shopify site analytics
Covrigi - Edith's Kitchen

Covrigi

Print Friendly

covrigi

Ati vazut ca nu am pe blog prea multe retete cu aluaturi pentru ca, trebuie sa recunosc mi-e cam frica de ele.

Dar dupa ce am incercat cozonac, parca am mai prins curaj. Si cum covrigii calzi sunt atat de buni, mi-ai luat inimia in dinti

si am facut covrigi. Absolut de-li-ciosi! Trebuie sa ii incercati. Cu lapte sunt dementiali! 🙂

Ne trebuie:

330 g faina

1/2 lgt sare

1 lgt zahar

2 lgt drojdie

250 ml apa calduta

+

150 ml apa

1 lg bicarbonat de sodiu

sare grunjoasa/mac/susan – pentru deasupra

– cantitati pentru 8 bucati –

Cum se fac:

Intr-un bol mediu amestecam drojdia cu zaharul si 2-3 lg de apa calduta (nu fierbinte!).

Lasam compozitia cca 10 minute.

Intr-un bol incapator amestecam faina cu sarea, adaugam compozitia cu drojdie si restul de apa calduta.

Framantam pana obtinem o coca moale dear nelipicioasa (mai adaugam putina faina daca este necesar).

Punem coca intr-un bol uns cu ulei si lasam la dospit, acoperit cu folie sau un prosop cca o ora.

coca in castron

Punem 150 ml apa cu bicarbonatul la incalzit, pana se infierbanta (intr-un ibric asau o craticioara mica).

Impartim coca in 8 bucati si le acoperim cu folie de plastic sa nu se usuce.

Din fecare bucata facem un sul lung de cca 60 cm. Asta este partea cea mai migaloasa.

Incepeti dintr-un capat si rulati intre palme si sulul de coca se va lungi din ce in ce mai mult.

Indoim sulul in jumatate, rasucim cele doua jumatati si apoi formam un cerc. Introducem cele doua capete in ochiul format

la indoitura si intoarcem covrigul obtinut astfel cu fata in jos. Sper ca imaginile sa fie mai graitoare 🙂

aluat covrigi

Pe masura ce modelam covrigii il punem pe rand in apa calda cu bicarbonat si il lasam cca 5-6 secunde, dupa care il scoatem cu o paleta

si il punem in tava pe hartia de copt. Presaram imediat sare grunjoasa/mac/susan cat sunt uzi, altfel nu se vor lipi pe suprafata lor.

Apoi facem urmatorul covrig si procedam la fel.

covrigi in tava

 Ii punem pe toti in tava si ii lasam cca 5-10 minute. Coacem covrigii la cuptorul preincalzit la 230 C pentru 10-15 minute.

covrigi 3

Ies minunati! Stiti cum miroase in bucatarie? Trebuie sa-i incercati, repet! 🙂

covrigi 1

Enjoy!

covrigi 2

Nota: Recomand sa ii consumati in aceeasi zi (nici nu va fi greu, la cat sunt de buni). La 1-2 ore dupa ce ii pregatiti, sunt crocanti la exterior si moi si pufosi la interior.

Ulterior se vor mai intari, iar daca ii tineti in punga devin usor gumosi. Insa cu lapte merg de minune si a doua zi, stiu asta pentru ca eu am facut portie dubla si am avut si a doua zi.

 

Publicat in categoria MIC DEJUN, PAINE - ALUATURI, RETETE DE POST
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

41 Comentarii:

  1. Mmmmm cum arata.. diseara ii incerc! :*

  2. Bunicul meu ii facea tot asa, insa ii oparea in apa clocotita cu sare mare si appi ii punea in tava la copt. Zilele trecute imi ppvestea sotul meu despre covrigii astia ce buni erau. Acum ii vad la tine. Sunt superbe pozele, dar care oare, nu sunt?

  3. mi-ai facut o pofta! f frumos s-au rumenit!

  4. in fabrici se oparesc in apa cu soda caustica, ma bucur sa vad ca functioneaza si cu bicarbonat de sodiu 😀

    • Pftiiiim? Cum adica cu soda caustica?? Pai aia nu e otravitoare?
      Dar ce rol are oparirea asta, ca eu nu m-am prins 🙂

      • Solutia de soda caustica (3%) se foloseste pentru ca soda este un alcalin si reactioneaza cu amidonul din aluat (descompune zaharurile), favorizand reactia Maillard, care coloreaza crusta produselor de panificatie.

        Bicarbonatul de sodiu are un ph de mii de ori mai mic decat solutia de soda caustica, deci reactia nu este comparabila. Prin urmare, in principiu, degeaba se foloseste bicarbonatul de sodiu, efectul e aproape nul, prin comparatie.

