Reteta RuxiNe trebuie:
200 g nuca de cocos
1 pachet de gris 500 g
150 g unt (topit)
2 cutii iaurt mari( am folosit sana de 375 g /o cutie)
2 plicuri praf de copt
3 plicuri de zahar vanilatPentru sirop:
2 pahare de apa
2 pahare de zahar (eu am pus 1 si 2/3)
zema de la o lamaie (eu am pus 1 lamaie mare si ½)
200 g nuca de cocos
1 pachet de gris 500 g
150 g unt (topit)
2 cutii iaurt mari( am folosit sana de 375 g /o cutie)
2 plicuri praf de copt
3 plicuri de zahar vanilatPentru sirop:
2 pahare de apa
2 pahare de zahar (eu am pus 1 si 2/3)
zema de la o lamaie (eu am pus 1 lamaie mare si ½)
Cum se face:
Totul se amesteca pana rezulta o compozitie mai groasa decat pentru chec
se lasa la odihnit aprox o ora, la intuneric, apoi se pune in tava tapetata cu unt
(dimensiune tava 20/25 cm)
Se lasa la cuptor cca 50-60 minute.
Cu zece minute inainte sa fie gata, se scoate si se taie fierbinte in patratele rapid cu un cutit inmuiat in apa
si se adauga siropul: 2 pahare de apa si doua pahare de zahar, in care se stoarce zeama de la o lamaie, se amesteca totul pe foc
si se toarna peste prajitura
Apoi se da din nou tava la cuptor (pe care nu l-am oprit ) pentru inca 10 minute.
Iese o bunatate de prajiturica. Putin acrisoara, iar gustul de cocos… mmmm…
Sectiune:
Si doua bucatele pentru voi:
Ce delicata e !!! Stiu ca esti fan nuca de cocos, ti-a iesit foarte bine. Pupici !
merci, Ginuca!
E ff buna sa stii, gustul de cocos nu e ff pronuntat. Puup!
imi plac prajiturile cu cocos…iar a ta este excelenta !!
fac si eu aceasta prajiturica , dar o insiropez cu lapte…am sa incerc si asa cum ai facut tu ..imi place aroma de cocos si lamaie…pupici 😛
E taare buna! Cred ca e buna si cu lapte… Eu asa am primit reteta si… m-am conformat – cu apa! 🙂
dse toarna tot siropul??
nu o sa fie prea ” apatoasa”?
tanya, absolut tot se toarna…
Fi fara grija, prajitura absoarbe tot si nu va fi apatoasa deloc.
Incearc-o si vino si spune-mi 🙂
Vai ce bine arata! E in cuptor acum! Doar ca… in momentul in care am vrut sa fac siropul am realizat ca nu am lamai. Am vrut sa incerc cu lapte dar nu am avut indeajuns lapte( doar o cana). Pe care am amestecat-o cu lapte de soia cu aroma de mar si lime. Tine-ti-mi pumnii ca habar n-am cum o sa iasa.
Alina, pacat ca nu ai avut lamaie… Sper sa iti iasa buna si cu combinatia pe care ai facut-o tu. Sa o incerci neaparat cu lamaie ca e delicioasa asa putin acrisoara 🙂
Sa-mi spui cum ti-a iesit! 🙂
Te mai astept!
Vai cat de bine arata!
Si cred ca are un gust pe masura, neparat o voi incerca!
Bulinuta, multumesc, sa stii ca e tare buna! Eu ador cocosul!
Multumesc de vizita si te astept sa-mi spui daca ti-a placut 🙂
Edith spune-mi te rog cum de tia iesit asa alba prajitura?
la ce temperatura ai pus-o?
au facut prajitura aceasta doua prietene si le-a ieit rumena la suprafata nu asa alba
Vreau sa o fac si eu maine dar poate ma poti lamuri…multumesc!
pup!
Meli, nu stiu la ce temperatura am pus-o ca am cuptor clasic, insa cuptorul meu “rumeneste” doar dedesubt, deasupra nu prea. Asta e secretul 😛
Oricum la gust iti va iesi la fel, chiar dc este putin mai rumena, zic eu 🙂
Sper sa-ti placa.
Edith daca ii pun folie deasupra sa nu se rumeneasca crezi ca o a iasa?
Sincer, habar n-am. Ar trebui sa iasa. Poti incerca… Insa dc nu iti iese, nu sunt eu de vinaaa 😛
Nu esti de vina bineinteles…am sa incerc maine sa o fac oricum ca am apa in gura numai cat ma uit la ea…revin maine cu vesti…multam fain…pup!
