1 kg de cartofi (depinde de tava)
100 ml lapte
200 ml smantana
3 linguri faina
30 g unt
50 g cascaval ras sau brinza telemea rasa.
Cum se face:
Cartofii (eu am pus 1 kg) , curatati de coaja, taiatai in cuburi mai mari (3 cm), se pun in apa clocotita (cat sa-i cuprinda) putin sarata si se fierb circa 15 minute.
Cand sunt fierti, se scurg de apa si apoi se rastoarna intr-o cratita/tava care a fost unsa cu unt (eu fac in vas de Jena) .
Faina se freaca cu laptele rece, adaugat cate putin, ca sa nu se formeze cocoloase; apoi, se adauga smantana, se amesteca bine si se toarna totul peste cartofi (nu se amesteca).
Deasupra se presara branza telemea rasa sau cascaval ras (eu am pus ambele). Daca nu se pune telemea (care sareaza), se presara deasupra cca 1/2 lingurita cu sare fina. Se dau la cuptor cu 15 minute inainte de servire pana se rumenesc marginile.
Aici dupa ce i-am scos:
Se servesc fierbinti, ca fel intai. Sunt ff buuuni 🙂
Si o portie pentru voi:
MMMMMMMMM!Ador cartofii astia! Eu sunt proaspat casatorita si nu stiu sa fac mai nimic!:( Dar invat de la tine! Pup!
Sunt tare buni, intr-adevar. Ma bucur ca te pot ajuta 🙂
uoaaaaaaaaa
Si uitsem de reteta asta!!!
Doar bunica-mi gatea ceva asemanator, dar doar cu cartofi “noi”
Multumesc pentru amintirile trezite; asi scrie chiar sar’na (!) dar virtual nu se poate.
Cupla! 🙂
Sa stii ca sunt ff buni si cu cartofi vechi 😉
Tocmai i-am savurat! Mersi de reteta! I-am ochit mai demult,dar abia acum i-am facut daca tot e saptamana alba. Cred ca tot farmecul il are cascavalul care se intinde.
Ionela, sper ca ti-au placut! 🙂
Ma bucur ca i-ai incercat.
pot unge pirofila si cu margarina daca nu am unt?
Anonim, poti folosi margarina in loc de unt (desi eu nu o recomand.. este tare daunatoare..).
Mai bine ungi tava cu ulei 🙂
Deci jur k ai cele mai smechere retete si felul in care le prezinti 🙂 !aqm am pus si eu la cuptor sa vedem ce iese! 🙂 ! Multumesc mult de tot!
Denisel, multumesc :))) Sper ca ti-au placut 🙂