Trebuie sa recunosc ca-mi plac chiftelutele. De orice fel.
Astazi avem o reteteta de chiftelute de ciuperci, de post, varianta light&healthy.
Am folosit pentru a lega compozitia fulgi de ovaz macinati si seminte de chia. Fibre, magneziu, omega 3, toate dintr-o lovitura 🙂
Dupa preferinte, puteti apela si la varianta not-so-light-and-healthy 🙂 in care sa folositi
pentru a lega compozitia 1-2 linguri de faina, pesmet sau 1-2 cartofi fierti.
Ne trebuie:
3 borcane de ciuperci Sun Food
1 ceapa mare
1 ardei gras
3 catei de usturoi
4 linguri cu varf fulgi de ovaz
4 linguri seminte de chia
4 linguri ulei de cocos (sau ulei de masline)
1/2 legatura patrunjel
sare, piper
sos iute
– cantitati pentru cca 21 bucati –
Am folosit ciupercile taiate de la Sun Food 100% conserve sanatoase, fara adaos de conservanti,
pe care le am intotdeauna la indemana.
Cum se fac:
Punem ciupercile la scurs intr-o sita si le lasam la scurs pana pregatim restul ingredientelor.
Macinam intr-un robot de bucatarie (sau intr-o rasnita electrica de cafea) fulgii de ovaz.
Punem in robotul de bucatarie: ciupercile bine scurse, ceapa si ardeiul taiate bucati mari, usturoiul pisat.
Punem robotul in functiune pana toate ingredientele se maruntesc bine.
Rasturnam compozitia intr-un bol incapator si adaugam fulgii de ovaz macinati, semintele de chia, patrunjelul tocat,
uleiul de cocos, sare piper si sosul iute (daca folositi).
Omogenizam bine compozitia si o lasam sa se odihneasca cca 20-30 minute oentru ca semintele de chia si
fulgii de ovaz sa traga lichidul din compozitie.
Formam chiftelulte si le punem pe hartie de copt in tava de la aragaz (eu am folosit o forma metalica rotunda,
in interiorul careia am pus compozitia cu lingura, am presat bine si am indepartat forma).
Asa am obtinut chiftelutele perfect rotunde din imagine. Am pus pe fiecare chifteluta cateva picaturi de ulei de cocos.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30 minute, apoi intoarcem chiftelultele cu atentie
cu o paleta si mai coacem 5 minute si pe cealalata parte.
Le savuram cu pofta, fie calde fie reci, ca atare sau langa o salata. Eu mancasem vreo 4 pana sa apuc sa le fac poze.
Majoritatea le-am mancat goale, asa mult mi-au placut.
Sper sa va placa si voua la fel de mult.
Enjoy!
Sunt excelente, se aseamana foarte mult cu chiftelutele de dovlecei pe care mi le pregatea bunica atunci cand eram mai mica.
Asa este sunt tare bune. Daca le-ai incercat, ma bucur 🙂
Nu pare deloc complicat, insa pentru mine totul capata o alta dimensiune cand intru in bucatarie. Sper sa a descurc. Mersi pentru reteta!
Chiar deloc complicat. Trebuie urmati toti pasii insa si respectate ingredientele. Sper sa-ti placa! 🙂
Se pot lega cu ou si mai putin ovaz?
Sigur, poti pune ou insa adaugand lichid nu stiu daca poti pune si mai putin ovaz. Incearca si vezi consistenta. Poti pune si pesmet, dar fulgii de ovaz sunt mai sanatosi. Doar ca nu vor mai fi de post. 🙂
Bună,
Ai încercat si cu ciuperci proaspete? Mă gândesc că un kg ar fi echivalentul a 3 borcane…
Buna Andrei. Nu am incercat cu ciuperci proaspete, dar da, cam 1 kg cred ca ar fi ok. Oricum ar fi, adaptezi cantitatile pe parcurs, nu este ceva batut in cuie ca la o prajitura. 🙂