Cu placere, te astept maine cu impresii 🙂 Bafta! 🙂
Azi am facut prajitura.
Din pacate eu am facut-o intr-o tava mai mare si nu e atat de crescuta ca a ta, dar e gustoasa si asta e ceea ce conteaza!
Inca astept sa traga tot siropul.
Pe margine mi-a iesit si mie un pic rumenita, ar fi trebuit sa o tin mai putin la cuptor, dar sunt multumita pt prima incercare, data viitoare stiu cum si ce sa fac.
Bubulina, scuze ca data trecuta te-am botezat 😛
La mine a tras siropul destul de repede. Sper sa nu ai probleme.. Eu chiar as fi vrut-o si mai insiropata, pentru ca la final a iesit destul de uscata.
In ceea ce priveste rumeneala de deasupra, cred ca reteta originala era putin rumenita deasupra. Problema cu cuprtorul meu este ca nu rumeneste mai deloc desupra, in shcimba rumeneste (cam mult..) dedesubt. La unele retete e chiar o problema ca nu imi rumeneste prea bine. La asta a fost un avantaj pt ca a iesit mai alba. Deci nu iti face probleme. Rumena tb sa fie 🙂
Sper sa va placa! 🙂
Edith, e grozava prajitura!!!
Inca nu a tras tot siropul, mai e un pic uscata la mijloc, dar cred ca in cateva ore o sa traga tot si o sa aiba un gust si mai desavarsit!
Cu rumeneala nu e problema, e exact cum trebuie sa fie, numai ca a mea nu e la fel de crescuta ca a ta, data viitoare o voi face in tava mai mica.
Lamaie am pus si eu mai multa, ca tine, pt ca ador gustul acrisor.
Sotul meu e destul de mofturos si pot sa spun ca i-a placut si lui f mult!)))
Edith am facut prajiturica , mi-a iesit super gustoasa, nu mi-a crescut asa mult ca si la tine dar cu siguranta am sa o mai fac …mi-a placut la nebunie…te poftesc la mine pe blog sa o vezi…multam mult de reteta!
Bubulina, ma bucur ca v-a placut. Cu lamaie multa e mmmmm..:)
Meli, poate ai facut intr-o tava mai maricica tu. Acum ma duc sa vad cum ti-a iesit. Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Edith, vreau sa incerc si eu prajitura asta. Spune-mi te rog, “3 plicuri vanilie” nu e budinca de vanilie, ci zahar vanilat, nu?
Multumesc!
Laura
Laura, este vorba de 2 plicuri de zahar vanilat. O sa modific si in reteta. Sa-mi spui daca ti-a placut 🙂
Servus Edith 🙂
Firstly, demential blogul, ma inclin in fata ta si a retetelor. Ce imi place cel mai mult e ca e foarte explicit totul..exact ce aveam nevoie 😀
Ok,gata cu laudele ca ti se urca la cap 😛
Am facut praji sambata si n-a crescut chiar mult…e posibil sa nu fi nimerit eu cantitatea de iaurt, pentru ca am pus 4 borcanele de 125g/iaurt. Ce inseamna pana la urma 2 iaurturi mari? 375g X 2? ..ca sa stiu data viitoare, pentru ca e faina de tot praji 🙂
Ralu, merci frumos pt laude, asa-i, asa-i mai usurel ca mi se urca la cap :))
Ma bucur ca ti-a placut prajiturica.
Imi pare rau ca nu am fost destul de explicita (poate) la ingrediente. Da, trebuiau 2 cutii mari, fiecare de 375 g, deci in total 750g :).
Daca te uiti bine, nici la mine nu a crescut f mult, diferenta dintre prajitura de dinainte si de dupa coacere (in tava) nu e f mare 1-1,5 cm poate…
Deci daca ai tava de dimensiuni aprox cu a mea, nu te impacienta ca nu creste, o sa iasa suficient de inalta.
Te mai astept si sper sa mai incerci si alte retete 🙂
DA SI CE SIROP SE ADAUGA? CA ZICE PENTRU SIROP CE SIROP?
DACA CITESTI MAI CU ATENTIE O SA VEZI CE SIROP!
Am facut prjiturica, numai ca am cumparat cocos colorat si a iesit colorata in rest este foarte buna, pacat ca sunt la dieta dar tot am gustat-o un pic
De vreo 2-3 saptamani ma uit tot pe blogul tau si vreau sa spun ca ma declar indragostita iremedibil si complet fascinata. M-am tot uitat dupa retete si pe alte bloguri , dar nici unul nu m-a convins ca acesta. Modul in care le prezinti e incredibil,ti se face foame pe loc. Initial am crezut ca ai un restaurant. Am incercat deja vreo 7-8 retete , daca nu mai mult, si toate au fost foarte bune. Si eu sunt fana cocos, si de aceea azi si maine voi face aceasta prajitura si cea cu foi de pandispan si crema de cocos.
