web analytics
Print Friendly
 
Biscuiteii astia, desi nu sunt cei mai aspectuosi din lume, sunt cu siguranta printre
cei mai buni pe care i-am mancat. I-am facut deja de doua ori si s-au “topit” instantaneu.
Ne trebuie:
200g zahar brun
100 g unt moale sau margarina
1 ou (galbenus separat de albus)
1/2 lingurita vanilie
140 g faina
1/4 lingurita sare
75 g nuci maruntite fin
gem de care va place
(eu am pus de prune cu piersici)- cantitati pentru 35 de bucati -

Cum se fac:

Se mixeaza zaharul (puneti neaparat zahar brun, daca nu toata cantitatea, macar partial)
untul, vanilia si galbenusul.

Se adauga faina. Se obtine o coca destul de tare:

Se pune coca la frigider impartita in 2.

Luam pe rand cele doua bile si le transformam in bilute diametrul de cca 2 cm
(lucrati repede cu coca pt ca se inmoaie f repede).

Bilutele astfel obtinute, se dau prin albus batut, apoi prin nuca.
Se pun pe tava la distanta de 2 cm intre ele.

Se apasa fiecare bila in centru cu degetul mare (eu am folosit coada unui curatator de cartofi).

Asa aratau inainte de a le da la cuptor:

Se coc la 180 grade vreo 10 minute sau pana sunt gata (la mine a durat vreo 15 minute).
Sa le mai controlati din cand in cand, pt ca au tendinta de a se “imprastia” in timpul coptului
si nu-si mai pastreaza forma rotunda uniforma.
Inainte sa le scot din cuptor cu vreo 3-4 minute, le-am scos, “remodelat” putin cu ajutorul cutitului pe parti
si cu ajutorul unei cozi de lingura cilindrica, am mai apasat pe adancitura din mijloc.
Suna complicat, dar va asigur ca nu este… Photobucket
Asa aratau scoase de la cuptor:

Se lasa sa se raceasca 1 minut apoi se pun pe platou.
Dupa 30 minute se umplu cu gem
(eu am pus de prune cu piersici – mi se pare ca gemul acrisor merge cel mai bine cu nuca…).
Daca vrei ca gemul sa stea mai “teapan” si sa nu se lipeasca din cauza lui fursecurile intre ele,
puteti fce ca mine: am dizolvat 1/2 lingurita de gelatina (sau poate chiar mai putin) in putina apa
– conform instructiunilor – si am amestecat cu gemul.
Apoi, nu le suprapunem, lasam gemul sa se intareasca (eventual undeva la rece).

Sunt minunate! Putin crocante in prima zi datorita zaharului brun, dar se topesc in gura.
Dupa o zi se mai inmoaie dar raman la felde delicioase.
Vi le recomand cu incredere. Eu sunt fan declarat Photobucket.

Se pastreaza mai multe zile in casolete.

 

14 Comentarii:

  1. Deci recomandarea ta este ca putem folosi orice gem?
    O zi minunata iti doresc

  2. Mi-ai facut pofta, o sa le incerc si eu, mai ales ca se fac si repede…

  3. @James: poti folosi orice gem iti place, mie imi place mult combinatia gem de prune-nuca.

    @Oana: Sunt buune de tot. Te astept sa-mi spui daca ti-au placut.

  4. aaprosser says:

    Sunt delicioase si eu le-am facut de cativa ani, dar eu pun gemul inainte sa le bag la cuptor (gem de capsuni) salivez

  5. Asa e, sunt tare bune. Eu nu am pus gemul inainte de a le coace pt a nu se usca prea tare. Am vrut ca gemul sa aiba consistenta initiala. Orice varianta e ok, depinde de preferinte.

  6. Buna Edith, le-am facut si pe astea, mi-au iesit super bine si buneeeeee. Eu am pus gemul inainte sa le bag in cuptor. Am zis ca data viit nu le mai dau prin nuca macinata, o sa pun miez de nuca peste gem, ca piticu meu le freaca in mana si cade pe jos numai nuca macinata.
    Aici degustatoru: http://s200.photobucket.com/albums/aa62/predoiuaurelia/?action=view&current=P1050323.jpg
    Pupici pana data viitoare. ;)

  7. Relly, merci pt poza, ma bucur ca v-au placut !:) Sunt printre preferatele mele…
    Da, este o idee cu nuca in gem cand avem micuti care ii mamanca :)
    Weekend frumos!

  8. eu am facut azi aceste minunate fursecuri,le-am umplut cu dulceata de capsuni.sunt delicioase si usor de facut….si la fel de usor de mincat.spor ia treaba

  9. Ma bucur ca ti-au placut, Felicia!
    Spor la treaba si tie si te mai astetp! :)

  10. Si astea le-am incercat tot saptamana asta,au iesit bune cam tarii::))data viitoare o sa le incerc cu jumate zahar brun jumate alb,cred ca ies mai moi nu???si mai cred ca o sa imi fac un album pe facebook cu toate retetele incercate de pe blogul tau,ca pe majoritatea le-am pozat::))find atat de mandra de rezultat:)

  11. Si a doua zi tot tari au fost? :( Mie nu mi-au iesit tari iar a doua zi daca le tii acoperite se inmoaie. Nu am incercat decat cu zahar brun, dar poti incerca.
    Sa imi arati si mie neaparat daca iti faci albumul pe fb :)
    Suntem prietene acolo? Cum te cheama pe fb?

  12. Am facut albumul,momentan am doar cateva poze,dar de acum pozez tot ce fac:)))eu nu am putut sa te adaug la prieteni pe facebook,uite linkul de la album
    http://www.facebook.com/album.php?id=651977607&aid=304309#!/album.php?id=651977607&aid=304309&closeTheater=1

  13. Nu am putut sa vad pozele. Imi zice: “This content is currently unavailable”
    Uite linkul catre profilul meu pe fb, trebuie sa ma poti adauga: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000708791198
    Daca nu, da-mi userul tau si te adaug eu :)
    Iar asta este linkul catre pagina blogului de pe fb: http://www.facebook.com/pages/Ediths-Kitchen

  14. foarte bune

Leave a Reply