shopify site analytics
Bouyourdi - Edith's Kitchen

Bouyourdi

Print Friendly

bouyourdi 1

 Bouyourdi este un aperitiv cu specific grecesc, mai precis legume coapte cu branza.

Rezultatul este delcios! Va asigur ca denumirea preparatului este mai complicata decat prepararea lui.

Cu putin noroc, o veti gasi in unele taverne in Grecia, insa eu nu am gasit-o in multe.. Majoritatea nu o au

in meniuri si nu inteleg de ce, pentru ca este foarte, foarte buna.

In schimb am intalnit-o in meniurile restaurantelor cu specific grecesc din Bucuresti si chiar in meniul

unui restaurant cu specific romanesc/international in provincie, cu o denumire usor schimbata.

Oricum ar fi, se face foarte repede si este delios, merita incercat.

Ne trebuie:

1 rosie mare

1/2 ardei gras

100 g branza feta

50 g telemea (optional)

50 g mozzarella (optional)

1 lg ulei de masline

oregano, piper

fulgi chilli (optional)

– cantitati pentru o portie –

Cum se face:

Taiem rosiile cubulete potrivite, ardeii fasii. Branzeturile le sfarmam sau le taiem cubulete.

Mozzarella o radem pe razatoarea mare.

Punem 1 lg de ulei de masline intr-un vas termorezistent care merge la cuptor.

Intr-un bol amestecam rosiile, ardeii, feta si telemeaua, piper. Punem amestecul obtinut in vasul cu ulei

punem deasupra oregano uscat, fulgii de chilli si mozzarella rasa.

Puteti folosi doar branza feta sau doar telemea.

Dupa gust, puteti folosi mai multa branza, sau mai multe legume.

Coacem acoperit, la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 20 minute,

inlaturam capacul si mai lasam la cuptor inca 5-7 minute.

Servim cu lipii grecesti (de preferat). Eu le iau de la un fast food grecesc de pe Mihai Eminescu.

Bun-bun-buuuun! 🙂

Enjoy!

bouyourdi

Publicat in categoria BUCATARIE INTERNATIONALA
Aboneaza-te la newsletter

Primesti pe email cele mai noi retete!

 

22 Comentarii:

  1. delicios 🙂 si usor de preparat

  2. mmm…minunat arata!! mancarea, vasul, pozele….profi! 😉

  3. Un aperitiv foarte bun si foarte usor de facut! Am mancat chiar anul acesta in Grecia, mai exact in Agios Nikitas, insula Lefkada. L-am mai preparat si aici in amintirea vacantei. La o taverna era servit exact asa cum l-ai prezentat tu, iar la alta tot amestecul de ardei, rosii si feta era pus in ardei capia taiat pe jumatate. Ambele la fel de bune!
    Aici am poveastit despre experienta mea culinara din Agios Nikitas: http://amfostacolo.ro/grecia-pareri,7/lefkada,26,137/restaurante-taverne-in-lefkada,8082/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__34061.htm (sper ca nu se considera reclama)

  4. in week-end asta fac!

  5. Poza e super, iar aperitivul cred ca e foarte gustos. Eu pregatesc ceva asemanator, in loc de rosii pun broccoli, alteori adaug si sunca, ciuperci sau cartofi fierti. Daca branza este una de buna calitate, iese foarte, foarte gustos. Voi incerca si cu rosii, cred ca va fi la fel de bun, asa ca multumesc pentru idee!

  6. Preparatele astea cu branzeturi sunt o bunatate, cu sau fara carne!
    O seara buna!

  7. Buna,
    Am facut si eu in seara asta. Multumim Edith pt reteta!

  8. Cristina: asta ne face sa fim doi la numar! In circa o ora si un pic voi deja pe drum gata sa iau ingredientele. Si daca tot vorbim de o reteta greceasca, un pic de vin rosu nu strica, usor sau mediu? http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/wine-pairing-chart_510ff8a6ca58b.png ne spune 😀 (sper ca nu se considera reclama)

    O masa copioasa!

  9. Mi se pare ciudat ca nu ai gasit-o in tavernele din Grecia… noi am fost vara asta si la absolut fiecare taverna era in meniu acest minunat bouyourdi…

  10. abia astept sa o gatesc

  11. e la cuptor…super easy de pregatit…in pauza de publicitate

  12. foarte bun,dar ceva am gresit…ardeiul a ramas cam crud…hihi…tot mai bun era in Grecia. Acum trebuie sa fac lipii.:)

    • Nu ai gresit cu nimic. Este normal ca legumele sa ramana usor nefacute in 20 minute la cuptor. Dar propriu-zis nu sunt nefacute, doar ca suntem noi obisnuiti sa fierbem legumele pana se inmoaie de tot si scoatem toata textura si vitamina din ele, din pacate, ca in bucataria romaneasca… 🙁
      Ai taiat bucatile de ardei prea mari?

  13. Oana Aleman says:

    Dupa ostropelul de pui am revenit pe site-ul tau si am incercat si apertiviul acesta. Am facut deja de doua ori bouyourdi: prima oara cu mozarella si feta si a doua oara doar cu telemea in lipsa de celelalte. A iesit delicioasa in ambele variante si este un aperitiv perfect cand te suna prietenii ca ajung in 30 min. la tine. 🙂 . Multumesc

  14. Somebody says:

    Edith, din experienţă îţi spun, să adaugi şi 1 ou în compoziţie. E şi mai bun amestecat cu ou.
    (Sunt aromâncă cu origini greceşti la bază şi asta e mâncarea noastră tradiţională. Noi o mai facem şi într-o altă variantă: ardeii (cam 1 kg) tăiaţi cuburi mai mari, căliţi într-un ceaun, când sunt căliţi/scăzuţi bine, adăugăm şi roşiile, lăsăm iar să se călească bine, apoi adăugăm ouăle bătute şi brânza. compoziţia se pune apoi, într-un vas termorezistent şi se dă la cuptor, pentru încă 10 minute. În limba noastră se numeşte: ” piperchi tzâgârsiti” 🙂

  15. Excelent!esti inspiratia mea draga Edith

Adauga comentariu