Am dat blogul tau deja la toti cunoscutii, si toti mi-au multumit si mi-au spus ca esti minunata.Tine-o tot asa. Felicitari!
Yulika, esti o draguta, merci mult!
Ma bucur ca iti plac retetele mele sper ca si cele pe care le icnerci pe viitor sa iti placa. 🙂
Merci si pt reclama 😉
Am facut si eu prajitura asta,foarte buna :X:X:X… voiam sa o insiropez cu lapte,dar nu am inteles in comentariul de mai sus daca se insiropeaza doar cu lapte sau si cu lamaie.:D:D
Ioana, cu apa trebuie insiropat, In reteta cred ca am scris destul de clar:
Pentru sirop:
2 pahare de apa
2 pahare de zahar (eu am pus 1 si 2/3)
zema de la o lamaie (eu am pus 1 lamaie mare si ½)
A insiropat cu lapte o cititoare pentru ca nu a avut lamaie, insa asta e si ideea, sa fie putin acrisoara 🙂
acum vad ca Mona scrie ca o insiropeaza cu lapte. Sincer, mie mi-a placut ff mult cu lamaie si nu as schimba nimic 🙂
Edith, prajitura o bagam in frigider 🙂
@Anonim: o poti baga si in frigider.. Eu nu am tinut-o la frigider, nu a rezistat foarte mult in tava 😀
Salut! Am avut succes cu reteta ta. De cand fac retete de pe blogul tau am inceput sa gatesc bine. Si chiar imi place sa gatesc acum!
Diana, ma bucur ca ti-a placut si ca gatesti bine datorita blogului meu 🙂
Te mai astept cu drag si cu impresi cand incerci ceva! 🙂
Buna! Spune-mi te rog dacasiropul trebuie sa fie fierbinte sau rece cand se toarna peste prajitura.
buna, fierbinte se toarna siropul.
Buna!Super prajitura, am facut-o si eu. Foarte fina si aromata. Felicitari pentru blog. Vera
Vera, ma bucur mult ca ti-a placut!
Multumesc si te mai astept! 🙂
Am facut prajitura si nu mi-a iesit :-(. Am folosit doar un pahar mare de sana de 450 g si am citit ulterior in comentarii ca trebuaiu 2 pahare/cutii. Cand ai ocazia, sa modifici “o cutie de sana” in “doua cutii de sana”.
Imi pare rau ca nu mi-a iesit.
Poate, data viitoare, daca voi mai incerca reteta, imi va iesi.
Carmen, imi pare rau ca nu ti-a iesit, insa la ingrediente scrie destul de clar zic eu:
2 cutii iaurt mari( am folosit sana de 375 g /o cutie)
Adica o cutie a avut 375g si am folosit 2 cutii… De ce ai inteles tu ca am folosit o singura cutie cand scrie clar 2 cutii mari? 🙁
375g/o cutie (unde “/” inseamna “per”..)
Sigur iti va iesi daca folosesti 2 cutii mari de iaurt/sana.. asa cum scrie in reteta.
Imi place f mult acest blog! Ai niste retete f bune! Am facut cateva retete si as vrea sa fac si aceasta prajitura dar as vrea sa’mi spui daca se folosesc 2 plicuri praf de copt sau 2 lta praf de copt. Multumesc!
Ma bucur ca iti plac retetle mele. Sper sa iti placa si asta 🙂
2 plicuri de praf de copt tb sa folosesti.
O sa modific si in reteta, multumesc 🙂
Am refacut prajitura si nu mi-a iesit :-(. De data asta am pus doua cutii de sana si aluatul rezultat parea ok pana l-am scos din cuptor. Nu a crescut deloc nici dupa ce am pus siropul. Bucatile mele de harisi pluteau in sirop.
Nu inteleg unde gresesc.
Chiar nu imi dau seama de ce nu iti iese.. De crescut, daca te uiti in poze, nici a mea nu a crescut. Insa ea nu mai creste in niciun caz dupa ce pui siropul.
Siropul o insiropeaza si nu ar trebui sa balteasca..
Nu imi dau seama ce faci gresit, dar cu siguranta ceva se intampla de nu iti iese…
Imi pare rau.
