shopify site analytics
FURSECURI CU CIOCOLATA - Edith's Kitchen
Print Friendly

shortbread cookies

Sau asa-numitii “shortbread cookies” cum le spun englezii. Daca nu i-ati incercat, e musai.

Se topesc in gura, iar in combinatie cu ciocolata, dau dependenta!

Va sfatuiesc sa pastrati si pentru a 2-a zi (chiar si a 3-a) pentru ca sunt din ce in ce mai buni.

Nu va spun ca eu nu am mai avut a doua zi decat cateva bucati, pentru ca in ziua cand i-am facut,

pana sa ii glazurez cu ciocolata, am dat peste bolul in care erau si i-am imprastiat pe toti pe jos.
Evident 80% din ei s-au facut praf. Asa ca am mai ramas cu cca 10 bucati sa ii glazurez si sa ii pozez.

Sa va mai spun ca i-am mancat dupa ce i-am cules de pe jos? :)) Nu va mai spun, dar au fost tare buni!

Ne trebuie:

260 g faina

1/4 lgt sare

226 g unt

60 g zahar pudra

1 lgt extract vanilie

pentru glazurare (optional):

100-150 g amestec de ciocolata amaruie si ciocolata cu lapte

1/2 lgt ulei

– pt cca 40 bucati –

Cum se fac:

Amestecam intr-un bol faina si sarea.

Intr-un alt bol mixam untul cca 1 minut pana devine moale si cremos.

Adaugam zaharul pudra si mixam pana devine fina compozitia (cca 2 minute).

Adaugam vanilia.  Cu grija incorporam si faina amestecata cu sarea si omogenizam.

Nu va ingrijorati daca aluatul este inca neomogen. Cu mainile framantati compozitia de 2-3 ori apoi

puneti-o pe o folie de plastic, ii dati o forma plata si o dam la frigider pt cca 1 ora (sau peste noapte).

Scoatem compozitia de la frigider, o lasam 5 min la temp camerei (daca a stat peste noapte, o lasam 15-20 de min),

apoi intindem o foaie groasa de 5-6 mm pe o suprafata usor infainata.

Decupam forme dorite (eu am ales inimioare),

Untitled-2jpg

le punem in tava, pe hartie de copt

si le dam la frigider pt cca 15 minute(ca sa se raceasca si sa isi pastreze forma in timpul coptului).

Untitled-1

(fac o paranteza: hartia neagra din a doua poza, este ambalata ca in prima poza si este luata de la Lidl.

Poate fi folosita in loc de hartia de copt, pe ambele parti zic ei, de cca 300 de ori)

Din resturile ramase dupa decupare, facem iar o bila, o intindem si repetam decuparea.

Apoi le coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 10 minute.

Le scoatem de la cuptor, le lasam cca 5 minute in tava, apoi le transferam pe un gratar sa se raceasca complet.

Cand sunt complet racite le putem glazura. Este la alegerea fiecaruia, insa in combinatie cu ciocolata sunt incredibild e bune.

Topim ciocolata cu uleiul pe baie de aburi si inmuiem fursecurile partial in ciocoata topita.

Le punem sa se usuce pe o hartie de copt.

Bune, bune, bune. Si mai bune a 2-a sau  a 3-a zi, credeti-ma!

Enjoy!

shortbread cookies 1

Si m-am mai jucat putin..

shortbread cookies 2

Pentru Valentine’s Day le puteti glazura si cu royal icing (glazura de zahar colorata..) cum am facut eu mai jos:

fursecuri_fb

Pofta mare la inimioare si sa va iubiti mult! (nu doar de Valentine’s Day 😉 )

Sursa: Joy of Baking

Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

53 Comentarii:

  1. Nu se foloseste praf de copt?

  2. Ce putea fi mai simplu si mai bun pt Valentine’s day decat un biscuite?

  3. Edith draga, abia astept sa le incerc si pe astea. Inca mai am vreo cateva din reteta “fursecuri fragede”, care sunt gustoase, da’ ma cam necajeste consistenta aluatului, cand e sa le pun in tava. Mie mi s-au cam imprastiat…altfel spus, n-au iesit asa frumoase cum le-ai prezentat tu. Trebuie sa-ti marturisesc ca am facut o serie intreaga de retete depe blogul tau, cu care mi-am incantat fiica. De cate ori ma vedea ca sunt pe “Edith’s kitchen” urma, invariabil, replica: “Aha, deci iar faci ceva bun.”