        Solutia de soda se foloseste de cand lumea, nu e periculoasa pentru ca se neutralizeaza in timpul coacerii.
        (o explicatie aici, in engleza: http://www.thefreshloaf.com/node/20346/truth-regarding-lyes)

        • Multumim pentru informatii. Interesante. Nu as fi zis niciodata ca soda caustica este comestibila si inca am rezerve.. 🙂

  5. mmm.. ce pofta mi-ai facut!! Imediat am sa ma pun pe treaba 🙂 am toate ingredientele necesare.. asa ca azi mananc covrigi!!! uraaaa 🙂 multumesc mult mult pt reteta.. te pup

  6. Roxy Nastase says:

    Buna, Edith! eu cam asta stiu despre oparirea covrigilor : le da o culoare frumoasa si un luciu placut, dar si intrerupe fermentatia, eliminandu-se formarea golurilor in miezul covrigului. O dupa-amiaza placuta iti doresc!! 🙂

  7. Oficial, ma autodeclar fana ta numarul 1 :)) Nu stiu cu cine ma lupt pentru pozitia asta, dar trebuia sa o zic! Multe bunatati mai faci 😀

  8. Ai mei sunt la cuptor.. m am tinut de cuvant! 😀

  9. Cat de grozavi. Mai frumosi si bineinteles mai buni ca la simingerie..Bravo!

  10. Au fost foooooarte buni! Pana seara s au “ventilat” deja.. piticii mei au fost ft incantati! Desi pana acum nu ti am scris deloc te urmaresc de ft mult timp si am facut super multe retete de la tine! Esti sursa mea de inspiratie! ♥

    • Adina, ma bucur tare ca i-ai incercat si ti-au placut 🙂
      Ma bucur ca te inspira retetele mele si m-ar bucura pe viitor sa-mi mai dai feedback-uri ep viitor cand incerci ceva 🙂

  11. Patchwork Daily Desire says:

    Am vazut reteta si am facut-o deja de trei ori! multumesc! Toata familia iti multumeste!

    • Wow, m-ai batut! 🙂 Eu i-am facut doar de doua ori (si asta pentru ca ii mananc :)).
      Ma bucur ca i-ai incercat si ti-au placut! Te mai astept! 🙂

  12. Si noi am repetat duminica dupa somnul de dupa amiaza..au fost deliciosi cu iaurt acrisor!

  13. Azi am framantat si eu covrigii,sunt la dospit,sunt curioasa daca ii reusesc,nu ma pricep deloc la aluaturi dospite!!!

    • Nico, te astept sa-mi spui cum ti-au iesit 🙂 Nici eu nu-s prea prietena cu aluatul dospit… insa incercam sa ne imprietenim :))

  14. Au iesit foarte buni,s-au terminat imediat!!!!!!Am mai incercat si alte retete de pe blogul tau,mi-au reusit toate,azi incerc tortul caramel,doar ca la crema am gresit si am facut cocoloase cand am pus galbenusurile cu amidonul,sper sa nu se simta asa de rau,dupa ce amestec cu frisca!!!:(((

    • Nico, ma bucur ca ti-au placut 🙂
      Nu cred ca se vor simti cocoloasele. Te astept sa-mi spui cum ti-a placut si tortul 🙂

  15. Cel mai gustos si delicios tort,nu s-au simtit deloc cocoloasele, un tort deosebit!!!!!!E preferatul meu!:))

  16. rayana57 says:

    Toate retetele tale sunt delicioase. Aproape le-am incercat pe toate. Ce ai zice daca ai adauga si numarul de calorii continut de fiecare reteta ? 😛

    • Rayana, ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine
      Din pacate nu ma pricep sa calculez nr de calorii la un produs. Ii las pe cei mai priceputi ca mine sa faca asta 🙂

  17. au fost, sunt si vor fi dintotdeauna preferatii mei inca din copilarie COVRIGII!!! Peste ani am incercat sa reproduc reteta covrigilor care mi-a ramas undeva intr-un coltisor in memorie, gustul lor proaspat si mirosul lor….ahhh….desigur am sa incerc si aceasta minunata reteta!!! 🙂

  18. Imi cer iertare pentru intrebarea, poate cam naiva(?!!): 2 lgt drojdie ce inseamna, drojdie proaspata in grame se poate(10 gr?)?Stiu ca postarea e de doi ani, dar poate am noroc….

    • Elena, scuze pt intarziere. Am folosit drojdie granule, masurata cu lingurita 🙂
      Nu stiu exact ce gramaj de drojdie proaspata este recomandata pentru 330 g faina, citeste pe ambalaj si aproximezi (nu am folosit mai deloc drojdie proaspata..).

  19. Draga Edith, demult nu am mai scris la rețetele care le-am făcut si au fost destul de multe,aseară am făcut plăcinte cu varză(am vrut să-ți trimit o poza dar nu am reușit) și azi am sa încerc covrigii😊sper să am noroc și să-mi iasă rețeta!Mulțumesc pentru toate rețelele,o zi frumoasa 😘

    • Marys, ma bucur ca ai incercat placinta cu varza (sper ca ti-a placut). Imi poti trimite poze pe pagina de facebook – https://www.facebook.com/EdithsKitchen/ , poti posta pe wall direct 🙂
      In ceea ce priveste covrigii, sigur iti ies daca respecti intocmai reteta si indicatiile si ai puutina rabdare 🙂
      Astept impresii!

Adauga comentariu