shopify site analytics
Imam Bayildi - Edith's Kitchen

Imam Bayildi

Print Friendly

imam-bayildi-1

Desi este foarte cald, zilele astea am avut pofta de vinete. Si nu oricum, ci umplute, la cuptor,

varianta turceasca, cu mult ulei de masline, cunoscuta si sub numele de Imam Bayildi ( in traducere – imamul a lesniat).

Circula o legenda pe marginea acestui fel de mancare: se spune ca atunci cand le-a mancat, imamul a lesinat.

Acum, sunt mai multe speculatii: a lesinat de bune ce erau, a lesinat cand a aflat cat au costat ingredientele sau… cand a aflat cat

ulei de masline s-a folosit la reteta. Acum, indiferent de adevar, noi le multumim inca odata turcilor pentru o reteta delicioasa.

Mai multe despre imam bayildi puteti citi aici.

Ne trebuie:

2 vinete

2 cepe mari

100 ml ulei de masline

1 ardei gras

1/2 legatura patrunjel

2 conserve de rosii Sun Food

5-6 catei mari de usturoi

1 lingurita de zahar

1/2 lingurita scortisoara (optional)

sare, piper

4 ardei iuti (optional)

– cantitati pentru 4 portii –

Am folosit rosii decojite de la Sun Food – conserve 100% sanatoase, fara aditivi sau conservanti,

pe care le am mereu la indeamana.

Cum se face:

Taiem vinetele in doua pe lung, dupa ce le-am spalat bine in prealabil (eu nu le-am decojit si nici nu am taiat coada).

Le scobim miezul (nu de tot, ca in foto), le saram si le lasam asa pana pregatim umplutura.

vinete-taiate

Calim in cca 50 ml de ulei de maslie ceapa tocata solzi pentru cca 5 minute, apoi adaugam ardeiul gras taiat cuburi potrivite.

Taiem pulpa vinetelor in cubulete si le adaugam si pe ele dupa alte 2-3 minute.

vinete-la-prajit

Adaugam sare, piper si scortisoara (daca folositi).

Pasam o conserva de rosii cu blenderul de mana si turnam sosul obtinut peste amestecul de legume,

si lasam sa fiarba la foc mic cca 15 minute, amestecand din cand in cand. La sfarsit adaugam usturoiul pisat

si patrunjelul tocat marunt si omogenizam.

Clatim cu apa excesul de sare de pe vinete si le tamponam usor cu un servet de hartie.

Le punem intr-o tava, le umplem cu amestecul pragatit anterior, iar peste ele turnam cealalata conserva de rosii cuburi,

pe care am amestecat-o in prealabil cu sare, piper, zaharul si cei 50 ml ulei de masline ramasi.

Punem cate un ardei iute peste fiecare vanata

imam-bayildi-in-tava

si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 45-50 minute.

Servim cu garnitura de bulgur, cous-cous, orez sau orice altceva preferam.

imam-bayildi

Enjoy!

imam-bayildi-2

Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

5 Comentarii:

  1. Nicoleta Petre says:

    Arata absolut fenomenal ! Trebuie sa le incerc. Cred ca scortisoara le da o aroma aparte. Sunt familiara cu ea in mancarurile sarate din Grecia. Mmmm. Multumesc pentru reteta! 🙂

  2. Am stat multa vreme deoparte de vinete, caci inafara de salata clasica de vinete romaneasca, nu stiam cum sa le prepar… asa ca am inceput sa caut… asta e una din retetele exceptionale de care am dat, ridicata in slavi de sot! Felicitari inca o data si spor la toate!

  3. Am mancat acum cativa ani la un restaurant si am tot cautat retete, dar abia pe blogul tau am gasit cea mai buna varianta. Eu am adaugat si tofu si a fost un deliciu. Iti multumesc!

    • Ma bucur tare ca le-ai incercat si ti-au placut. Am cautat o varianta cat mai… originala, pregatita de o persoana de origine turca. 🙂
      Te mai astept!

Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*