Sună ciudat, nu? Așa am zis și eu acum ceva vreme când am aflat de existența acestei
modalități de a prepara semințele de chia. Insă trebuie incercată, seamănă foaaarte bine
la gust cu salata de icre și este cu mult mai sanatoasa.
Ca să nu mai spun ca astfel puteți manca salată de icre de post. 🙂
Despre beneficiile semințelor de chia, puteți citi aici.
Ne trebuie:
7 linguri de semințe de chia
150 ml apă
zeama de la 1/2 lămâie
1 ceapa mică
3-4 linguri ulei
sare
– cantități pentru 2-3 porții –
Cum se fac:
Foarte simplu! Amestecam semințele de chia cu apa, zeama de lămâie și sare.
Amestecăm continuu pentru 20-30 secunde. Apoi adăugăm uleiul (folosiți un ulei de calitate, de preferat presat
la rece – eu am pus ulei de germeni de grâu – ca sa fac salata si mai sănătoasă) și ceapa tocată foarte mărunt.
Eu le las apoi cca 30 minute, acoperite la frigider, sa se imbine aromele.
Servim pe pâine neagră/integrală (de preferat 🙂 cu salată de roșii. Este delicioasă!
Sunt foarte sățioase, deci cantitatea va ajunge pentru 2 sau chiar 3 persoane.
Enjoy!
Notă: găsiți semintele de chia in plafaruri sau, mai convenabilă la preț, la standurile care
vând seminte/alune/fructe confiate varsate.
Ce interesant. Nu auzisem nici de semintele de chia nici de icrele astea. Din c am citit despre ele, trebuie incercate. multumim.
Sa incerci, sunt foarte sanatoase. Merg pune si in budinci dulci.. Revin cu retete 🙂
Sunt curioasa de gust. Pofta deja mi-ai facut prin prezentarea frumoasa. Incerc reteta neaparat.
Asa cum am spus in reteta, gustul este ff asemanator icrelor.
Doamne cat de bine arata! Daca si gustul e pe masura. Ma declar inscrisa la gatit desi o fac destul de rar :))
Pai… daca faci reteta asta nu se prea numeste gatit :)))
Le-am facut azi dimineata! Sunt bune, le-am pus mai multa lamaie 😀
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
E buna, si eu o mai fac din cand in cand. Oricum icrele de peste nu s de evitat, is un aliment valoros 🙂
Nu stiu care sunt mai valoroase nutritiv: icrele sau chia, cert este ca in post nu se pot manca icre.. Asa ca este un bun inlocuitor. 🙂
Semințele trebuie spălate înainte? Am o tentativă la activ si este eșuată. Nu s-au legat deloc. Chiar vreau sa vad , gust curele..
Gabriela, nu trebuie spalate semintele. Ele in contact cu apa incep sa se gelifieza destul de repede. Nu-mi dau seama de ce nu ti-a iesit, ai respectat reteta mea?
Multumesc pentru reteta, o voi incerca! Dr. OZ reecomanda o lingura de seminte de chia intr-un pahar de apa, pentru a scapa de pofta de mancare la ore nepotrivite. Contin mult calciu si se pot consuma si in iaurt.(Pentru cine nu stie si alte moduri de a le folosi…):)
Da, merg si cu fructe, facute budinci. Foarte bune ies budincile. Voi pune curand o reteta 🙂
Este foarte frumos ca promovati si retete in varianta raw dar cred ca si mai frumos ar fi sa puneti un link catre pagina de unde v-ati “inspirat” pe principiul “sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului”. Numai bine va doresc si la cat mai multe retete raw!
Prima data am mancat icre de chia la un restaurant raw vegan, acum cateva luni. In plus, daca aveti curiozitatea sa va uitati pe net, sunt pe putin 10-15 site-uri care au reteta asta, asa ca nu cred ca si-o poate atribui cineva.
Daca credeti ca va apartine reteta, de ce nu ati semnat comentariul si sa puneti un link catre site-ul unde ati postat reteta pe care sustineti ca ati inventat-o dvs?
Wow ce må bucur så våd cå in bucåtåria rom. au intervenit atatzia bloggeri iscusitzi (asa cum esti si tu) care citesc si apoi incearcå tot felul de preparate “noi” chiar si in Eu. precum aceste semintze. Acum un an am våzut pe canalul britanic Travel, un reportaj din Chile si printre alte mancåruri ciliene, era si un preparat cu aceste semintze de chia ( la vremea aceea cåutand pe google.ro nu era nici traducere la quinoa) si spre sf. tipul a spus cå maj. muntenilor de acolo tråiau mult si erau sånåtosi dat. fapt. cå in iernile lungi si grele mancau mult din aceste semintze, inså pt. cå ec. lor este såracå au inceput så exporte peste 50% din productzie, astfel cå ei au inceput så månance mai putzin si in curand rata mortalitåtzii in orasele muntene din Chile & Peru o så creascå. Auzind comentariul de la sf. am fost curioaså de proprietåtzile semintzelor, inså retzinutå in a cumpåra … må gandeam la un boicot 😀 , noi aveam de unde alege, dar ei acolo in muntzi nu prea. Am o prietenå peruancå care fol. semintzele in loc de orez, dar am så-i propun si retzeta ta 😉
Ella, am auzit si eu despre versiunea asta, insa nu stiu cat este de adevarata… Dar cred ca era vorba de quinoa, nu despre semintele de chia.
O reteta cu quinoa am aici: https://www.edithskitchen.ro/2013/03/budinca-de-quinoa-cu-cocos-si-cacao.html
7 linguri de chia nu este prea mult? care e cantitatea zilnica de persoana ?
Nu este mult, pentru ca noi am consumat cantitatea de icre rezultata in reteta in 2 zile, 2 persoane. Este foarte satioasa, nu poti manca f mult.
Cantitatea recomandata este undeva la 2lg/zi.
Pfff ce bine mi-a prins reteta asta, pentru ca am si seminte de chia pe care le folosesc mai mereu. Chiar eram in pana de idei pentru micul dejun si asta chiar suna interesant icre de chia. Cu siguranta le voi face azi!
Mihaela, ma bucur ca iti sunt pe plac 🙂