    Multumim mult!
    P. S. Sa stii ca i-a placut ENORM si ultima reteta de cioco calda, care e mai mult o savuroasa crema de ciocolata.

    Pupici si spor in tot ce faci!

  4. Cu laptopul printre castroane, m-am apucat cu mare elan să fac minunatele fursecuri când mi-am dat seama că n-am zahăr pudră, mașină de râșnit sau chef să ies să cumpăr. Așa că am turnat zahărul în robot, mai precis în paharul acela mare cu blender. A mers de minune, zahărul s-a făcut praf și pulbere! Nu știu dacă am descoperit din nou roata, dar poate folosește cuiva… 🙂
    PS Aluatul e la frigider, acum mă duc la teatru și mă ocup de el când mă întorc.

  5. Foarte frumoase si o prezentare pe masura, adica …superba!!!Pupici!

  6. Wow,si eu tot forma de inimioare am ales dar alta reteta!Tare frumoase!Pupici!

  7. oh, ce frumosi sunt si fragezi si ciocolatosi … mmmmm …
    Pupicei scumpam mea Edith! Weekend placut!

  8. Buna Edith! Gaurica prin care ai pus panglica, ai facut-o inainte de coacere sau dupa? Si cu ce ai facut? Multumesc!

  9. Delia, nu se foloseste praf de copt. 🙂

  10. Edna, la fursecurile fragede, poti incerca sa pui aluatul putin la frigider inainte de a-l pune in posh (sau chiar dupa). Dar sa nu il lasi mult, pt ca va iesi greu din posh dupa. Chiar sa-mi spui daca ii mai incerci si faci asa cum a mers.
    Nici la mine nu s-a pastrat forma prea bine.. insa nu am pus aluatulla frigider..
    Ma bucur ca v-a placut ciocolata calda si te mai astept cu drag si pe viitor sa incerci retete de la mine! 🙂
    Weekend frumos!

  11. @Zana Buna Rau: foarte tare! Nu m-am gandit sa fac zahar pudra in blender :))
    Ce piesa buna ai vazut? De cand n-am mai fost la teatru.. 🙁
    Te astept sa-mi spui cum ti-au placut biscuitii 🙂

  12. Draga anonima, gauurile le-am decupat inainte de coacere (dupa nu poti, ca se sfarama). Se vede cand sunt puse in tava, inainte de copt.
    Sunt facute cu un pai (cu care bei sucul). Dupa fiecare gaura sufli pe el si dai afara coca, apoi gauresti alt fursec 🙂

    • emilia nedelea says:

      wooooooooow!!!!!!!!!!!!draga edith m-ai impresionat in cel mai bun mod posibil.de cat timp ma uit la aceste fursecuri, dar niciodata nu m-as fi gandit ca ai facut gaura cu un pai…..aceasta reteta nu am incercat-o inca,dar diseara este randul ei.eu am gasit pe un alt site o reteta si a iesit un dezastru.asa imi trebuie!!!:(( nu stiu ce mi-a venit mie sa ma uit pe alt site….la acea reteta am folosit praf de copt,si acele fursecuri au iesit tari ca piatra.nu se pot manca…..in fine,m-am invatat minte si nu mai colind c anebuna….la reteta ta pot folosi margarina in loc de unt?????te apreciez foarte mult!salutari!

    • Emilia :))))
      Sper ca ti-au placut, sunt unele din fursecurile mele preferate 🙂
      Poti folosi margarina in loc de unt daca vrei. insa eu iti recomand sa nu mai folosesti margarina, pentru ca este foarte daunatoare pt sanatate.. Vrei sa le faci de post?

  13. Fetele, multumesc pentru comentarii. Ma bucur ca va plac! 🙂

  14. Edith, am văzut Amor și foc în Lipscani. http://www.godotcafeteatru.ro/spectacole-godot.html. Practic nu e o piesă de teatru, dar nici nu știu să-ți spun ce-a vrut să fie pentru că nu m-am dumirit. 🙂 Biscuiții i-am pus abia azi la copt și sunt SEN-ZA-ȚI-O-NALI. Ce nu-mi place la ei e că se mănâncă repede: mai am 5. 🙂

  15. Frumoase, bune si usor de facut…pe placul meu :). Weekend minunat iti doresc!

  16. Draga Edith, astazi le-am incercat.Sunt f.f.f. bune.Acum sunt cu ciocolata pe ele, le-am lasat la uscat.Nu sunt asa de prezentabile ca ale tale, dar merge, pentru prima incercare e ok.Gustul e grozav. Pupici. Multumim inca o data ca ne incanti cu astfel de retete.Anca