Am incercat si aceasta reteta, am avut ajutor pretios – fetita mea. Ne-a iesit super! E savuroasa! Nu cred ca avem sanse sa vedem ce gust are si rece! Abia am scos-o din cuptor si jumatate deja s-a ‘evaporat’ (si cu ajutorul celorlati membrii ai familiei). Deja suntem ‘fanele’ tale! In viitorul apropiat urmeaza caisele si ciocolata de casa. Multumim si iti dorim multe postari in continuare! Vio si Anisia
Vio, ma bucur mult ca v-a placut prajitura. E foarte buna a doua zi. Daca nu v-a mai ramas cand ati icnercat-o prima data, musai sa o repeti, sa iti mai ramana si pt a doua zi. Este si mai buna 🙂
Va mai astept cu drag sa incercati si alte retete 🙂
ma scuzati ca ma bag in seama,dar ma intreb daca carmen a inteles ca dupa ce se insiropeaza se mai da 10 min la cuptor?;presupun ca astfel si-ar fi tras tot siropul
Banuiesc ca a inteles, scrie clar in reteta 🙂 Acum.. daca nu a respectat reteta, nu este vina mea ca nu iese prajitura 🙂 Mie nu mi s-a intamplat sa ramana sirop pe langa prajitura, a fost absorbit tot de fiecare data..
Am facut si eu astazi. am pus si un pliculet de zahar vanilat cu scortisoara si a iesit extraordinar de buna. parca ii da alta aroma scortisoara aia, mai arabeasca 🙂
Nicoleta, ma bucur ca ti-a placut 🙂
Cred ca a fost deosebita cu scortisoara 🙂 Se mai simtea si aroma de cocos?
Buna,Edith si felicitari pentru toate retetele absolut delicioase(cel putin cele pe care le-am incercat eu).Asta este urmatoarea reteta pe care vreau s-o fac,insa am o nedumerire.As putea sa inlocuiesc praful de copt si bicarbonat stins cu otet?Astept un raspuns!Te pup!
Buna Anca, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca ti-a placut ce ai incercat de la mine 🙂
Nu stiu cum va iesi cu bicarbonat, personal nu prea il folosesc. Insa, poti incerca, trebuie sa fie ok 🙂
Te astept sa-mi spui cum a fost 🙂
Am facut si eu astazi, a iesit foarte buna, chiar daca am pus doar o sticla de sana de 400 de ml. 🙂 (pentru ca asa am inteles in prima faza).
Ramona, ma bucur ca ti-a placut. La ingrediente scrie asa: “2 cutii iaurt mari (am folosit sana de 375 g /o cutie)” deci doua cutii de 375 g am folosit 🙂
E bine ca totusi ti-a iesit.. desi banui ca a fost putin mai uscata?
Buna Edith. Cum ma prind ca e gata prajitura? Testul cu scobitoarea functioneaza? Ai scris ca se lasa la cuptor 50-60 de minute, apoi ca, inainte cu 10 minute sa fie gata, se adauga siropul. Ar trebui sa fie gata (inclusiv insiropata), in 60 de minute? Multumesc!
Raluca, eu nu am testat cu scobitoarea, se face sigur in 50-60 min. Se incalzeste la 170-180 C.
Apoi se toarna siropul cu lamaie si se mai lasa la cuptor 10 min.
Multumesc! O incerc in weekend si revin cu impresii.
Dacă e apa rece e posibil sa nu se insiropeze bine? Prima dată mi-a.ieșit fff bună, n-am mai făcut-o de mult si acum mi-a ieșit cam tare…desi am pus siropul…ce-i drept rece…si iaurtul a fost rece. Să fie asta cauza?
De iaurt nu stiu ce sa zic, cred ca nu l-am pus decat rece, nu la tempetatura camerei. Insa siropul l-am pus mereu cald sau caldut.
Iaurtul a fost foarte gros? Eu vad ca am folosit sana, deci mai lichida. Prima data cand ai incercat-o ai folosit tot iaurt facut de tine? Nu stiu ce s-a pututu intampla, daca a contat ca siropul a fost rece sau altceva. In rest ai respectat cantitatile?
Plus că nici nu prea a crescut tare…Probabil trebuia să fie și iaurtul la temperatura camerei? Am făcut cu iaurt de casă făcut de mine.
Salut. Am o sticla de sana in frigider si am cautat ce reteta de praji sa fac si am dat de aceasta reteta care suna fff bine. Singura problema e ca nu am cocos 🙁 As putea inlocui cu altceva?
Simona, aste este o prajitura PLINA de cocos 🙂 Te sfatuiesc sa o pregatesti cand vei avea cocos. Nu stiu daca poate fi inlocuit cu ceva. Nu mai iese aceasta reteta 🙂
Ok, multumesc mult de raspuns! Astept sa o incerc 🙂
E buna tare. Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