tot experimentam cu diverse marci de lapte de soia si de orez de pe piata. Multe sunt ok, dar ar fi foarte cool sa imi fac propriul lapte de caju 🙂
Alexandra, e tare bun 🙂
E tare bun si usor de facut .
L-am incercat astazi! Deosebit!
Ce am putea face cu pulpa rezultata dupa scurgere?
Jana, ma bucur ca ti-a placut 🙂
In general merge folosit tot la deserturi raw sau vegane. Vezi aici retetele pe care le am eu, se adauga in compozitie, alaturi de migdale, nuci, etc.
As vrea sa fac niste experimente si apoi o sa postez reteta. Si anume sa amestec pulpa cu oua si ceva migdale/nuci macinate. Sa adaug poate ceva stafide, fructe confiate, cacao… sa vad ce iese. Daca iese bine, voi posta reteta si pe blog 🙂
Edith,
am gasit cateva retete in blogosfera vegana si nu numai; neavend prea multe ingrediente prin casa, am adaptat o reteta, dar trebuie sa recunosc ca va ramane in caietul meu de retete pentru ca seamana tare mult cu cerealele CiniMini.
Se ia asa:1 ceasca de pulpa (sa fie stoarsa bine bine), am adaugat 1 baton Nutribon – cel cu nuci (asta pt ca nu am avut fructe uscate la indemana), 1 lingurita de miere, 1 praf de sare, 1/4 lingurita de scortisoara, 1 praf de nucsoara (nu multa pt ca batonul Nutribon are deja in compozitie), 1 lingurita ulei de maslina.
Am pus in robot, am mixat jumatate de minut, hai sa zic 1 minut, dar n-a fost nevoie. Iti dai seama ca e omogena cand se ia compozitia in mana si se face usor bilute (adica se aduna).Compozitia o intindem pe o foaie de copt, si o taiem in patratele (1*1 cm am ales eu); atentie sa nu taiati si foaia de copt 😉
Am preincalzit cuptorul la 200C; dam la cuptor cam 10-15 min (eu am cuptor electric, poate fi diferit la celelalte); am intors foaia pe cealalta parte inca 10 min. Se rumeneste pe colturi cand e gata sa fie intoarsa.
Am citit ca se poate face si in varianta deshidratata: adica lasati compozitia la cuptor cam 6-8h, insa la o temperatura f mica si pe varianta de ventilatie a cuptorului. Asa si-a pastra mai multe proprietati; eu eram in graba.
Merge f bine cu o cana de lapte caju.
Edith, te astept insa si cu alte variante; imi pare rau sa arunc asa bunatate si in plus, nu sunt eu mare amatoare de torturi vegane. Dar nu strica sa adaug in alimentatie niste gustarele ca astea si sa nu mai iau cereale pline cu zahar si cine mai stie ce.
Te pup
Jana, o idee tare buna ideea ta de refolosire a pulpei care ramane de la laptele de caju/migdale etc. Revin si eu cu varianta mea cand o incerc 🙂
Abia aștept! Edith, dragă, mai ai rețete de lapte vegetal și din altele(mai autohtone sa zicem, gen nuca, alune de pădure)?
poti face la fel laptele din nuca si alune de padure. 🙂
Buna Edith
Putem folosi si fulgi de nuca de cocos in loc de nuca de cocos?
Ioana, eu fulgi am folosit. O sa mentionez asta in reteta. Ma gandeam ca se intelege 🙂
Primul lapte făcut de mn!!! A ieșit bun, aromat!!!
Ramona, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Vezi ca mai am 😉