  17. Le-am incercat acum. Aluatul mi-a iesit cam faramicios cand am vrut sa il intind si fiindca nu am avut loc sa bag ditamai tava in frigider am zis ca mai bine o scot afara. Dar cred ca nu s-au racit suficient, nu stiu, dar mi s-au intins in tava cand le-am bagat in cuptor :((. Cred ca ar fi iesit bune. Clar nu sunt buna la facut fursecuri pt ca asta ar fi cam a treia incercare si al treilea esec. Partea frumoasa e ca s-a distrat fi-miu cand am facut forme impreuna. Pacat ca nu prea avem ce sa si mancam. 🙂

  18. Draga Edith, am facut azi biscuitii si mi au iesit super! Si buni si aspectosi! Pana pe 14 o sa fie numai buni de mancat! Multumesc de reteta!

  19. ce bine arata!!! Super Edith

  20. Zana buna,ma bucur mult ca ti-au placut. Daca mai ramaneau si pe a doua zi, ai fi vazut ca-s si mai buni 😉
    In legatura cu teatrul.. m-ai lamurit :))

  21. Irinka, imi pare rau ca nu ti-au iesit fursecurile 🙁 Chiar nu imi dau seama de ce aluatul tau a fost sfaramicios.. Ai respectat intocmai cantitatile (le-ai cantarit cu cantarul?).
    Dar chiar si asa, daca s-au intins in tava, de ce nu ati putut sa le mancati? 🙁
    Daca te ajuta si nu l-ai vazut poate te uit la videoul retetei care este trecut la sursa, la sfarsitul retetei.
    Eu zic sa o maiincerci odata.. ca sigur iese. ceva s-a intamplat la tine..

    • Sa stii ca pana la urma s-au mancat. 🙂 Nu au fost aspectuosi, se si faramitau dar s-au mancat si la gust au iesit buni. Pana la urma fi-miu a fost incantat. Nu stiu de ce nu au iesit ei cum ar fi trebuit dar mai incercam. 🙂

    • chiar nu imi dau seama de ce ti-au iesit asa.. 🙁 Imi pare tare rau.
      Musai sa-i mai incerci daca v-au placut 🙂

      • Eu i-am facut, sunt f buni si fragezi, se topesc in gura! Poate nu i-au iesit pt ca nu a batut indeajuns untul cu zaharul si i-a tinut la temperatura camerei – eu am mixat untul cu zaharul timp de zece minute, sa se umfle untul spuma. Adevarul e ca aluatul este f moale, nu poate fi folosit la temperatura camerei, doar din frigider in tava si in cuptor . Si daca se inmuia putin aluatul, iar i-am pus in frigider cu tava si de acolo in cuptor – exact cum zice reteta, trebuie urmata pas cu pas si ies sigur. Eventual sa puneti la copt prima data 5 -6 bucati sa vedeti ce iese ca sa nu stricati tot aluatul.

        Sa lasati aluatul mai gros (de vreo 6-7 mm ) arata mai frumosi, eu pe primii i-am intins putin prea subtiri, si s-au rumenit prea repede.

        Edith, am avut probleme cu ciocolata pt ca mi se topea la temperatura camerei, si trebuie sa ii tin in frigider. So am folosit cipsi de ciocolata de lapte si nu am adaugat ulei. I-am inmuiat in ciocolata si i=am lasat in frigider sa se intareasca ciocolata. Oare pt ca i-am bagat la frigider, sau pt ca am folosit ciocolata cu lapte?

        PS: Daca ii faceti,sa stiti ca tin fff mult, eu am facut de craciun si acum dupa 5 zile sunt la fel de fragezi.

        Scuze comentariul f lung si spor la copt!

        • Miha, ma bucur ca ti-au placut 🙂
          Nu stiu de ce ti se topea ciocolata la temp. camerei. In mod normal, poti tine o ciocolata la temperatura camerei fara probleme si nu se topeste…
          Nici cu ciocolata cu lapte nu ar fi trebuit sa se intample asa… Nu-mi dau seama de ce ai patit asa.
          Iti multumesc pentru comentariu si pentru incurajarile adresate catre ceilalt vizitatori. 🙂

  22. Maria, ma bucur mult ca ti-au placut 🙂 Poate ti-au mai ramas si pt maine, sa vezi ca sunt si mai buni! 😉

  23. Timea, Bianca, ma bucur ca va plac 🙂

  24. Numai le-am scos din cuptor.. nu m-am abtinut sa gust macar una… sunt foaaaarte gustoase 🙂

  25. Nitza, ma bucur mult ca ti-au placut 🙂 Sper ca ti-au mai ramas si pentru astazi 😉

  26. hihiiiii… nu mai pot, de 2 zile salivez, vreau si eu! in seara asta sau maine incerc!

