Suntem in plin post, asa ca o idee la indemana, delicioasa si satioasa sunt chiftelutele de legume,
astazi reteta de falafel. Am ales sa nu le prajesc in baie de ulei, asa cum se fac in mod traditional,
pentru ca absorb mult ulei. Am pus doar cateva linguri de ulei in tigaie, asa am obtinut o varianta usor mai light.
Aveti varianta rapida de a folosi naut la conserva, sau naut uscat, lasat la hidratat peste noapte sau usor fiert.
Eu am ales varianta conservelor de naut de la Sun Food, conserve 100% sanatoase, fara adaosuri sau conservanti.
Nu-mi place coriandrul si chimionul care se pun in mod traditional in el, eu le-am pastrat simple,
doar cu patrunjel, ceapa, usturoi si bineinteles putin picante. Si au fost minunate! 🙂
Ne trebuie:
2 conserve de naut Sun Food
2 cepe
5 catei de usturoi
1 legatura mare patrunjel
2 linguri de faina
boia iute/sos chilli (optional)
1 legatura mica de coriantru
1/2 lingurita chimion pudra
sare, piper
6-8 linguri de ulei pentru prajit
– cantitati pentru cca 15 bucati –
Cum se face:
Lasam nautul la scurs intr-o sita (eu l-am lasat 2-3 ore, dar poate sta si mai putin). De cat de bine scurs
de lichid este nautul, va depinde cantitatea de faina folosita. Daca este foarte bine scurs, posibil sa aveti nevoie
de 2 linguri rase de faina, daca nu s-a scurs prea bine, vor fi probabil necesare 2 linguri cu varf.
Punem nautul in robotul de bucatarie si il maruntim (eu l-am facut in 3 transe), fara a-l face pasta.
Amestecam intr-un bol incapator toate ingredientele: nautul maruntit in robot, ceapa si patrunjelul tocate marunt,
usturoiul pisat, coriandru si chimion, faina, sare, piper si boia sau sos chilli daca le preferati iuti.
Faina o putei adauga cate o lingura, treptat, pentru a evita sa obtineti o compozitie prea uscata. Omogenizam bine.
Formam bilute din compozitie pe care le aplatizam.
Punem 3-4 linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta, lasam sa se incinga si punem falafelul la prajit.
Lasam cate 4-5 minute pe fiecare parte, la foc mic. Le intoarcem cu grija, cu o paleta (exista riscul de a le sfarama).
Le scoatem pe servetele de hartie, pentru a absoribi excesul de ulei.
Le consumam reci sau calde, cu salata, sos de iaurt, smantana (daca nu tinem post).
Enjoy!
Supeeer bune!
Nu mi-ai iesit la fel de aratoase, dar au fost extraordinare!
Multumesc pentru reteta!
Elena
Elena, ma bucur ca ti-au placut. Eu le bibilesc, ca asa-mi e firea 😛
Important e ca ti-au placut 😉