    >:D<

  27. Alexandra, le-ai incercat?
    Sper ca ti-au placut 🙂
    hugs!

  28. buna, in locul untului putem folosi untura? merge aceeasi cantitate sau mai putin? ce as mai manca niste biscuiti, ar pe caldura asta….te pup

    • Ioana, nu stiu cum ar iesi cu untura, asa ca nu stiu ce sa te sfatuiesc nici in privinta cantitatii.. Poti pune la fel daca vrei sa ii faci musai cu untura. Dar de ce nu vrei sa folosesti unt?
      Uite o reteta la care se foloseste untura: http://www.edithskitchen.ro/2011/04/caise.html
      Eu sa stii ca coc seara.. Deschid larg geamul, pun la copt, setez timerul si plec din bucatarie. Ma intorc cand suna si le scot 🙂
      te mai astept!

    • Farmecul acestor biscuiti este gustul de unt combinat cu aroma de vanilie, superb! Cu untura cred ca ar iesi oribil, nici cu margarina nu cred ca ar fi buni, pt ca untul este actorul principal, motivul pt care acesti biscuiti au fost inventati. Daca se inlocuieste cu altceva nu mai sunt shortbread cookies, si atunci gasiti alte retete care folosesc acele ingrediente.

      Este un alt fel de fursec, diferit de cei autohtoni, merita incercati, si nu e nevoie de praf de copt sau oua etc etc. Si ies perfecti de fiecare data !!

  29. OH DOAMNE!!! LE-A VENIT TIMPUL LA ACESTE FURSECURI MINUNATE DE CRACIUN! AZI AM AVUT LIBER SI AM OPRIT-O ACASA SI PE FIICA MEA DE 4 ANI SI AM FACUT 3 MINUNATII DE FARSECURI TOATE DUPA RETETELE TALE EDITH. AU IESIT FF BUNE TOATE: FURSECURI NEMTESTI CU SCORTISOARA ,FURSECURI AROMATE SI PE ACESTEA CU CIOCOLATA…… TARE M-A LAUDAT SOTUL MEU. FELICITARI PT UN BLOG CU CARE NU AM DAT GRES[ DOAR O TAVA DE FURSECURI PE CARE AM UITAT-O IN CUPTOR,PT CA M-AM APUCAT DE GLAZURAT PE CELE CU CIOCOLATA , AU IESIT MAI TARI DECAT TREBUIA :-)). ITI DORESC MULTA SANATATE SI S-O TII TOT ASA! CU DRAG ALEXANDRINA

    • Alexandrina, ma bucur tare ca ai incercat 3 retete de fursecuri de la mine si ti-au placut 🙂
      te mai astept cu drag sa te inspiri.
      Sarbatori fericite! 🙂

  30. Edith, felicitari ! Sunt mai mult decat grozave 🙂
    Prima incercare a fost reusita, din 8 tavi, am ars doar doua dar s-au mancat si acelea. Deci,foarte, foarte bune! Multumim frumos !

  31. Mmm o bunatate!!Si sunt tare dragutele!

  32. Arata foarte bine! Totusi,,,nu folosesti ou deloc?

  33. Mi-au luat jumatate de zi, dar mi-au reusit. Multumesc.

  34. Citisem comentariile de mai sus cu biscuitii care isi stricasera forma. Asa ca i-am tinut mai mult la frigider si i-am copt in transe mici, aveam nevoie si de o cantitate mai mare. Dar au iesit f. buni si toata lumea i-a apreciat.

  35. Buna.
    am facut aluatul respectand cantitatile, dar dupa ce le-am scos din cuptor si am incercat sa le iau din tava mi s-au faramitat in mana de nu am avut ce sa aleg 🙁
    faptul ca am folosit unt de 82% a contat?

    multumesc

    • Irina, cum adica s-au faramat in mana? Ai avut un aluat tare pe care l-ai taiat cu formele si apoi l-ai copt? Daca da, nu avea cum sa se sfarame. Inseamna ca a fost ceva problema inainte de a le baga la cuptor.
      Ai cantarit toate ingredientele? Nu cred ca are de ce sa fie de la unt.

Adauga comentariu